vytisknout velikost písma Proč a jak upřednostňovat potraviny ze své domoviny?

Proč a jak upřednostňovat potraviny ze své domoviny?

Ve dnech od 17. do 25. června 2006 proběhne v Horním mlýně ve Křtinách (1) seminář s názvem „Jídlo z blízka“. O potravinách z místních zdrojů přijede přednášet a diskutovat známá aktivistka Helena Norberg-Hodge (2), iniciátorka hnutí za místní potraviny ve Velké Británii.

První polovina týdne bude věnována problému globalizace potravin a odpovědím na otázku proč jíst jídlo zblízka. Účastníci budou seznámeni s ekonomickými, sociálními a ekologickými souvislostmi nakupování globálně vs. lokálně vyrobených potravin. Odpoledne budou vyplněna diskusemi se zajímavými hosty na téma: Patří biopotraviny do hypermarketů? Pomůžeme zemědělcům ve třetím světě dovozem jejich produktů?  nebo Proč je v Česku málo českých BIO potravin? (účast potvrdili Vojtěch Kotecký, Hnutí Duha, Tereza Vrbová, Bio-nebio s. r. o., Tom Václavík - Green marketing, Roman Rozsypal,  EPOS a další).

Na druhou poloviny týdne je naplánován sjezd bioklubů fungujících v České republice, hodnocení současného stavu a možností, jak jíst jídlo z blízka u nás. Nebude chybět výlet do Moravského krasu a promítání zahraničních dokumentárních filmů (Ancient Futures, The Future of Food a další) a výborná strava z místních potravin, na jejíž přípravě se budou účastníci rovněž podílet.

„Globalizace potravin představuje velký problém pro místní komunity a drobné zemědělce v chudých i bohatých zemích. Nejde jen o daleké přepravování, nadměrné balení a sníženou kvalitu potravin, ale také např. o ztrátu rozmanitosti chutí a vůní místních potravin lišících se od vesnice k vesnici.“ řekla organizátorka semináře Petra Vetečníková, která podobný kurz absolvovala na proslulé Schumacher College právě ve Velké Británii.

Semináře se zúčastní asi 25 lidí z celé České republiky a několik zahraničních hostů a ještě je několik volných míst. Tlumočení do češtiny bude zajištěno.

Součástí semináře je i přednáška paní Helen Norberg-Hodge pro veřejnost nazvaná „Jídlo z blízka – výhody lokální produkce a spotřeba potravin“, ve které budou posluchači seznámeni s ekonomickými, sociálními a ekologickými souvislostmi nakupování globálně vs. lokálně vyrobených potravin. Přednáška proběhne ve středu 21. 6. v 17 hodin v aule Fakulty sociálních studií, Joštova 10.

Obdobnou přednášku Helen Norberg-Hodge přednese ve čtvrtek 22. června na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze.

Seminář se uskuteční díky laskavé podpoře Evropského sociálního fondu (3),  Nadace Partnerství a Nadace Veronica. Seminář je součástí projektu  „Síť informačních center zaměřených na agronvironmentální programy v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina“, který realizuje EPOS spolek poradců v ekologickém zemědělství (4). V rámci tohoto projektu vznikne v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina v dalších dvou letech síť informačních center zaměřených na vzdělávání a osvětu v oblasti  agroenvironmentálně orientovaných programů ministerstev zemědělství a životního prostředí.

Další informace vám poskytne Tom Václavík, 541 263 456, tom@greenmarketing.cz. Podrobnosti o semináři, včetně podrobného programu a materiálů ke stažení, získáte na vlastních internetových stránkách projektu: http://jidlozblizka.hornimlyn.cz.

Poznámky:

(1) Od roku 2002 pořádá občanské sdružení Horní mlýn různé akce pro radost, na něž zveme nejširší veřejnost. Bývalý mlýn přestavujeme tradičními i netradičními technologiemi. Na některé stavební úkony zveme odborníky nejpovolanější, kteří nás učí používat přírodní a k přírodě šetrné materiály . Proběhly dílny stavby a izolací ze slámy, dílna tradičního způsobu omítání hlínou, izolování ovčí vlnou. Pravidelně organizujeme sázení stromků, ať již pro obec Křtiny na Habrůvecké cestě nebo v lesích nedalekého Ochozu. O.s. Horní mlýn pečuje o starý třešňový sad v Habrůvce. Nejpestřejší jsou víkendovky na mlejně, sahající od řemeslných workshopů, přes zajímavé přednášky až po tancování. Každé léto organizujeme tábor pro rodiny s dětmi a delší pobytový kurz zaměřený na oblast životního prostředí.Více informací o občanském sdružení Horní mlýn a jeho aktivitách je na internetových stránkách http://www.hornimlyn.cz.

(2) Helena Norberg-Hodge, švédská myslitelka, učitelka a aktivistka kritizující současný model ekonomického rozvoje zejména jeho vliv na tradiční společnosti a lokální kultury. Byla první cizinkou, která našla svůj druhý domov v Himalájské provincii Ladakh. Zde strávila 30 let, naučila se místnímu jazyku a pomáhala lidem pochopit skrytá rizika modernizačních tendencí s jejich destruktivními účinky zejména na kulturu. Mezitím v Evropě vedla  kampaň 

proti vstupu Norska do Evropské unie. Je spoluředitelkou evropské části Mezinárodního fóra o globalizaci (International Forum on Globalization) a rovněž zakladatelkou a ředitelkou Mezinárodní společnosti pro ekologii a kulturu (International Society for Ecology and Culture). Za práci v Ladakhu obdržela v roce 1986 cenu známou jako Alternativní Nobelova cena – Right Livelihood Award.

(3) Evropský sociální fond je zaměřen na podporu zaměstnanosti formou rozvoje lidských zdrojů, dalšího vzdělávání, modernizací služeb a rozvojem spolupráce.

(4) EPOS, Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR, je občanským sdružením odborníků v oblasti ekologického zemědělství. EPOS je nezávislá organizace, sdružující poradce, výzkumné pracovníky a pedagogy. Jejím cílem je zvyšovat odbornou kvalifikaci ekologických zemědělců a pomoci zajistit ekonomickou stabilitu jejich farem a následně také k posílení trvale udržitelného zemědělství v ČR.

Zdroj: Světluše Bodoková, ÚZPI

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |