vytisknout velikost písma Proběhlo Mistrovství ČR v práci s motorovou pilou. Co musí soutěžící umět?

Proběhlo Mistrovství ČR v práci s motorovou pilou. Co musí soutěžící umět?

Během dvou červnových dnů se v prostředí areálu Skelná Huť u Ralska konalo XII. Mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou – Pohár VLS 2013. Nejvyšší titul vybojoval Martin Pňaček s pilou značky Husqvarna.

 

Portrét vítěze

Martin Pňaček se práci s pilou věnuje od svých patnácti let, v současnosti pracuje jako dřevorubec pro Vojenské statky a lesy České republiky (lesní správa Hamr na Jezeře). Vystudoval Střední školu hospodářskou a lesnickou v Hejnici, kde absolvoval odborný výcvik, díky kterému se dostal k závodění. Od té doby se zúčastnil mnoha soutěží jako Hejnický dřevorubec, Oravský pohár či předchozích ročníků Mistrovství České republiky. Jeho velkým snem je dostat se na Mistrovství světa v práci s motorovou pilou, které se bude konat v roce 2014.

 

Mezinárodního mistrovství se zúčastnilo nejlepších 37 závodníků z České a Slovenské republiky, kteří museli prokázat svoje umění v celkem pěti disciplínách – kácení, výměně řetězu, kombinovaném řezu, přesném řezu a odvětvování.

U každé z nich se klade velký důraz na bezpečnost práce, soutěžící proto musí mít neprořezné kalhoty, helmu, rukavice a ostatní ochranné prvky. Za práci, jež neodpovídá bezpečnostním předpisům a postupům, dostávají soutěžící trestné body, které ovlivňují jejich celkové pořadí.

Každá z disciplín se hodnotí zvlášť a vyhlašuje se také absolutní vítěz. Všechny vychází z reálné práce dřevorubců v lese: například disciplína kombinovaný řez vychází z potřeby zpracovat dřevo tak, aby se při řezání nesvíralo, přesný řez se zase používá při rozřezávání kmene padlého na zem.

  • kácení

Soutěžící kácí kmen, který má ve výšce prsou (tj. 130 centimetrů) šířku kmene 32 až 36 centimetrů. Kmen je nutné pokácet co nejpřesněji na kolík vzdálený 15 metrů od kmene, to vše v časovém horizontu 3 minut. Při této disciplíně lze získat, ale také ztratit nejvíce bodů.

  • výměna řetězu

Na čas se vyměňuje náhradní řetěz, ti nejlepší zvládnou výměnu do 15 sekund.

  • kombinovaný řez

V této disciplíně je třeba odřezat kotouč dřeva spodním a horním řetězem u dvou protilehlých, našikmo umístěných klád (pod úhlem 7 stupňů) o průměru 35 centimetrů. Kromě času odřezání a úhlové odchylky se boduje také rozdíl v setkání spodního a dolního řezu.

  • přesný řez

Cílem je co nejrychleji a nejhlouběji naříznout ležící kmen tak, aby se řetěz motorové pily nedotknul země. Ti nejlepší dřevorubci nechávají nedořez na konci klády o tloušťce pouze 1 až 3 milimetry.

  • odvětvování

V této divácky nejaktraktivnější disciplíně, při které odřezávané větve létají až do 3metrové vzdálenosti, se odvětvují 6 metrů dlouhé klády, do nichž je pod různými úhly zatlučeno 30 kolíků. Soutěžící nesmí nechat suk nebo zářezy na kmeni větší než 5 milimetrů. Nejlepší časy u této disciplíny lze očekávat u hodnoty 20 sekund. Soutěží se paralelně na dvou kládách.

Foto: Husqvarna

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |