vytisknout velikost písma Připravte jahodníky na novou sezonu

Připravte jahodníky na novou sezonu

Měsíc březen je spojen s péčí o rostliny okrasné i užitkové. Je na vás, abyste jim připravili co nejlepší podmínky pro start do nové sezony. Dnes vám poradíme, jak se postarat o jahodníky. 

Špatné listy musí pryč 

Prohlédněte záhony s jahodníky a všechny špatné listy odstraňte. Ostrým nožem či nůžkami odřízněte každý nezelený list, ale dávejte přitom pozor, abyste nepoškodili jeho bázi. Tyto listy pečlivě posbírejte a spalte, často se na nich nacházejí choroboplodné zárodky, které by mohly ohrozit budoucí úrodu.  

Kypřete a hnojte

Zeminu mezi řádky rostlin opatrně nakypřete, abyste nepoškodili jejich kořeny. Poté jahodníkům dopřejte dávku kombinovaného hnojiva s nízkým obsahem dusíku. Hnojivo rozhoďte v suchém stavu, na každý metr čtvereční třicet gramů.

Dosavadní nastýlku zaryjte a prostřete novou, nejlépe se hodí vrstva kompostu silná alespoň pět centimetrů. Ta zabezpečí, že zemina vespod bude vysychat velmi pomalu a za déletrvajících dešťů se tak snadno nezašpiní plody.  

Máte náskok?

Jarní výsadby jahod zakládejte v březnu a následujícím měsíci z předpěstovaných sazenic. Zasadíte-li sazenice, které jste pikýrovali (přepíchali) na podzim, s kvalitním kořenovým balem, poskytnou vám už v prvním roce nezanedbatelný výnos.

Pár dnů před samotnou výsadbou je musíte důkladně zalít, aby se kořenový bal nerozpadnul. Počítejte s tím, že ze sazenic, jež nebyly předpěstovány, získáte jen malou úrodu.  

Co vám řekne pH půdy 

Jahody se sice mohou pěstovat na všech půdách, ale uvědomte si, že výnos je závislý jak na pH dané půdy, tak i na její zásobenosti organickou hmotou. Této rostlině nevyhovují alkalické půdy, vždy je lepší pH upravit na odpovídající úroveň.

Jahody můžete pěstovat i pod fólií, k tomu jsou vhodné obzvlášť rané odrůdy. Nezapomínejte na pravidelné větrání v době kvetení, aby byl hmyz schopen květy opylovat, a na začátku dozrávání plodů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A