vytisknout velikost písma Připravte se na předjarní výsevy: nachystejte si zeminu

Příroda kolem nás se pomalu chystá k zimnímu spánku, vy ale rozhodně neusínejte. Právě nyní je ideální čas k propaření zeminy, kterou použijete v předjaří k výsevu nejrůznějších semínek.
Připravte se na předjarní výsevy: nachystejte si zeminu

Zeminu je třeba připravit, dokud nezmrzne. Pak by totiž při propařování potřebovala velké množství páry – ta ale kondenzuje ve vodu, a půdu tak změní v bahno. Původní strukturu by zemině nevrátilo ani následné sušení.  

Klepněte pro větší obrázek
Na jaře se vám bude připravená zemina hodit 

Proč zeminu propařovat?

Propařování je proces, kterým se ničí choroboplodné zárodky, různí škůdci a semena plevelů. Navíc se tak uvolňují živiny, jež půda obsahuje.

Jako nejvhodnější se k této činnosti osvědčil prádelní kotel. Potřebujete také síto s jemnými oky, které umístíte asi patnáct centimetrů nad dno kotle. Této vzdálenosti dosáhnete tím, že síto podložíte většími kameny.  

Správný postup

  • Spodní část kotle naplňte vodou do výšky asi deset centimetrů a potom na připravené kameny umístěte síto naplněné zeminou.
  • Kotel je třeba uzavřít, aby nemohla unikat pára, vznikající topením. Víko na kotel je nutné zakrýt ještě například celtovinou.
  • Páru nechte působit alespoň jednu hodinu, aby se půda dobře propařila. Uložte ji do prostoru, v němž nehrozí nová infekce.
  • Nemáte-li k dispozici prádelní kotel, postačí kotel na brambory či jakýkoliv velký hrnec.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |