vytisknout velikost písma Proč stálezelené rostliny v zimě hynou? Na vině jste možná vy

Proč stálezelené rostliny v zimě hynou? Na vině jste možná vy

Bez vody se rostliny neobejdou ani v zimě

Se zimními měsíci je spojen nárůst úhynu venkovních rostlin, což si lidé vysvětlují především velkými mrazy. Ve většině případů však za tímto problémem stojí nedostatečná zálivka. Divíte se? Ale je to skutečně tak. Stálezelené dřeviny jako jehličnany a obzvlášť rododendrony, potřebují totiž stejně jako stálezelené byliny vláhu po celý rok.  

I v zimě v nich totiž probíhají biochemické procesy, jako je dýchání nebo fotosyntéza, které ke zdárnému průběhu potřebují vodu. Během dnů, kdy teploty neklesnou pod bod mrazu, proto stálezelené rostliny zalévejte.  

Pokud byste na závlahu zapomněli, rostlina vám ji sama připomene: například rododendron má náhle svěšené a srolované listy. Nenechte se však zmást a nemyslete, že se jedná o důsledek působení mrazu! Aby rododendron či jiná rostlina neuschly docela, je třeba je za bezmrazého dne pořádně zalít.   

Jak omezit vypařování vody stěnami nádoby

Zálivku samozřejmě vyžadují i stálezelené rostliny umístěné v nádobách, které zkrášlují balkón či terasu. U nich hraje důležitou roli ještě jedna věc, a sice omezení výparu.

Především u nádob vyrobených z hlíny pomůže ochrana z juty či rohoží z přírodních vláken, jež bude dostatečně silná. Nejenže sníží vypařování vody skrz stěny květináčů, ale také ochrání kořeny před nízkými teplotami.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |