Zbývá posledních pár chvil, kdy se letos můžete potěšit pohledem na rozkvetlou zahradu nebo louku. Abyste se ho nemuseli vzdát ani přes zimu, nezbývá než si jejich zástupce zakonzervovat. Nejjednodušším způsobem je sušení, ale možností je daleko více.
Sušením na vzduchu
K nejjednodušším patří sušení na vzduchu. Rostliny můžete sušit buď zavěšené nebo volně rozložené. V prvním případě jednotlivé rostliny nebo svazečky omotáte na koncích stonků gumičkou, za ní je zavěsíte na teplém a vzdušném místě květy dolů, aby se jim neohýbaly hlavičky. Necháte sušit, dokud neztratí pružnost a nejsou lámavé.
Tehdy jsou dostatečně suché a odolné k vystavení běžné vlhkosti v místnostech. Rostliny můžete také rozložit na rovné síto či rošt z trouby, při větším množství dobře poslouží tzv. králičí pletivo s menšími oky. Umístíte opět na teplé suché místo v bytě, zimní zahradě nebo zahradním domku, kde není velký průvan, který by květy odfoukl. Při teplém počasí stačí na usušení několik dnů.
Konzervace vodou
Určitě nejméně namáhavý způsob, škoda že nejde použít pro všechny rostliny. Hodí se pro většinu rostlin, které lze sušit zavěšené. Nehodí se pro rostliny s těžkým vzpřímeným květenstvím, které se při sušení ohne a působí zvadle (např. růže).
Nejvhodnější jsou trávy, obilí, len, tulipány, pivoňky, frézie, statice, nevěstin závoj a další rostliny s jemně větvenou korunou. Do vázy nalijete cca 10 cm vody, u rostlin z kratšími stonky méně.
Stonky do ní ponoříte a jednoduše počkáte, až se voda vypaří, což trvá asi měsíc. Pomalým odpařováním vody dostávají rostliny méně a méně tekutiny a pozvolna zasychají.
Sušení v troubě
Pečící plech vyložíte papírem na pečení, na který volně rozložíte rostliny nebo jejich části (květy, listy, plody), které chcete usušit. Troubu nastavíte na střední teplotu, vložíte plech a při otevřených dvířkách rostliny sušíte asi 30 minut. Občas zkontrolujte.
Rostliny se mohou nejen spálit, ale při příliš vysoké teplotě může dojít k rozpadnutí květu následkem prudkého vysušení. Nejlépe se rostliny suší v horkovzdušné troubě, kde je cirkulující vzduch suší rovnoměrně, podobně jako kdyby se sušily přirozeným způsobem volně na vzduchu.
Sušení žehličkou
Chcete-li si uchovat zajímavý list nebo snítku, postačí vám dva pijáky nebo savý papír, mezi které je vložíte, dáte na pevný podklad, aby se nerozlámal a žehličkou přejíždíte tak dlouho, dokud je zcela nevysušíte.
Nemáte-li dostatečně tvrdé žehlící prkno, poslouží vám např. kuchyňský vál, který ochráníte před spálením vrstvou novin nebo odolnou tkaninou (lněný nebo bavlněný povlak apod.).
Lisování
Obdobně budete postupovat, budete-li si chtít listy, květ nebo celou rostlinku vylisovat. Vložíte je mezi pijáky, novinový papír apod. Ty vložíte mezi dvě rovné plochy (prkénka, dlaždice, knížky) a zatížíte. Podle velikosti a dužnatosti rostliny lisujete 1 až 2 týdny. Pozor na zabarvení zatěžovacích předmětů šťávou z lisovaných rostlin.
Lis na rostliny používali botanikové při zakládání herbářů
Najdete-li v lisování zálibu, můžete si pořídit malý speciální lis, kterým docílíte kvalitnějších výsledků. Lisované rostlinky zarámujte a použijte jako jemné doplňky interiéru.
Sušení silikagelem, boraxem, kamencem nebo křemičitým pískem
Poněkud náročnější způsob sušení se vyplatí u květů, které by při přirozeném sušení na slunci ztratily svou barvu (např. růže, gerbery, chryzantémy, hortenzie). Květy trhejte po ránu, ale až když z nich slunce osuší ranní rosu.
Do vhodné dobře těsnící uzavíratelné nádoby (plechová dóza, plastová krabice nebo tmavá skleněná nádoba) nasypte na dno některý z uvedených sušících prostředků. Na tuto vrstvu rozložte květy zbavené listů a stonků. Ponechte jen takovou část, aby se k ní dal přivázat drátek nebo špejle, pomocí kterých budete sušené květy aranžovat.
Nyní květy opatrně posypte druhou asi 2 cm vysokou vrstvou prostředku. Abyste je nepoškodili, použijte na posyp sítko, jako byste cukrovali koláč. Uzavřete víkem a nechte v tmavé místnosti asi týden. Dobře vysušené květy vypadají jako z pergamenu.
Preparace glycerinem
Tímto způsobem nejlépe zakonzervujete větvičky, bobulovité plody, velké dužnaté listy a květy vykvétající v latech. Glycerin nahradí v rostlinách buněčnou tekutinu a zakonzervuje je zevnitř. Odstraňte spodní listy, které by byly ponořeny do roztoku.
Silnějším větvičkám nebo květinám se silným stonkem natlučte lehce jejich konec kladívkem, aby rostlina mohla glycerin rychleji přijmout. Připravte si vyšší štíhlou nádobu, která snese horkou tekutinu (např. vysoká zavařovačka). V ní smíchejte 1 díl glycerinu se dvěma díly vařící vody. Výška roztoku závisí na délce stonků, které musí být dostatečně ponořeny.
Rostliny, listy nebo snítky s plody vložte do roztoku a nechte na tmavém místě preparovat. Když jsou listy mastné na omak nebo se na nich glycerin objevuje v kapkách, je preparace dokončena. Podle velikosti a síly stonků nebo listů trvá od dvou do osmi týdnů.
Kandování
Nejen ovoce se dá tímto způsobem uchovat. Jedná se o metodu, kterou používali kdysi naše babičky, ale můžete ji vyzkoušet i dnes.
Budete potřebovat moučkový cukr, vaječný bílek a vodu. Na dvacet květů postačí 1/2 kg cukru a 3 bílky. V misce rozšlehejte bílky se 3 lžícemi vody. Pozor na napěnění, udělalo by na květech bublinky. Květy či plody v rozšlehaném bílku buď zlehka omočte nebo je potřete pomocí štětečku. Neměly by příliš nasáknout.
Poté plody opatrně obalte v cukru, květy je výhodnější silně pocukrovat přes jemné sítko. Pokud nejsou dobře obalené po zaschnutí postup opakujte, až se vytvoří dostatečná vrstva. Květy nebo plody zavěste na teplé vzdušné místo za stonek.
K dokonalému proschnutí dojde asi po 3 dnech, kdy okvětní plátky získají průsvitný jakoby skelný nádech. Skladujte v uzavřené nádobě. Nejedovaté květy nebo plody se hodí k ozdobení dortů a cukrovinek.
Vhodné květy: růže, fialka, maceška, petrklíč, heřmánek, sedmikráska, mimóza
Voskování
Dávný způsob konzervace květin a plodů je velmi jednoduchý. V ohnivzdorné nádobě rozpusťte bílé svíčky nebo parafínovou drť. Květy nebo plody ponořte do tekutého vosku a po vytažení ihned zchlaďte v nádobě se studenou vodou.