vytisknout velikost písma Proč stálezelené rostliny v zimě hynou? Na vině jste možná vy

Proč stálezelené rostliny v zimě hynou? Na vině jste možná vy

Bez vody se rostliny neobejdou ani v zimě

Se zimními měsíci je spojen nárůst úhynu venkovních rostlin, což si lidé vysvětlují především velkými mrazy. Ve většině případů však za tímto problémem stojí nedostatečná zálivka. Divíte se? Ale je to skutečně tak. Stálezelené dřeviny jako jehličnany a obzvlášť rododendrony, potřebují totiž stejně jako stálezelené byliny vláhu po celý rok.  

I v zimě v nich totiž probíhají biochemické procesy, jako je dýchání nebo fotosyntéza, které ke zdárnému průběhu potřebují vodu. Během dnů, kdy teploty neklesnou pod bod mrazu, proto stálezelené rostliny zalévejte.  

Pokud byste na závlahu zapomněli, rostlina vám ji sama připomene: například rododendron má náhle svěšené a srolované listy. Nenechte se však zmást a nemyslete, že se jedná o důsledek působení mrazu! Aby rododendron či jiná rostlina neuschly docela, je třeba je za bezmrazého dne pořádně zalít.   

Jak omezit vypařování vody stěnami nádoby

Zálivku samozřejmě vyžadují i stálezelené rostliny umístěné v nádobách, které zkrášlují balkón či terasu. U nich hraje důležitou roli ještě jedna věc, a sice omezení výparu.

Především u nádob vyrobených z hlíny pomůže ochrana z juty či rohoží z přírodních vláken, jež bude dostatečně silná. Nejenže sníží vypařování vody skrz stěny květináčů, ale také ochrání kořeny před nízkými teplotami.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |