vytisknout velikost písma Připravte se na předjarní výsevy: nachystejte si zeminu

Příroda kolem nás se pomalu chystá k zimnímu spánku, vy ale rozhodně neusínejte. Právě nyní je ideální čas k propaření zeminy, kterou použijete v předjaří k výsevu nejrůznějších semínek.
Připravte se na předjarní výsevy: nachystejte si zeminu

Zeminu je třeba připravit, dokud nezmrzne. Pak by totiž při propařování potřebovala velké množství páry – ta ale kondenzuje ve vodu, a půdu tak změní v bahno. Původní strukturu by zemině nevrátilo ani následné sušení.  

Klepněte pro větší obrázek
Na jaře se vám bude připravená zemina hodit 

Proč zeminu propařovat?

Propařování je proces, kterým se ničí choroboplodné zárodky, různí škůdci a semena plevelů. Navíc se tak uvolňují živiny, jež půda obsahuje.

Jako nejvhodnější se k této činnosti osvědčil prádelní kotel. Potřebujete také síto s jemnými oky, které umístíte asi patnáct centimetrů nad dno kotle. Této vzdálenosti dosáhnete tím, že síto podložíte většími kameny.  

Správný postup

  • Spodní část kotle naplňte vodou do výšky asi deset centimetrů a potom na připravené kameny umístěte síto naplněné zeminou.
  • Kotel je třeba uzavřít, aby nemohla unikat pára, vznikající topením. Víko na kotel je nutné zakrýt ještě například celtovinou.
  • Páru nechte působit alespoň jednu hodinu, aby se půda dobře propařila. Uložte ji do prostoru, v němž nehrozí nová infekce.
  • Nemáte-li k dispozici prádelní kotel, postačí kotel na brambory či jakýkoliv velký hrnec.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |