vytisknout velikost písma Připravte vodní nádrže na zimu

Připravte vodní nádrže na zimu

Pokud jste tak dosud ještě neučinili, máte nyní nejvyšší čas pro vyprázdnění veškerých vodních nádrží. Aby mráz nepoškodil jejich stěny, je dobré naplnit je jakýmkoliv listím nebo rašelinou – ta izoluje ještě lépe.

Vodní rostliny pěstované v nádobách (zejména lekníny) přeneste po vyprázdnění kádí, v nichž jsou zasazeny, do prostoru, kde budou umístěny přes zimu. Nejvhodnější je sklep, v němž nemrzne.

Nesmí v něm ale být ani příliš teplo; snažte se udržovat teplotu kolem jednoho až pěti stupňů. Bude-li teplota v místnosti vyšší, rostliny se budou vytahovat, takže na jaře zůstanou vysílené a příliš křehké.

Klepněte pro větší obrázek
Lekníny se vám za dobré zacházení odvděčí nádhernými květy 

Stejně jako u ostatních druhů je třeba, abyste rostliny před zazimováním očistili a odstranili všechny jejich špatné části, aby nedošlo k zahnívání.

Jestliže máte dostatečně hlubokou nádrž (je jedno, zda umělou či přirozenou), nemusíte lekníny vyndávat ven. Voda však musí být hluboká natolik, aby nezmrzla až ke dnu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |