vytisknout velikost písma Představujeme: Subtropické zahradnictví Kruh

Subtropické zahradnictví Kruh se v posledních letech stalo oblíbeným cílem zahrádkářů z celé republiky, které zaujaly mnohé druhy a kultivary nabízených rostlin. Na historii i současnost zahradnictví jsem se zeptal majitele Pavla Berana.

Označení ,,subtropické“ je v případě tohoto zahradnictví trošku zavádějící. V Kruhu totiž pěstují nejen široký sortiment tropických a subtropických rostlin, ale věnují se i léčivkám a v neposlední řadě také drobnému ovoci.

Umístěno v přírodě

Subtropické zahradnictví se nachází přímo v obci Kruh, malebné podkrkonošské vesničce s téměř pěti sty obyvateli. Z nejbližšího města Jilemnice sem autem dojedete za pět minut, cestu z Vrchlabí zvládnete za čtvrt hodiny.

Klepněte pro větší obrázek
Vstup do zahradnictví; foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

Pane Berane, povězte našim čtenářům o vzniku Vašeho zahradnictví.

Subtropické zahradnictví v Kruhu vzniklo v roce 1976, zakladatelem bylo Zemědělské družstvo Roztoky-Kruh. Rok 1993 byl v jeho historii přelomový, neboť zahradnictví se od družstva oddělilo a začalo fungovat jako samostatná soukromá firma.

Klepněte pro větší obrázek
Skleník s tropickými rostlinami; foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

Na jaké rozloze zahradnictví dnes provozujete?

Celková rozloha areálu jsou necelé dva hektary. Na ploše šesti set metrů máme vytápěné skleníky, stejnou rozlohu pak zabírají skleníky bez vytápění a fóliovníky. Na menších prostranstvích poblíž skleníků máme vystavené venkovní rostliny pro prodej, zbytek patří zatravněným plochám a ostatním provozním objektům.

Klepněte pro větší obrázek
Kiwi 'Issai' (Actinidia arguta); foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

Můžete vyjmenovat rostliny, které pocházejí z vlastní produkce zahradnictví?

Vlastními silami pěstujeme více než sto druhů tropických a subtropických rostlin, z nichž mohu jmenovat například ananas, banánovník, eukalyptus, fíkovník, kávovník a různé druhy mučenek. Mezi hojně vyhledávané patří již tradičně nejrůznější druhy citrusů, naprostou raritou je Buddhova ruka.

Klepněte pro větší obrázek
Venkovní prodejní plocha; foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

Po dlouhou dobu se věnujeme také různým druhům drobného ovoce jako například rezistentním odrůdám angreštu, borůvkám, malinám, muchovníku, ostružinám a rybízu. Kromě tohoto sortimentu se zabýváme množením mrazuvzdorných kultivarů kiwi a rakytníku.

Klepněte pro větší obrázek
V Kruhu pěstují nejrůznější tropické rostliny, jednou z nich je i zakrslý banánovník

A pro úplnost ještě našim čtenářům prozraďte, jaké exempláře dovážíte.

Od renomovaných školkařů nakupujeme především ovocné stromky. Vybíráme si takové odrůdy, které v našich podmínkách bez problémů přezimují a dávají dostatečnou úrodu. Dále nakupujeme ibišky a surfinie, které jsou nám dodávány ve formě zakořeněných řízků k dopěstování.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |