vytisknout velikost písma Proč a jak mořit semena

Proč a jak mořit semena

Únor patří k měsícům vhodným k předpěstování nejrůznějších rostlin. Některá semena zeleniny jste už možná vyseli, jiná na své uplatnění teprve čekají. Moříte je? Že přesně nevíte, co si pod tímto pojmem představit?

Moření je proces ochrany semen, jehož cílem je zničit veškeré choroboplodné zárodky, které ulpěly na jejich povrchu nebo vnikly jen kousek pod povrch, aniž by osivu uškodily.

Moření za sucha

Nejjednodušší způsob moření většiny zeleninových druhů představuje moření práškovými přípravky za sucha. Přímo do sáčku s osivem nasypte tolik práškového mořidla, aby se po pořádném protřepání obalilo každé semínko tenkou vrstvičkou účinné látky.

Prášek, který zbude v sáčku navíc, setřepejte na sítu, aby později nezpůsobil škody při klíčení. Moření za sucha lze použít u všech drobnosemenných druhů zeleniny, dále pak u hrachu i fazolí.

Pozor, na moření jsou obzvlášť citlivá rajčata a hlávkový salát, naopak uvedený hrách i fazole by se měly pro raný výsev mořit vždy. Pokud je proces klíčení zpomalován chladným počasím, mořidlo chrání osivo před plísněmi a jeho kladný vliv se projeví lepší vzcházivostí.  

Moření za mokra

Druhý způsob představuje moření za mokra. To se doporučuje u druhů zeleniny s velkými semeny, tedy u okurek, melounů, špenátu a cuket. Ačkoli hrách a fazole mají velká semena, upřednostněte u nich moření za sucha, druhý způsob by totiž mohl vést v důsledku částečného nabobtnání semen k poškození jejich klíčivosti.

K prášku pro mokré moření přidejte vodu a vytvořte tak roztok, do něhož semena ponoříte. Nejvhodnější je umístit semena do sáčku, kterým voda dobře prosákne. Koncentraci roztoku i délku moření určuje výrobce mořidla.  

Jak vysévat nejmenší semínka

Po tomto procesu se semena musí rychle usušit na místě, které je dobře větrané. Poté, co se postaráme o ochranu semen, můžeme se ocitnout před dalším problémem. Jak postupovat při výsevu těch nejmenších, jemných semínek?

Postačí vám docela obyčejná láhev a k ní korková zátka odpovídající velikosti. Zátku provrtejte tak, abyste jí mohli protáhnout úzkou slámku. Do lahve nasypejte semena promíchaná s pískem v poměru jedna ku jedné.

Upravená zátka propouští semena pravidelně a v tenkém praménku, což oceníte hnedle dvakrát: při samotném výsevu, kdy ušetříte množství osiva, a také při pozdějším jednocení vzrostlejších rostlin.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |