vytisknout velikost písma Připravte se na předjarní výsevy: nachystejte si zeminu

Příroda kolem nás se pomalu chystá k zimnímu spánku, vy ale rozhodně neusínejte. Právě nyní je ideální čas k propaření zeminy, kterou použijete v předjaří k výsevu nejrůznějších semínek.
Připravte se na předjarní výsevy: nachystejte si zeminu

Zeminu je třeba připravit, dokud nezmrzne. Pak by totiž při propařování potřebovala velké množství páry – ta ale kondenzuje ve vodu, a půdu tak změní v bahno. Původní strukturu by zemině nevrátilo ani následné sušení.  

Klepněte pro větší obrázek
Na jaře se vám bude připravená zemina hodit 

Proč zeminu propařovat?

Propařování je proces, kterým se ničí choroboplodné zárodky, různí škůdci a semena plevelů. Navíc se tak uvolňují živiny, jež půda obsahuje.

Jako nejvhodnější se k této činnosti osvědčil prádelní kotel. Potřebujete také síto s jemnými oky, které umístíte asi patnáct centimetrů nad dno kotle. Této vzdálenosti dosáhnete tím, že síto podložíte většími kameny.  

Správný postup

  • Spodní část kotle naplňte vodou do výšky asi deset centimetrů a potom na připravené kameny umístěte síto naplněné zeminou.
  • Kotel je třeba uzavřít, aby nemohla unikat pára, vznikající topením. Víko na kotel je nutné zakrýt ještě například celtovinou.
  • Páru nechte působit alespoň jednu hodinu, aby se půda dobře propařila. Uložte ji do prostoru, v němž nehrozí nová infekce.
  • Nemáte-li k dispozici prádelní kotel, postačí kotel na brambory či jakýkoliv velký hrnec.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |