vytisknout velikost písma Přírodní zahrady: nechte si poradit přímo na ulici!

Na úterý 3. května 2011 naplánovala Ekologická poradna Veronica zajímavou, a hlavně nezvyklou akci.

V době od 9.00 do 18.00 hodin budou odborníci na problematiku přírodních zahrad odpovídat na dotazy týkající se této tematiky všem, kteří se přijdou zeptat.

A co je na celé akci tak zvláštního? Stanoviště týmu najdete přímo na ulici, a sice na rohu Panské a Masarykovy v Brně. 

Jak se pozná přírodní zahrada

Pro přírodní zahrady je typické nepoužívání umělých minerálních hnojiv, pesticidů, herbicidů, chemických postřiků a rašeliny k úpravě půdy. Ve většině z nich najdete živý plot z divokých keřů, louku či prvky louky, divoké porosty, divoký koutek, mimořádná stanoviště (vlhká nebo suchá), listnaté stromy, květiny a kvetoucí trvalky.

Z hlediska obhospodařování a užitkovosti charakterizuje přírodní zahrady existence kompostu, ubytovacích míst pro zvířecí pomocníky, zeleninových záhonů a bylinek, ovocné zahrady i bobulových keřů, smíšené kultury (střídání plodin, zelené hnojení) a dále využití dešťové vody, užívání k přírodě šetrných materiálů a postupů a v neposlední řadě mulčování.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |