vytisknout velikost písma Připravte víceleté bylinky na novou sezonu správně

Připravte víceleté bylinky na novou sezonu správně

Pustili jste se do pěstování bylinek? Rostlin, které nádherně vypadají, svou aromatickou vůní příjemně provoní okolí a jejichž chuť se dá kombinovat snad s každou potravinou? Úžasné na nich je, že rostou nejen na zahradě: daří se jim i v omezených podmínkách truhlíku na balkoně nebo alespoň květináčku v bytě na parapetu.

S těmi, které se pěstují jen přes sezonu, je to jednoduché. Před příchodem zimy je spotřebujete a na jaře vysejete nové nebo koupíte již vzrostlejší sazeničky. Časem se ale snad každý pustí i do pěstování víceletých druhů. Na zimu jste jim poskytli potřebnou ochranu, a tak v pořádku přežily. Jak se ale o ně postarat nyní? Víte, kterak je nachystat na novou sezonu? 

Nezapomeňte na jarní sestřih  

Právě na duben tradičně připadá poslední možný termín pro jejich sestříhání. Letošní duben je však hodně netradiční, a tak uvidíme, zda nám počasí vůbec umožní, abychom se do této činnosti pustili.

K bylinkám, jež obrůstají z nadzemních částí, řadíme v první řadě šalvěj lékařskou (Salvia officinalis) a levanduli lékařskou (Lavandula angustifolia). Při stříhání se řiďte vzrůstností jednotlivých druhů či rodů. Na těch silně rostoucích ponechte polovinu výšky keříků, slabě rostoucí zkraťte ještě více, až na jednu třetinu.  

Rostlinky, jež byly silně poškozeny mrazem, seřízněte pouze několik centimetrů nad úrovní okolního terénu. Pokud toužíte sklízet větší množství bylinek, můžete je bez obav do konce tohoto měsíce rozdělovat.  

Klepněte pro větší obrázek
Bylinky můžete sesadit dohromady do jedné větší nádoby, třeba i dřevěné přenosky z obchodu: v takovémto společenství porostou možná ještě lépe, než kdybyste je rozdělili do jednotlivých květináčů 

Tipy pro budoucí bylinkáře

Pokud s pěstováním bylin teprve začínáte, máme pro vás pár rad:

  • víceleté byliny, jež jste si vypěstovali ze semen, můžete vysadit ven v poslední dekádě dubna;
  • i když bude teplo, zakrývejte je pro jistotu ochrannými poklopy;
  • za slunečných dnů poskytněte novým rostlinám dostatek vody; zůstanou-li po výsadbě bez vody, bude jejich růst pomalý, nebo dokonce uhynou;
  • během tohoto měsíce můžete vysazovat také vytrvalé bylinky, které si koupíte už vzrostlejší;
  • připomínáme, že nejen bylinky, ale jakýkoli druh zeleniny je nejvhodnější sázet večer.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |