vytisknout velikost písma Proč a jak mořit semena

Proč a jak mořit semena

Únor patří k měsícům vhodným k předpěstování nejrůznějších rostlin. Některá semena zeleniny jste už možná vyseli, jiná na své uplatnění teprve čekají. Moříte je? Že přesně nevíte, co si pod tímto pojmem představit?

Moření je proces ochrany semen, jehož cílem je zničit veškeré choroboplodné zárodky, které ulpěly na jejich povrchu nebo vnikly jen kousek pod povrch, aniž by osivu uškodily.

Moření za sucha

Nejjednodušší způsob moření většiny zeleninových druhů představuje moření práškovými přípravky za sucha. Přímo do sáčku s osivem nasypte tolik práškového mořidla, aby se po pořádném protřepání obalilo každé semínko tenkou vrstvičkou účinné látky.

Prášek, který zbude v sáčku navíc, setřepejte na sítu, aby později nezpůsobil škody při klíčení. Moření za sucha lze použít u všech drobnosemenných druhů zeleniny, dále pak u hrachu i fazolí.

Pozor, na moření jsou obzvlášť citlivá rajčata a hlávkový salát, naopak uvedený hrách i fazole by se měly pro raný výsev mořit vždy. Pokud je proces klíčení zpomalován chladným počasím, mořidlo chrání osivo před plísněmi a jeho kladný vliv se projeví lepší vzcházivostí.  

Moření za mokra

Druhý způsob představuje moření za mokra. To se doporučuje u druhů zeleniny s velkými semeny, tedy u okurek, melounů, špenátu a cuket. Ačkoli hrách a fazole mají velká semena, upřednostněte u nich moření za sucha, druhý způsob by totiž mohl vést v důsledku částečného nabobtnání semen k poškození jejich klíčivosti.

K prášku pro mokré moření přidejte vodu a vytvořte tak roztok, do něhož semena ponoříte. Nejvhodnější je umístit semena do sáčku, kterým voda dobře prosákne. Koncentraci roztoku i délku moření určuje výrobce mořidla.  

Jak vysévat nejmenší semínka

Po tomto procesu se semena musí rychle usušit na místě, které je dobře větrané. Poté, co se postaráme o ochranu semen, můžeme se ocitnout před dalším problémem. Jak postupovat při výsevu těch nejmenších, jemných semínek?

Postačí vám docela obyčejná láhev a k ní korková zátka odpovídající velikosti. Zátku provrtejte tak, abyste jí mohli protáhnout úzkou slámku. Do lahve nasypejte semena promíchaná s pískem v poměru jedna ku jedné.

Upravená zátka propouští semena pravidelně a v tenkém praménku, což oceníte hnedle dvakrát: při samotném výsevu, kdy ušetříte množství osiva, a také při pozdějším jednocení vzrostlejších rostlin.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |