vytisknout velikost písma Připravte se na předjarní výsevy: nachystejte si zeminu

Příroda kolem nás se pomalu chystá k zimnímu spánku, vy ale rozhodně neusínejte. Právě nyní je ideální čas k propaření zeminy, kterou použijete v předjaří k výsevu nejrůznějších semínek.
Připravte se na předjarní výsevy: nachystejte si zeminu

Zeminu je třeba připravit, dokud nezmrzne. Pak by totiž při propařování potřebovala velké množství páry – ta ale kondenzuje ve vodu, a půdu tak změní v bahno. Původní strukturu by zemině nevrátilo ani následné sušení.  

Klepněte pro větší obrázek
Na jaře se vám bude připravená zemina hodit 

Proč zeminu propařovat?

Propařování je proces, kterým se ničí choroboplodné zárodky, různí škůdci a semena plevelů. Navíc se tak uvolňují živiny, jež půda obsahuje.

Jako nejvhodnější se k této činnosti osvědčil prádelní kotel. Potřebujete také síto s jemnými oky, které umístíte asi patnáct centimetrů nad dno kotle. Této vzdálenosti dosáhnete tím, že síto podložíte většími kameny.  

Správný postup

  • Spodní část kotle naplňte vodou do výšky asi deset centimetrů a potom na připravené kameny umístěte síto naplněné zeminou.
  • Kotel je třeba uzavřít, aby nemohla unikat pára, vznikající topením. Víko na kotel je nutné zakrýt ještě například celtovinou.
  • Páru nechte působit alespoň jednu hodinu, aby se půda dobře propařila. Uložte ji do prostoru, v němž nehrozí nová infekce.
  • Nemáte-li k dispozici prádelní kotel, postačí kotel na brambory či jakýkoliv velký hrnec.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |