Příroda kolem nás se pomalu chystá k zimnímu spánku, vy ale rozhodně neusínejte. Právě nyní je ideální čas k propaření zeminy, kterou použijete v předjaří k výsevu nejrůznějších semínek.
Zeminu je třeba připravit, dokud nezmrzne. Pak by totiž při propařování potřebovala velké množství páry – ta ale kondenzuje ve vodu, a půdu tak změní v bahno. Původní strukturu by zemině nevrátilo ani následné sušení.

Na jaře se vám bude připravená zemina hodit
Proč zeminu propařovat?
Propařování je proces, kterým se ničí choroboplodné zárodky, různí škůdci a semena plevelů. Navíc se tak uvolňují živiny, jež půda obsahuje.
Jako nejvhodnější se k této činnosti osvědčil prádelní kotel. Potřebujete také síto s jemnými oky, které umístíte asi patnáct centimetrů nad dno kotle. Této vzdálenosti dosáhnete tím, že síto podložíte většími kameny.
Správný postup
- Spodní část kotle naplňte vodou do výšky asi deset centimetrů a potom na připravené kameny umístěte síto naplněné zeminou.
- Kotel je třeba uzavřít, aby nemohla unikat pára, vznikající topením. Víko na kotel je nutné zakrýt ještě například celtovinou.
- Páru nechte působit alespoň jednu hodinu, aby se půda dobře propařila. Uložte ji do prostoru, v němž nehrozí nová infekce.
- Nemáte-li k dispozici prádelní kotel, postačí kotel na brambory či jakýkoliv velký hrnec.
Foto: Profimedia