vytisknout velikost písma Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

Stačí zelenina a sůl

Základem většiny domácích pickles neboli kvašené zeleniny je červené či bílé zelí, které obsahuje více než 50 zdraví prospěšných látek, má protirevmatické účinky a lidské tělo z něj dokáže využít i velké množství vápníku. Právě rychle kvašená zelenina je také přirozeným zdrojem vitaminu C. Mléčné kultury, které mohou za proces kvašení, zase skvěle ošetří naše střeva a posílí imunitu.

Na domácí pickles nepotřebujete vůbec nic speciálního. Stačí vám hlávka zelí, další tvrdá zelenina a sůl. Kromě toho potřebujete už jen prkénko, nůž, velkou sklenici a menší sklenici, která poslouží jako závaží. Když vám zelenina zachutná, můžete objednat speciální kvasicí nádoby, které jsou běžně k sehnání na internetu.

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Základní recept na kvašenou zeleninu

Postup:
Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Já kromě zelí použila ještě mrkev a červenou řepu, které jsem pokrájela na tenké plátky.

Zeleninu vložte do misky, zasypte solí, rukama pomačkejte a nechte hodinu odležet. Soli potřebujete 20 gramů na každý kilogram zeleniny a nejlepší je mořská nebo himalájská. V případě potřeby poslouží i obyčejná kuchyňská.

Pak už jen stačí zeleninu namačkat do sklenice. Tento proces neuspěchejte a dejte si na něm skutečně záležet. Ze sklenice je třeba vymačkat všechen vzduch, který by mohl proces kvašení pokazit. Nakonec zeleninu zatižte tak, aby byla celá ponořená v tekutině. Pokud samotná šťáva nepostačí, přilijte trochu převařené vody.

Nakonec je třeba zeleninu zakrýt, například sklenicí, která co nejvíc pasuje do hrdla zavařovací nádoby, nebo víčkem, které nebude zcela zavřené, aby vzduch mohl unikat.

Za 2 až šest dnů máte hotovo. Záleží jen na vás, jak moc kvašená zelenina vám bude chutnat. Až to bude akorát, přesuňte zeleninu do ledničky, kde by měla vydržet několik měsíců.

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Co můžete ještě použít

Na pickles se kromě bílého a červeného zelí hodí všechny druhy tvrdé zeleniny, jako je kedlubna, celer, tuřín, vodnice, červená řepa, mrkev, daikon. Můžete vyzkoušet i na drobné kousky rozebranou brokolici či květák, pro zajímavější chuť přidat jablíčko. Narazíte-li v obchodě na topinambury, nebojte se je vyzkoušet. Skvělá je i cibule, lze přimíchat stroužky česneku.

Nebojte se experimentovat

Základní recept na pickles pracuje se solí. Lze však přidávat i další druhy koření. Mezi základní patří kmín, nové koření či bobkový list. Pikantní pickles získáte použitím čerstvého nastrouhaného křenu nebo zázvoru, zajímavou chuť dodá česnek, kopr, rozmarýn nebo jalovec.

Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Kdy domácí pickles rozhodně nejíst

Během kvašení se ke slovu dostanou bakterie mléčného kvašení, které potraviny zakonzervují. Nedodržení přesného postupu však může způsobit, že se dílo nepodaří a zelenina se zkazí. Výsledek záleží na mnoha faktorech, jako je okolní teplota, čistota při práci, množství soli nebo třeba na vzduchu, který by se do sklenic neměl dostat. Pokud se na povrchu objeví plíseň nebo obsah sklenice bude nehezky zapáchat nebo když je zelenina prostě zkvašená příliš, pak ji raději vyhoďte.

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Posezení na balkon: Vybrali jsme pro vás 35 stylových a praktických kousků nábytku

Posezení na balkon: Vybrali jsme pro vás 35 s…

Posnídat venku nebo si po příchodu z práce na sluníčku vypít kávu? Relax na čerstvém vzduchu si můžete dopřát, i když bydlíte v bytě s malým balkonem. Pořiďte pár kousků nového, stylového nábytku a letní sezona může začít. Inspiraci najdete v galerii.

17.  4.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

17.  10.  2019 |
Zásady úspěšného pěstování rajčat na balkoně

Zásady úspěšného pěstování rajčat na balkoně

Někteří z vás nemají k dispozici zahradu, a přesto by rádi vypěstovali vlastní rajská jablíčka. Máte-li balkon, je problém vyřešen – musíte jen vědět, jak se o rostliny správně postarat.

22.  5.  2020 | | 2 N/A
Letos budete mít tu nejkrásnější zahradu! Inspirujte se v galerii

Letos budete mít tu nejkrásnější zahradu! Ins…

Po jaké zahradě toužíte? Příjemné, krásné, která nedá moc práce, kde si pohrají děti, budete mít ovoce i zeleninu, ugrilujete si maso s přáteli? A kde vám nebude vadit, když váš pes propadne svým pudům a pokusí se ulovit krtka. Tady najdete inspiraci, pokud přemýšlíte o nových rostlinách, skalce, záhonech či herních prvcích pro děti.

29.  4.  2020 |
15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku…

Zahradnictví tradičně nabízejí muškáty, petunie, surfinie, verbeny, lobelky a spoustu jiných letniček. Které vybrat? Samozřejmě rozhodující je orientace balkonu vůči světovým stranám, ale i tak si můžete vybírat z velkého množství rostlin. Pro inspiraci vám nabízíme výběr těch nejkrásnějších.

15.  4.  2020 |