Připravme bazén na zimu

Připravme bazén na zimu

Letní radosti v bazénech skončily a do nekrytého bazénu už lezou jen otužilci. A majitelům nyní stále neodbytněji zní otázka: co s vodou a bazénem před zimou?

Česko opravdu není ani Kalifornie, ani Středomoří a ne každá zima tu bývá tak shovívavá jako ta loňská. Pokud zazimování bazénu nesvěříme odborné firmě, není možné věc hodit za hlavu, protože na jaře bychom se škod nedopočítali. Ve skutečnosti však jde jen o několik málo úkonů, s nimiž si hravě poradí každý. Jsou to:

    • úprava výšky hladiny
    • odstranění některých zařízení
    • chemické ošetření vody
    • ochrana proti ledu
    • zakrytí

Raději nevypouštět

Otázka vypouštění vody na zimu záleží především na doporučení výrobce bazénu, obvykle se ale preferuje ji ponechat. Tlak vody a její hmotnost zabraňují zborcení stěn i škodám způsobeným vichřicemi zejména u lehkých nadzemních konstrukcí, neuškodí ale ani většině těch zapuštěných. U bazénů s fólií je ponechání vody dokonce nutnost, pokud chceme, aby plast vydržel víc než jednu sezónu. Hladinu pouze snížíme pod úroveň vtoků a výtoků filtrace, abychom mohli vypustit vodu z potrubí, čerpadel a dalších zařízení. Tam by totiž při případném zamrznutí mohla natropit velké škody. Při té příležitosti také odstraníme skimer.

Voda stará nebo nová?

Další rozhodování spočívá v tom, jestli chceme vodu, která bazén zpevňovala během zimy, na jaře vypustit a začít se koupat v úplně nové, nebo jestli se spokojíme s tou starou. Pokud chceme "zimní" vodu dál používat, musíme před zimou její chemické úpravě věnovat mnohem větší pozornost. Některé chemické přípravky sloužící k zazimování bazénu například pění - a není asi třeba příliš zdůrazňovat, že po koupání v mydlinkách nikdo moc netouží. Proto je třeba si před zimou důkladně ověřit všechny vlastnosti použitých chemikálií. Úsporné a ekologické důvody, stejně jako klesající hladina vody v mnoha studních, ostatně nutí stále větší část uživatelů s vodou spíše šetřit. Naopak, u dobře ošetřené vody nehrozí ani při dlouhodobém používání žádné zdravotní riziko.

Zimní drogerie

Před zazimováním je vhodné důkladně vyčistit stěny pomocí speciálních přípravků. Dál je nutné dodat chemikálie, které zabrání rozvoji řas a bakterií po dobu, kdy je vypnutá filtrace. Mikroorganismy jsou překvapivě odolné a i krátká období oblevy by jim stačila k přemnožení. Najít v bazénu na jaře hnědozelenou zapáchající a možná i zdravotně závadnou břečku, po tom asi žádný majitel bazénu netouží. Na vzdory běžným představám naopak není cílem zimní úpravy vody zabránit jejímu zamrznutí. Přestože tlak mrznoucí vody na stěny je značný, dá se jeho destruktivním účinkům snadno předejít, jak bude popsáno v následujících odstavcích.

Doporučuje se také krátkodobě zvýšit dávku chloru na trojnásobek oproti běžnému dávkování. Někteří majitelé chlor ve vhodné podobě (nejlépe granule, přípravky obvykle označené jako chloršok a podobně) přidávají i během přechodných zimních oteplení

Chemické přípravky pro zimní ošetření vody:

  • očištění stěn: Azuro Clear
  • ošetření vody: Azuro Zima, Laguna Zima, Akce Zima
  • proti řasám: Algicid

Nebojte se ledu

Jak už bylo řečeno, voda se většinou nevypouští, ani neošetřuje nemrznoucími přípravky. Stačí, když na hladině necháme plout větší množství dilatačních plováků, které zabrání ledu vyvíjet ničivý tlak na stěny. Můžete je buď zakoupit ve specializovaných prodejnách nebo snadno nahradit různými improvizacemi. Hodí se například kusy polystyrenu (třeba ty co bývají v krabicích, v nichž se prodává elektronika), nebo prázdné čisté pet lahve.

Když už se led udělá, rozhodně jej nerozbíjíme - ostré hrany ker mohou stěny bazénu poškodit a u těch vyložených fólií ji nenapravitelně zničit. Poněkud nebezpečná situace může nastat při častém střídání oblev a mrazů: ve spáře mezi ledem a stěnou bazénu se tvoří nový led a tlak roste. I proto je důležité neodbýt vybavení dilatačními plováky a kontrolovat, jestli je neodvála vichřice, jestli se nerozbily, nepotopily atd.

Zakrytí je důležité

Na závěr předzimní přípravy bazén zakryjeme neprůhlednou plachtou, která zabrání přístupu světla svědčícímu řasám a padání nečistot z okolí. Plachtu je třeba dobře upevnit, aby ji neoderval ani ten nejsilnější vítr. Někteří majitelé bazénů ji podkládají tak, aby se na ní nehromadila dešťová voda, ale aby mohla volně stékat do stran mimo prostor bazénu.

Až přijde jaro

S odzimováním netřeba moc spěchat, protože v našich podmínkách mohou mrazy přijít i nečekaně pozdě a v přechodném období se nejspíš stejně nekoupeme. Po odstranění plováků bránících ledu v jeho ničivé činnosti a vylovení nebo odsátí případných nečistot, které se tu i navzdory krycí plachtě mohly objevit, si nejspíš povšimneme temné čáry, která na stěně bazénu vznikla na úrovni hladiny během zimního období. Před dopuštěním vody je nutné ji odstranit - rozhodně však ne rejžáky nebo drsnou chemií na nádobí, které by mohly poškodit zejména bazény s vnitřní fólií. Na trhu pro tento účel existují speciální jemné čistící gely. Teprve pak doplníme do bazénu vodu a spustíme filtraci i další techniku. Následuje "šokové" ošetření vody zvýšenou dávkou chlóru (třeba chlorem v granulátu či malých tabletách) a prostředky na likvidaci zárodků mikroorganismů, kombinované s intenzívní filtrací.

Doporučujeme

Články odjinud