vytisknout velikost písma Přírodní zahrady budou oceněny. Splnila by kritéria i ta vaše?

V sobotu 3. září proběhne v brněnské Přírodní zahradě U Smrku od 10.00 do 16.00 hodin slavnostní udílení plaket Přírodní zahrada. Seznamte se s principy zahradničení, které se obejde bez umělých hnojiv i pesticidů.
Přírodní zahrady budou oceněny. Splnila by kritéria i ta vaše?

Ekologický institut Veronica ocení v rámci projektu Přírodní zahrady bez hranic dvacet zahrad, jež splňují potřebná kritéria.

Učíme se od Rakušanů

Jedná se o projekt, který vznikl vznikl v rámci programu Evropské územní spolupráce. Byl zahájen v roce 2009 a má pokračovat až do roku 2012. Cílem česko-rakouské spolupráce je podpora trvale udržitelného zahradničení, přenos zkušeností, ukázka příkladů dobré praxe, vzdělávání a především certifikace zahrad.

Významným efektem projektu má být ochrana životního prostředí a zdraví, ale i rozvoj šetrného cestovního ruchu. Inspirací pro Veronicu je úspěšný projekt Natur im Garten, pomocí kterého vláda Dolního Rakouska vytvořila ze svého regionu kraj zahrad.

Ročně do něj přijíždí tisíce turistů na prohlídky ukázkových přírodních zahrad a i běžní zahrádkáři vědí, že se dá hospodařit bez chemie a ve spolupráci s divokými rostlinami i živočichy.

Pokud na akci přijdete, můžete se těšit na komentovanou prohlídku Přírodní zahrady U Smrku, prezentaci od majitelů zahrad, které budou oceněny, výstavu jejich fotek, poradnu odborníků k péči o zahradu a v neposlední řadě na možnost koupit literaturu i semínka a setkat se s podobně smýšlejícími lidmi.

Klepněte pro větší obrázek

Která zahrada je přírodní?

Možná se vám idea přírodního zahradničení zalíbí natolik, že začnete přemýšlet o vytvoření či přetvoření své vlastní zahrady podle tohoto vzoru, možná dokonce už o něčem takovém uvažujete. Shrňme si tedy, co je pro přírodní zahradu typické.

Základem je nepoužívání umělých minerálních hnojiv, pesticidů, herbicidů, chemických postřiků ani rašeliny k úpravě půdy. Součástí takovýchto zahrad bývá živý plot z divokých keřů, louka nebo prvky louky, divoké porosty, divoký koutek, mimořádná stanoviště (vlhká nebo suchá), listnaté stromy, květiny a kvetoucí trvalky.

Klepněte pro větší obrázek

Z hlediska obhospodařování a užitkovosti charakterizuje přírodní zahrady existence kompostu, ubytovacích míst pro zvířecí pomocníky, zeleninových záhonů a bylinek, ovocné zahrady i bobulových keřů, smíšené kultury (střídání plodin, zelené hnojení) a dále využití dešťové vody, užívání k přírodě šetrných materiálů a postupů a v neposlední řadě mulčování.

Všimli jste si? Zahrad stále ubývá

Podle pracovníků Ekologického institutu Veronica je naše země poseta tisíci zahrádek – u rodinných domů, na okrajích vesnic a měst, v zahrádkářských koloniích, u škol a veřejných institucí, a takové bohatství nám mohou závidět i vyspělejší země.

Upozorňují ale současně, že v posledních letech tyto zahrady nenápadně ustupují výstavbě, mění se z užitkových na okrasné či jenom na prázdné travnaté plochy a ty, které zbývají, jsou často intenzivně chemicky ošetřovány.

Popsaný trend pravděpodobně ve svém okolí sledujete i vy. Pokud se proti němu rozhodnete vymezit, tvorba přírodní zahrady se v rámci možností obyčejného člověka nabízí jako dobré řešení. I malá zahrádka může být přírodní rezervací, která nabídne životní prostor živočichům, jimž ubývají úkryty v krajině.

Klepněte pro větší obrázek

Pro vás vyprodukuje čerstvé a zdravé potraviny bez chemie, umožní vám relaxovat, setkávat se a tvořit, bude esteticky krásná, pestrá, s množstvím různých stanovišť a stane se místem pro pozorování, poznávání a učení se přírodním procesům – stejně jako Přírodní zahrada U Smrku, kam jste zváni.

Čí zahrada může získat plaketu?

Jestliže se rozhodnete vydat touto cestou a završit ji ziskem plakety, musí vaše zahrádka splňovat požadavky popsané výše. Inspiraci, jak kýženého stavu dosáhnout, můžete získat v našich článcích o bio zahradách, na uvedených stránkách a přímo v centru institutu Veronica. Můžete si také zajet na výlet do Dolního Rakouska, kde lze podobné plakety vidět na plotech mnoha zahrad.

Klepněte pro větší obrázek

Jakmile budete mít pocit, že vaše zahrada už patří k těm přírodním, stáhněte si přihlášku a odešlete ji do Ekologického institutu Veronica, máte-li zahradu na území Jihomoravského kraje. Její pracovníci si s vámi domluví termín návštěvy. Odborník, který k vám přijede, vám zdarma poskytne konzultaci, co by se dalo na vaší zahradě ještě doladit.

Pro kraj Vysočina certifikují zahrady Chaloupky, o. p. s. a pro Jižní Čechy o. s. Přírodní zahrada, v jiných krajích zatím není certifikace možná kvůli přeshraničnímu rakousko-českému charakteru projektu

Pokud bude vše v pořádku, dostanete certifikát, jenž potvrdí, že na vaší zahradě spolupracujete s přírodou, dále nově vydanou encyklopedii Moje přírodní zahrada – srozumitelný návod, jak o zahradu pečovat a k zapůjčení plaketu Přírodní zahrada.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |