vytisknout velikost písma Představujeme: Subtropické zahradnictví Kruh

Subtropické zahradnictví Kruh se v posledních letech stalo oblíbeným cílem zahrádkářů z celé republiky, které zaujaly mnohé druhy a kultivary nabízených rostlin. Na historii i současnost zahradnictví jsem se zeptal majitele Pavla Berana.

Označení ,,subtropické“ je v případě tohoto zahradnictví trošku zavádějící. V Kruhu totiž pěstují nejen široký sortiment tropických a subtropických rostlin, ale věnují se i léčivkám a v neposlední řadě také drobnému ovoci.

Umístěno v přírodě

Subtropické zahradnictví se nachází přímo v obci Kruh, malebné podkrkonošské vesničce s téměř pěti sty obyvateli. Z nejbližšího města Jilemnice sem autem dojedete za pět minut, cestu z Vrchlabí zvládnete za čtvrt hodiny.

Klepněte pro větší obrázek
Vstup do zahradnictví; foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

Pane Berane, povězte našim čtenářům o vzniku Vašeho zahradnictví.

Subtropické zahradnictví v Kruhu vzniklo v roce 1976, zakladatelem bylo Zemědělské družstvo Roztoky-Kruh. Rok 1993 byl v jeho historii přelomový, neboť zahradnictví se od družstva oddělilo a začalo fungovat jako samostatná soukromá firma.

Klepněte pro větší obrázek
Skleník s tropickými rostlinami; foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

Na jaké rozloze zahradnictví dnes provozujete?

Celková rozloha areálu jsou necelé dva hektary. Na ploše šesti set metrů máme vytápěné skleníky, stejnou rozlohu pak zabírají skleníky bez vytápění a fóliovníky. Na menších prostranstvích poblíž skleníků máme vystavené venkovní rostliny pro prodej, zbytek patří zatravněným plochám a ostatním provozním objektům.

Klepněte pro větší obrázek
Kiwi 'Issai' (Actinidia arguta); foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

Můžete vyjmenovat rostliny, které pocházejí z vlastní produkce zahradnictví?

Vlastními silami pěstujeme více než sto druhů tropických a subtropických rostlin, z nichž mohu jmenovat například ananas, banánovník, eukalyptus, fíkovník, kávovník a různé druhy mučenek. Mezi hojně vyhledávané patří již tradičně nejrůznější druhy citrusů, naprostou raritou je Buddhova ruka.

Klepněte pro větší obrázek
Venkovní prodejní plocha; foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

Po dlouhou dobu se věnujeme také různým druhům drobného ovoce jako například rezistentním odrůdám angreštu, borůvkám, malinám, muchovníku, ostružinám a rybízu. Kromě tohoto sortimentu se zabýváme množením mrazuvzdorných kultivarů kiwi a rakytníku.

Klepněte pro větší obrázek
V Kruhu pěstují nejrůznější tropické rostliny, jednou z nich je i zakrslý banánovník

A pro úplnost ještě našim čtenářům prozraďte, jaké exempláře dovážíte.

Od renomovaných školkařů nakupujeme především ovocné stromky. Vybíráme si takové odrůdy, které v našich podmínkách bez problémů přezimují a dávají dostatečnou úrodu. Dále nakupujeme ibišky a surfinie, které jsou nám dodávány ve formě zakořeněných řízků k dopěstování.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na zahradě

Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu a ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá.

14.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |