Kdy na jaře stříhat víceleté bylinky

Pustili jste se do pěstování bylinek? Rostlin, které nádherně vypadají, svou aromatickou vůní příjemně provoní okolí a jejichž chuť se dá kombinovat snad s každou potravinou? Úžasné na nich je, že rostou nejen na zahradě: daří se jim i v omezených podmínkách truhlíku na balkoně nebo alespoň květináčku v bytě na parapetu.

S těmi, které se pěstují jen přes sezonu, je to jednoduché. Před příchodem zimy je spotřebujete a na jaře vysejete nové nebo koupíte již vzrostlejší sazeničky. Časem se ale snad každý pustí i do pěstování víceletých druhů. Na zimu jste jim poskytli potřebnou ochranu, a tak v pořádku přežily. Jak se ale o ně postarat nyní? Víte, kterak je nachystat na novou sezonu? 

Nezapomeňte na jarní sestřih  

K bylinkám, jež obrůstají z nadzemních částí, řadíme v první řadě šalvěj lékařskou (Salvia officinalis) a levanduli lékařskou (Lavandula angustifolia). Při stříhání se řiďte vzrůstností jednotlivých druhů či rodů. Na těch silně rostoucích ponechte polovinu výšky keříků, slabě rostoucí zkraťte ještě více, až na jednu třetinu.  

Rostlinky, jež byly silně poškozeny mrazem, seřízněte pouze několik centimetrů nad úrovní okolního terénu. Pokud toužíte sklízet větší množství bylinek, můžete je bez obav do konce dubna rozdělovat.  

bylinky_.jpg
Bylinky můžete sesadit dohromady do jedné větší nádoby, třeba i dřevěné přenosky z obchodu: v takovémto společenství porostou možná ještě lépe, než kdybyste je rozdělili do jednotlivých květináčů 

Tipy pro budoucí bylinkáře

Pokud s pěstováním bylin teprve začínáte, máme pro vás pár rad:

  • víceleté byliny, jež jste si vypěstovali ze semen, můžete vysadit ven v poslední dekádě dubna;
  • i když bude teplo, zakrývejte je pro jistotu ochrannými poklopy;
  • za slunečných dnů poskytněte novým rostlinám dostatek vody; zůstanou-li po výsadbě bez vody, bude jejich růst pomalý, nebo dokonce uhynou;
  • během tohoto měsíce můžete vysazovat také vytrvalé bylinky, které si koupíte už vzrostlejší;
  • připomínáme, že nejen bylinky, ale jakýkoli druh zeleniny je nejvhodnější sázet večer.

Doporučujeme

Články odjinud