vytisknout velikost písma Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináčů a obalů

Jaro už klepe na dveře a s ním přichází i ten správný čas na přesazení pokojových rostlin. Zvlášť když vypadají poněkud „unaveně“. Pokud ztrácejí svěží barvu, padají jim listy a kořeny začínají vykukovat z květináče, pusťte se do toho dříve, než o ně přijdete. Poradíme vám, jak vybrat nejvhodnější květináč. A pro inspiraci vám přinášíme galerii květináčů a obalů, které skvěle doplní váš interiér.

Výběr květináčů i ozdobných obalů je obrovský. Od těch nejobyčejnějších plastových a hliněných, které stojí pár korun, až po designové kousky, jejichž cena dosahuje i více než deset tisíc. Pořídit je můžete v každém květinářství, největší výběr je ale samozřejmě v hobby marketech a specializovaných e-shopech na internetu.

Na velikosti záleží

Při koupi květináče či obalu na něj se řiďte několika jednoduchými pravidly. V prvé řadě je třeba zvážit potřeby rostliny, která v něm bude umístěna. Podle toho, jak je velká a vysoká, zvolte velikost a tvar. Nejdůležitější je, aby rostlina měla dostatek prostoru pro růst kořenového systému.

Nezapomeňte také, že květináč by měl mít vždy na dně odtokové otvory, kterými může přebytečná voda ze zálivky odtéct. Jinak by se vám mohlo snadno stát, že oblíbenou květinu přelijete a ta během několika dnů uhyne.

Vyměňte závěsy a záclony! Inspirujte se nejnovějšími trendy

Vyměňte závěsy a záclony! Inspirujte se nejnovějšími trendy

Není materiál jako materiál

Neméně důležitý je i materiál použitý na výrobu. A to platí nejen u samotných květináčů, ale především u jejich dekoračních obalů. Pozor si dejte zejména na neglazované, proutěné, slaměné či jiné nádoby. Ty v případě přelití vodu nezadrží a může tak lehce dojít k poškození nábytku či podlahové krytiny. Příliš nepomůže ani igelit, kterým bývají vystlané.

Věnujte pozornost vzhledu

Dalším kritériem pro výběr obalu na květináč je, že by se měl vždy hodit na místo, kde bude umístěn. Dokonale zapadnout do interiéru. Tím posledním pak, že jeho design a velikost by měly ladit i se samotnou rostlinou. Právě obal totiž dotváří celkový vzhled květiny.

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

Vychytávka pro lenochy

Pokud máte s pravidelností při zalévání svých pokojových rostlin potíže, pořiďte jim květináč samozavlažovací. Jejich princip spočívá v tom, že si rostliny berou vodu podle potřeby. Je tak zajištěna stálá a rovnoměrná zálivka. Nemějte obavy, dávno už neplatí, že jsou sice funkční, ale jejich vzhled zrovna neohromí. Během posledních let zaznamenaly velký pokrok v designu, ale i v samotné technologii.

Tyhle rostliny vyčistí vzduch stejně dobře jako čistička

Tyhle rostliny vyčistí vzduch stejně dobře jako čistička

Pokojové rostliny do paneláků

Pokojové rostliny do paneláků

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |