vytisknout velikost písma Připravte vodní nádrže na zimu

Připravte vodní nádrže na zimu

Pokud jste tak dosud ještě neučinili, máte nyní nejvyšší čas pro vyprázdnění veškerých vodních nádrží. Aby mráz nepoškodil jejich stěny, je dobré naplnit je jakýmkoliv listím nebo rašelinou – ta izoluje ještě lépe.

Vodní rostliny pěstované v nádobách (zejména lekníny) přeneste po vyprázdnění kádí, v nichž jsou zasazeny, do prostoru, kde budou umístěny přes zimu. Nejvhodnější je sklep, v němž nemrzne.

Nesmí v něm ale být ani příliš teplo; snažte se udržovat teplotu kolem jednoho až pěti stupňů. Bude-li teplota v místnosti vyšší, rostliny se budou vytahovat, takže na jaře zůstanou vysílené a příliš křehké.

Klepněte pro větší obrázek
Lekníny se vám za dobré zacházení odvděčí nádhernými květy 

Stejně jako u ostatních druhů je třeba, abyste rostliny před zazimováním očistili a odstranili všechny jejich špatné části, aby nedošlo k zahnívání.

Jestliže máte dostatečně hlubokou nádrž (je jedno, zda umělou či přirozenou), nemusíte lekníny vyndávat ven. Voda však musí být hluboká natolik, aby nezmrzla až ke dnu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |