vytisknout velikost písma Příklad z praxe: co s poškozenými kmeny ovocných stromů

Jeden z našich čtenářů si před rokem pořídil zahradu, na níž se nachází vzrostlé, starší ovocné stromy. Některé z nich mají poškozený kmen – konkrétně se jedná o třešeň, višeň a meruňku. Protože cílem nového majitele je stromy zachovat, žádá o radu, jakým způsobem by měl poškozená místa ošetřit.

S dotazem a fotografiemi těchto stromů jsme se obrátili na Ing. Stanislava Bočka, Ph.D., odborného asistenta na Ústavu šlechtění a množení zahradnických rostlin Zahradnické fakulty Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Možná že podobný problém řešíte i vy a jeho odpověď vás bude zajímat. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Třešeň • Višeň • Meruňka

Třešeň a višeň

Ing. Boček předpokládá, že v případě třešně i višně se může jednat buď o mechanické poškození kmenů (odření), nebo o poškození mrazové. Vzhledem k tomu, že rány se celkem pěkně hojí, nedoporučuje žádné radikální zásahy.

Stromy by bylo vhodné přihnojit, čímž se urychlí proces jejich hnojení, a případně lze nožem, nejlépe zahradnickou žabkou, odstranit zbytky poškozené kůry, aby nebránila zarůstání ran kalusem (hojivé pletivo, které se vytváří při regeneraci ran na stromech).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail poškození třešně a višně

Meruňka

Co se meruňky týče, jedná se o pahýl suché větvě, přičemž příčina vzniku tohoto poškození je neznámá. Zahradnické, respektive ovocnářské řešení nabízí dvě varianty. Jednou z nich je, že majitel může celý strom odstranit a místo něj vysadit strom nový.

Druhá možnost spočívá v odřezání pahýlu v místě větevního kroužku, ovšem s následným doufáním, že se rána ještě zatáhne. S ohledem na stáří meruňky a předpokládaný značný rozsah nekrotického pletiva se Ing. Boček domnívá, že tento způsob řešení už pravděpodobně nemá význam.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na meruňce se kromě pahýlu dají najít ještě další zraněná místa

Doporučuje proto pahýl neodstraňovat a připomíná, že jeho ponecháním je možné alespoň vytvořit nebo zachovat prostor pro živočišné organismy včetně těch, které mohou být vaší zahradě užiteční.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |