vytisknout velikost písma Připravte jahodníky na novou sezonu

Připravte jahodníky na novou sezonu

Měsíc březen je spojen s péčí o rostliny okrasné i užitkové. Je na vás, abyste jim připravili co nejlepší podmínky pro start do nové sezony. Dnes vám poradíme, jak se postarat o jahodníky. 

Špatné listy musí pryč 

Prohlédněte záhony s jahodníky a všechny špatné listy odstraňte. Ostrým nožem či nůžkami odřízněte každý nezelený list, ale dávejte přitom pozor, abyste nepoškodili jeho bázi. Tyto listy pečlivě posbírejte a spalte, často se na nich nacházejí choroboplodné zárodky, které by mohly ohrozit budoucí úrodu.  

Kypřete a hnojte

Zeminu mezi řádky rostlin opatrně nakypřete, abyste nepoškodili jejich kořeny. Poté jahodníkům dopřejte dávku kombinovaného hnojiva s nízkým obsahem dusíku. Hnojivo rozhoďte v suchém stavu, na každý metr čtvereční třicet gramů.

Dosavadní nastýlku zaryjte a prostřete novou, nejlépe se hodí vrstva kompostu silná alespoň pět centimetrů. Ta zabezpečí, že zemina vespod bude vysychat velmi pomalu a za déletrvajících dešťů se tak snadno nezašpiní plody.  

Máte náskok?

Jarní výsadby jahod zakládejte v březnu a následujícím měsíci z předpěstovaných sazenic. Zasadíte-li sazenice, které jste pikýrovali (přepíchali) na podzim, s kvalitním kořenovým balem, poskytnou vám už v prvním roce nezanedbatelný výnos.

Pár dnů před samotnou výsadbou je musíte důkladně zalít, aby se kořenový bal nerozpadnul. Počítejte s tím, že ze sazenic, jež nebyly předpěstovány, získáte jen malou úrodu.  

Co vám řekne pH půdy 

Jahody se sice mohou pěstovat na všech půdách, ale uvědomte si, že výnos je závislý jak na pH dané půdy, tak i na její zásobenosti organickou hmotou. Této rostlině nevyhovují alkalické půdy, vždy je lepší pH upravit na odpovídající úroveň.

Jahody můžete pěstovat i pod fólií, k tomu jsou vhodné obzvlášť rané odrůdy. Nezapomínejte na pravidelné větrání v době kvetení, aby byl hmyz schopen květy opylovat, a na začátku dozrávání plodů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A