6
Fotogalerie

Připravte na sezonu pítka a koupadla

Těšíte se, až se vaší zahradou rozezní ptačí trylky? Aby u vás ptáci zahnízdili a vyvedli mladé, je nejvyšší čas přichystat jim budku. Pokud už máte tento cíl splněný, pusťte se do přípravy ptačího napajedla a koupadla v jednom.  

Napít se a vykoupat

V březnu by na řadu mělo přijít i vyčištění napajedel, respektive koupadel a jejich příprava na novou sezonu. Na ta se často zapomíná, a přitom jsou pro ptactvo velmi důležitá zvláště v období sucha a na místech, kde chybí přirozené vodní zdroje (ano, i ve městech).

pitko_1.jpg
Pěkné pítko z kvalitního materiálu se současně stane dekorací vaší zahrady

Nedostatek vody představuje velký problém pro druhy, které se od svého hnízda vzdalují jen na několik set metrů. Máte-li na svém pozemku již existující vodní zdroj, zpřístupněte jim jej. Pokud ne, vybudujte umělé napajedlo.

pitko_2.jpg
Sledovat ptáky, když se koupou, je zábava

Asi nejčastějším zdrojem vody jsou nejrůznější nádrže – bečky, sudy, vany, ale i bazény. Jejich nebezpečí pro ptáky (a nejvíce pro mláďata) spočívá v kolmých stěnách, které jim neumožňují snadný výstup.

Koupací prám doporučují ornitologové

Přitom je tak snadné uvést vše do bezpečného stavu! Stačí, když na vodu položíte silnější neohoblované prkénko nebo do ní ponoříte silnější větev. Úplně nejlepší je ale prám vytvořený z latí nebo slabší kulatiny.

pitko_4.jpg
Pokud na svém pozemku máte jakoukoli vodní plochu, bude dobré, když ji ptákům snadno upravíte tak, aby ji mohli využívat

Uprostřed má mělkou prohlubeň, kde se ptáci koupou, a po stranách bidélka, na nichž se mohou osušit. Takovýto prám je vhodné umístit i na hladiny vodních ploch – z bezpečnostních důvodů asi metr až dva od břehu.

Aby byl vodní zdroj bezpečný

U vodních zdrojů, jejichž břehy lze upravit, se snažte zešikmit břeh, aby byl pozvolný. Zpevněte ho pískem, použijte kameny či menší oblázky. Nějaký větší kámen, který bude vyčnívat nad hladinu, můžete dát doprostřed.

pitko_3.jpg
Voda k vám přitáhne spoustu druhů ptactva - i ty, které k vám běžně nelétají

Pokud na své zahradě nemáte nic, co by se dalo jako napajedlo použít, vytvořte ho nebo kupte. Poslouží nejen prakticky, ale také jako dekorace. Zvolte takový materiál, který půjde dobře udržovat a který se do stávajícího okolí bude hodit.

Funkční dekorace

Napajedla volte hluboká minimálně deset až patnáct centimetrů, jejich rozměry by měly být alespoň padesát krát padesát centimetrů. Vodu v nich je třeba pravidelně doplňovat a udržovat je čisté.

pitko_6.jpg
Takovéto umístění koupadla není správné: z houští vzrostlých rostlin může zaútočit například kočka 

Umístěte je někam, odkud budou mít ptáci dobrý rozhled. Kout zahrady plný keřů a vysokých rostlin, z jejichž porostu snadno zaútočí predátoři, rozhodně není tím pravým řešením! Napajedlo má od nich být vzdáleno alespoň na osm metrů.

pitko_5.jpg
V létě je voda pro ptáky nepostradatelná. V mrazivé zimě jim ji naopak rozhodně nenabízejte! 

Stromy mohou být blíž. Ptákům poskytnou možný úkryt a současně prostor k dosušení peří po koupeli. Před zimou umělá napajedla vypusťte, aby je nepoškodil mráz. Ptákům v zimě vodu rozhodně nenabízejte, napijí se sněhu. Ve vodě by se mohli vykoupat a peří by jim zmrzlo.

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud