vytisknout velikost písma Připravte se na ledovku: kyblík s lopatkou může nahradit ruční sypač

Připravte se na ledovku: kyblík s lopatkou může nahradit ruční sypač

Polovina října je pryč. Ať chceme, nebo ne, zima se blíží a zanedlouho budeme muset řešit zledovatělé chodníky a příjezdové cesty. Pokud vám nevyhovuje nošení kbelíků s posypovým materiálem, mohla by vám přijít vhod novinka od Gardeny – ruční sypač.

Vejde se do něj přibližně 1,5 kg materiálu, takže jej využijete především k posypu menších ploch, jako jsou příjezdové a přístupové cesty nebo chodníky kolem domu. Protože nezabere příliš místa, může jej nechat stát po celou zimu v předsíni, a kdykoliv napadne sníh, budete připraveni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sypač od Gardeny má záruční lhůtu 25 let  

Použití sypače je velmi snadné. Jeho největší předností je to, že během práce s ním se nezamažete – chodník posypete třeba v obleku těsně předtím, než vyrazíte do práce.

Dávkovací systém zaručuje rychlé rozmetání bez zbytečné námahy. Stačí jen pootočit dávkovací disk na krytu a vybrat otvor na sypání v závislosti na zvoleném materiálu, od hrubého štěrku až po jemný písek.

 

Sůl na chodníky nepatří!

Soli se při posypu chodníků snažte vyhnout. Škodí lidem, zvířatům i životnímu prostředí. Prosakuje do podzemních vod, dostává se do půdy a z ní do stromů, které potom chřadnou a hynou.

Podle odborníků Mojmíra Vlašína a Petra Ledviny z Ekologického institutu Veronica rozbory ukázaly, že do půdy přímo pod korunou stromu se vyhrnováním nasoleného sněhu, průsakem, posypem a rozstřikem břečky dostalo od 1,16 až do 4,7 kg soli na 1 m²!

Kromě štěrku, písku a drti doporučují k posypu použití ekologicky šetrného Ekogritu, který na jaře zametete a schováte na příští rok nebo jím zkypříte půdu.

 

 

Disk se otáčí pomocí velkého nastavovacího knoflíku, ovládat ho můžete i v tlustých zimních rukavicích. A jak je to s plněním? Sypač nejprve pomocí bajonetovému uzávěru otevřete.

Posypový materiál do sypače můžete buď nasypat, nebo přímo nabrat – je totiž navržen tak, že funguje i jako nabírací lopatka. Plnicí množství se přitom mění v závislosti na zvoleném materiálu: u písku je to 1,7 kg a u drtě 1,65 kg.

Foto: Gardena

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |