Přivolejte si jaro: tulipán a narcis

Víte, jaká historie se váže k tulipánům a narcisům a jaká se s nimi pojí symbolika? Tulipány pocházejí z Turecka, odkud je botanik Clusius přivezl do botanické zahrady v nizozemském Leidenu.

n.worship_04.jpg
Moderní smuteční vazba z bílých tulipánů (Tulipa) a větviček kaštanů vytváří neobvyklý kontrast nejen z hlediska barev, ale i symboliky. Bílá znamená život a černá smrt. Černá krajka je symbolem oddanosti

Postupem času se z nich stal světoznámý symbol Holandska. V dějinách zažil tulipán vzestup i pád. Je symbolem modlitby, oddanosti a meditace. Bývá také považován za vyznání lásky, zejména rudý.

Tulipány jsou symbolem multikulturní společnosti, ztělesněním kontaktu a úzkých vztahů mezi různými skupinami lidí. K dostání jsou v těch nejfantastičtějších barvách a odstínech, od bledých a bojácných po výrazné a divoké.

Ve společnosti dalších voňavých klenotů jara působí neobvykle svěže. Floristé je velmi rádi využívají v kyticích i složitějších aranžmá. Pokud je necháte chvilku bez vody, jejich stonky změknou a dají se libovolně ohýbat a tvarovat.

n.worship_17.jpg
Delikátní květy chrání před nebezpečím skleněný poklop. Použité jsou zde konvalinka (Convallaria), Platycodon, řebčík (Fritillaria), mnohokvěté růže (Rosa), tulipán (Tulipa) a čemeřice (Helleborus). Zvířecí kosti symbolizují věčnost.

Tulipánům, jež si přinesete z květinářství, je dobré našikmo seříznout stonky (asi o dva centimetry). Poté nezbývá než je vložit do čerstvé vody přídavkem výživy pro řezané květiny a těšit se jejich krásou.

Mějte na paměti, že ve váze ještě trochu povyrostou. Zvláštností jsou tulipány prodávané i s cibulkou – květ vydrží velmi dlouho, protože má stále výživu k růstu. Na oblibě získávají i hrnkové tulipány, jejichž cibulky se po odkvětu dají usušit a uschovat na příští rok.

Kterak narcis ke svému jménu přišel

U nás jsou narcisy především vítanou předzvěstí příchodu jara a pro svou žlutou barvu se často spojují s Velikonocemi. Bílý narcis vyvolává obraz nevinnosti. Existují však i oranžové a lososově růžové odrůdy.

Nové odrůdy se sice šlechtí, avšak trvá to dlouhou dobu a vyžaduje velkou trpělivost. Než se daná odrůda může uvést na trh, uplyne dvacet až pětadvacet let. Fascinující a překvapující, to jsou výstižné popisy vůně této květiny pro radost.  

narcis_1.jpg
Žluté narcisy a modrý džbánek: celek působí zvláštním dojmem kontrastu a souznění zároveň

Jejich historie sahá do daleké minulosti. Název vychází z řecké báje o mladíku jménem Narcis, který se zhlédl ve svém obrazu na vodní hladině a trávil veškerý čas tím, že si jej obdivně prohlížel.

Za trest ho bohyně pomsty Nemesis proměnila v květinu. Skloněná hlavička květu nám jej neustále připomíná a symbolizuje marnivost a odtažitost. Může připomínat i sluhu stojícího před svým pánem, a proto se někdy nazývá služebníkem mezi květinami. Pochází z Pyrenejí a Alp. 

Doporučujeme

Články odjinud