vytisknout velikost písma Proč a jak upřednostňovat potraviny ze své domoviny?

Ve dnech od 17. do 25. června 2006 proběhne v Horním mlýně ve Křtinách (1) seminář s názvem „Jídlo z blízka“. O potravinách z místních zdrojů přijede přednášet a diskutovat známá aktivistka Helena Norberg-Hodge (2), iniciátorka hnutí za místní potraviny ve Velké Británii.

První polovina týdne bude věnována problému globalizace potravin a odpovědím na otázku proč jíst jídlo zblízka. Účastníci budou seznámeni s ekonomickými, sociálními a ekologickými souvislostmi nakupování globálně vs. lokálně vyrobených potravin. Odpoledne budou vyplněna diskusemi se zajímavými hosty na téma: Patří biopotraviny do hypermarketů? Pomůžeme zemědělcům ve třetím světě dovozem jejich produktů?  nebo Proč je v Česku málo českých BIO potravin? (účast potvrdili Vojtěch Kotecký, Hnutí Duha, Tereza Vrbová, Bio-nebio s. r. o., Tom Václavík - Green marketing, Roman Rozsypal,  EPOS a další).

Na druhou poloviny týdne je naplánován sjezd bioklubů fungujících v České republice, hodnocení současného stavu a možností, jak jíst jídlo z blízka u nás. Nebude chybět výlet do Moravského krasu a promítání zahraničních dokumentárních filmů (Ancient Futures, The Future of Food a další) a výborná strava z místních potravin, na jejíž přípravě se budou účastníci rovněž podílet.

„Globalizace potravin představuje velký problém pro místní komunity a drobné zemědělce v chudých i bohatých zemích. Nejde jen o daleké přepravování, nadměrné balení a sníženou kvalitu potravin, ale také např. o ztrátu rozmanitosti chutí a vůní místních potravin lišících se od vesnice k vesnici.“ řekla organizátorka semináře Petra Vetečníková, která podobný kurz absolvovala na proslulé Schumacher College právě ve Velké Británii.

Semináře se zúčastní asi 25 lidí z celé České republiky a několik zahraničních hostů a ještě je několik volných míst. Tlumočení do češtiny bude zajištěno.

Součástí semináře je i přednáška paní Helen Norberg-Hodge pro veřejnost nazvaná „Jídlo z blízka – výhody lokální produkce a spotřeba potravin“, ve které budou posluchači seznámeni s ekonomickými, sociálními a ekologickými souvislostmi nakupování globálně vs. lokálně vyrobených potravin. Přednáška proběhne ve středu 21. 6. v 17 hodin v aule Fakulty sociálních studií, Joštova 10.

Obdobnou přednášku Helen Norberg-Hodge přednese ve čtvrtek 22. června na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze.

Seminář se uskuteční díky laskavé podpoře Evropského sociálního fondu (3),  Nadace Partnerství a Nadace Veronica. Seminář je součástí projektu  „Síť informačních center zaměřených na agronvironmentální programy v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina“, který realizuje EPOS spolek poradců v ekologickém zemědělství (4). V rámci tohoto projektu vznikne v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina v dalších dvou letech síť informačních center zaměřených na vzdělávání a osvětu v oblasti  agroenvironmentálně orientovaných programů ministerstev zemědělství a životního prostředí.

Další informace vám poskytne Tom Václavík, 541 263 456, tom@greenmarketing.cz. Podrobnosti o semináři, včetně podrobného programu a materiálů ke stažení, získáte na vlastních internetových stránkách projektu: http://jidlozblizka.hornimlyn.cz.

Poznámky:

(1) Od roku 2002 pořádá občanské sdružení Horní mlýn různé akce pro radost, na něž zveme nejširší veřejnost. Bývalý mlýn přestavujeme tradičními i netradičními technologiemi. Na některé stavební úkony zveme odborníky nejpovolanější, kteří nás učí používat přírodní a k přírodě šetrné materiály . Proběhly dílny stavby a izolací ze slámy, dílna tradičního způsobu omítání hlínou, izolování ovčí vlnou. Pravidelně organizujeme sázení stromků, ať již pro obec Křtiny na Habrůvecké cestě nebo v lesích nedalekého Ochozu. O.s. Horní mlýn pečuje o starý třešňový sad v Habrůvce. Nejpestřejší jsou víkendovky na mlejně, sahající od řemeslných workshopů, přes zajímavé přednášky až po tancování. Každé léto organizujeme tábor pro rodiny s dětmi a delší pobytový kurz zaměřený na oblast životního prostředí.Více informací o občanském sdružení Horní mlýn a jeho aktivitách je na internetových stránkách http://www.hornimlyn.cz.

(2) Helena Norberg-Hodge, švédská myslitelka, učitelka a aktivistka kritizující současný model ekonomického rozvoje zejména jeho vliv na tradiční společnosti a lokální kultury. Byla první cizinkou, která našla svůj druhý domov v Himalájské provincii Ladakh. Zde strávila 30 let, naučila se místnímu jazyku a pomáhala lidem pochopit skrytá rizika modernizačních tendencí s jejich destruktivními účinky zejména na kulturu. Mezitím v Evropě vedla  kampaň 

proti vstupu Norska do Evropské unie. Je spoluředitelkou evropské části Mezinárodního fóra o globalizaci (International Forum on Globalization) a rovněž zakladatelkou a ředitelkou Mezinárodní společnosti pro ekologii a kulturu (International Society for Ecology and Culture). Za práci v Ladakhu obdržela v roce 1986 cenu známou jako Alternativní Nobelova cena – Right Livelihood Award.

(3) Evropský sociální fond je zaměřen na podporu zaměstnanosti formou rozvoje lidských zdrojů, dalšího vzdělávání, modernizací služeb a rozvojem spolupráce.

(4) EPOS, Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR, je občanským sdružením odborníků v oblasti ekologického zemědělství. EPOS je nezávislá organizace, sdružující poradce, výzkumné pracovníky a pedagogy. Jejím cílem je zvyšovat odbornou kvalifikaci ekologických zemědělců a pomoci zajistit ekonomickou stabilitu jejich farem a následně také k posílení trvale udržitelného zemědělství v ČR.

Zdroj: Světluše Bodoková, ÚZPI

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |