vytisknout velikost písma Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Už jste slyšeli o zázračných japonských houbách shiitake? Jsou to léčivé a královsky chutnající houby, které si můžeme vypěstovat doma z praktických bloků.
Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Klepněte pro větší obrázekHouba shiitake, neboli houževnatec jedlý (Lentinus edodes), je nazývána pro své vlastnosti perlou mezi houbami. Její pěstování není náročné. Chuťovými vlastnostmi a možnostmi využití v kuchyni je skutečně nedocenitelnou jedničkou. Předčí dokonce zdravotní účinky hlívy ústřičné.

 

Léčivé účinky shiitake
  • posiluje imunitní systém, posiluje obranyschopnost
  • působí proti vzniku nádorových onemocnění
  • má protivirovou aktivitu
  • účinně snižuje hladinu cholesterolu
  • účinkuje proti arterioskleroze a chorobám srdce a cév (je vhodná při dietě pro nemocné s těmito chorobami)
  • je zdrojem vitaminů B12 a D2

Vedle toho má velmi nízkou energetickou hodnotu a hodí se jako doplněk makrobiotické stravy a různých diet. Nahradí masité pokrmy.

Co se s plodnicemi dá vykouzlit?

Plodnice šiitake vynikají svými mimořádnými chuťovými vlastnostmi a vůní, a v neposlední řadě blahodárnými účinky na lidské zdraví. Houbu můžeme upravovat všemi běžnými způsoby a hodí se zejména díky svému silnému aroma jako ochucující složka různých jídel. Znamenitě se hodí pod maso do různých polévek a omáček. Můžeme je dusit, smažit, grilovat, fritovat, zapékat a případně i udit. Aby vynikla jejich výrazná a jedinečná houbová chuť, při dušení šetříme vodou a houby podléváme minimálně. Namísto dušení můžeme houby připravit v mikrovlné či horkovzdušné troubě. Takto upravené houby můžeme dále zpracovávat mnoha rozličnými způsoby. Dušené shiitake jsou vhodné k přípravě salátů, např. s rajčaty, hlávkovým salátem nebo se zelím. Shiitake můžeme obalovat jako řízky a nebo je smažit ochucené pouze kmínem a solí. Při grilování můžeme shiitake např. potírat směsí oleje, česneku, citronové šťávy a soli.Oblíbeným způsobem úpravy je též marinování, např. ve směsi sojové omáčky a oleje.

Klepněte pro větší obrázekPěstujeme shiitake doma

Dávno je pryč doba, kdy jsme museli očkovat různé substráty sami. Dnes jsou k dostání bloky, asi dvoukilové kvádry substrátu s podhoubím, které jsou uzavřeny v plastovém obalu. Na těchto kvádrech do týdne vypěstujeme 500–700 g plodnic.


Návod na pěstování:

  • Blok má rozměry 25x130x120 mm.
  • Vyděláme ho z obalu a postavíme na místo, kde má dostatek světla minimálně 8 hodin denně. Nesnáší přímé slunce.
  • Zaručíme vzdušnou vlhkost 90%. To je v běžném bytě téměř nemyslitelné. Můžeme ale kvádr umístit do terária, akvária nebo jiné skleněné nádoby.
  • Zajistíme teplotu mezi 10 a 22 stupni Celsia.
  • Plodnice odřezáváme asi po týdnu z kvádru. Nenecháváme na něm zbytky třeně, začaly by hnít!
Tři sklizně a dost!

Po skončení první sklizňové vlny je nutné blok očistit od všech odumřelých částí a nechat odpočívat po dobu 2-4 týdnů na vlhkém místě při teplotě kolem 20°C. Můžeme jej ponechat na původním místě a nebo uložit do plastového pytle, který ale zcela neuzavřeme, aby blok mohl dýchat, ale přitom nevysychal. Ve fázi odpočinku se mohou na bloku objevit povrchové nákazy, které odstraníme osprchováním. Čím delší je doba odpočinku, tím bohatší bude následující sklizňová vlna. Tu odstartujeme tím, že blok zlehka poplácáme. Pokud u bloku pozorujeme úbytek hmotnosti, ponoříme jej před druhou vlnou na 12 až 24 hodin do studené vody. Je nutné jej zatížit, aby byl pod vodou celým svým objemem. V případě velkého vyschnutí blok hůře nasává vodu a proto se doporučuje ho propíchat větším hřebíkem, cca 20 vpichů. Po namočení blok umístíme opět na místo pro růst plodnic a přibližně po týdnu nastane druhá sklizňová vlna. Po jejím skončení opět zařadíme odpočinek stejný jako po první vlně, po kterém bude následovat již třetí vlna. Poté blok můžeme zkompostovat.

Kde můžeme plodnice sehnat?

Výrobou a distribucí houbových kultur a pěstebních bloků se zabývá již přes dvacet let firma Mycelium Wolf. Produkují také hlívu, límcovku obří, ucho jidášovo, šiitake, penízovku sametonohou a žampiony.

Bloky pro pěstování shiitake dodává společnost Damycel z Prahy. Na jejich stránkách si můžete bloky objednat, nebo zjistit, kde je nejbližší prodejna.

Bonus – recept s shiitake

Kuřecí prsíčka s houbou shiitake

Ingredience: 500 g kuřecích nebo krůtích prsíček, 10 velkých plodnic shiitake, olej, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce stolního červeného vína, 2 lžičky cukru, vegeta, pepř.

Příprava: Kuřecí nebo krůtí prsíčka nakrájíme přes vlákno na tenké plátečky, nebo ještě lépe, na malé řízečky. Houby nasekáme na kostičky, sušené předem namočíme ve vařící vodě. Do plátků masa zabalíme nasekané houby, srolujeme jako malé ptáčky a napichujeme je na jehlu na špíz. Opečeme na oleji. Olej pak slijeme, k masu přidáme sójovou omáčku, víno, cukr, vegetu a pepř. Potřásáme pánví tak, aby šťáva masové rolky dobře obalila. Opékání by mělo trvat asi 4-5 minut. Podáváme nejlépe s rýží a zeleninovými saláty.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |