vytisknout velikost písma Příklad z praxe: co s poškozenými kmeny ovocných stromů

Jeden z našich čtenářů si před rokem pořídil zahradu, na níž se nachází vzrostlé, starší ovocné stromy. Některé z nich mají poškozený kmen – konkrétně se jedná o třešeň, višeň a meruňku. Protože cílem nového majitele je stromy zachovat, žádá o radu, jakým způsobem by měl poškozená místa ošetřit.

S dotazem a fotografiemi těchto stromů jsme se obrátili na Ing. Stanislava Bočka, Ph.D., odborného asistenta na Ústavu šlechtění a množení zahradnických rostlin Zahradnické fakulty Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Možná že podobný problém řešíte i vy a jeho odpověď vás bude zajímat. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Třešeň • Višeň • Meruňka

Třešeň a višeň

Ing. Boček předpokládá, že v případě třešně i višně se může jednat buď o mechanické poškození kmenů (odření), nebo o poškození mrazové. Vzhledem k tomu, že rány se celkem pěkně hojí, nedoporučuje žádné radikální zásahy.

Stromy by bylo vhodné přihnojit, čímž se urychlí proces jejich hnojení, a případně lze nožem, nejlépe zahradnickou žabkou, odstranit zbytky poškozené kůry, aby nebránila zarůstání ran kalusem (hojivé pletivo, které se vytváří při regeneraci ran na stromech).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail poškození třešně a višně

Meruňka

Co se meruňky týče, jedná se o pahýl suché větvě, přičemž příčina vzniku tohoto poškození je neznámá. Zahradnické, respektive ovocnářské řešení nabízí dvě varianty. Jednou z nich je, že majitel může celý strom odstranit a místo něj vysadit strom nový.

Druhá možnost spočívá v odřezání pahýlu v místě větevního kroužku, ovšem s následným doufáním, že se rána ještě zatáhne. S ohledem na stáří meruňky a předpokládaný značný rozsah nekrotického pletiva se Ing. Boček domnívá, že tento způsob řešení už pravděpodobně nemá význam.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na meruňce se kromě pahýlu dají najít ještě další zraněná místa

Doporučuje proto pahýl neodstraňovat a připomíná, že jeho ponecháním je možné alespoň vytvořit nebo zachovat prostor pro živočišné organismy včetně těch, které mohou být vaší zahradě užiteční.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |