vytisknout velikost písma Představujeme nově vyšlechtěné odrůdy okrasných rostlin

Hvozdík, karafiát, slzičky, to všechno jsou označení jedné jediné rostliny, která v minulosti nechyběla snad v žádné venkovské zahrádce. Postupem času se ale ze zahrad ve velké míře vytratila a téměř jako by se po ní slehla zem. Nyní ale opět nastává období pro hvozdíky příznivé. Dejte jim šanci na návrat, potěší vás variabilitou odrůd i starosvětskou krásou svých květů.

Renesance pro hvozdíky

Hvozdík čínský (Dianthus chinensis) k nám byl dovezen z Číny a Koreje již jako kulturní rostlina. Ve své domovině je vytrvalý, naše zimy ale nepřežije, a pěstuje se proto téměř výhradně jako letnička. Tvoří nízké, kompaktní a bohatě kvetoucí trsy s čárkovitými listy.

Hvozdíky se uplatní v mísách na balkonech i v sesazovaných truhlících, kde se dobře kombinují s lobelkami, nízkými nestařci, ostruhatkou nebo převislou sterou, ale můžete je vysadit i na okraj záhonu. V zahradních centrech a květinářstvích lze od dubna pořídit plně kvetoucí rostlinky tohoto hvozdíku v široké škále barev od bílé přes růžovou a červenou až po tmavě šarlatovou.

Pokud upřednostňujete výsev ze semen, pusťte se do něj během března či dubna, při pokojové teplotě trvá předpěstování rostlin šest až osm týdnů. Po přepikýrování zajistěte rostlinám teplotu kolem patnácti stupňů ve dne a dvanácti stupňů Celsia v noci.

Rostliny snesou chladnější počasí, ven je proto můžete vysadit již v dubnu. Vyberte pro ně polostinné nebo slunečné místo s propustnou výživnou půdou s vyšším obsahem vápníku.

Klepněte pro větší obrázek
'Merry-go-round'; foto: Semo 

Semena hvozdíku čínského jsou dostupná ve směsi, novinkou letošního roku od firmy Semo je odrůda 'Merry-go- round'. Tvoří bohatě větvené, kompaktní keříky s květem šarlatové barvy s bílým lemem, které dosahují výšky dvacet centimetrů.

  • Květy hvozdíků jsou jedlé. Můžete je použít k ozdobení zákusků, zmrzliny nebo do osvěžujících letních chlazených nápojů.

Rostlinám prospějete odstraňováním odkvetlých květů, ve kterých se tvoří semena, pokvetou pak déle. Tvorba semen rostliny vysiluje. Jestli se vám některý semenáček zalíbí, namnožte si jej i vegetativně pomocí řízků.

Krátké výhony – zásadně bez květu – lehce zakoření v písčitém substrátu. Při tomto způsobu množení ale hrozí nebezpečí přenosu viróz, které se mohly na vaše hvozdíky dostat mšicemi.

Aksamitníky stále nové

Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula) je z pěstovaných aksamitníků nejoblíbenější. Jeho nízké, bohatě větvené keříky s hluboce vykrajovanými listy nesou množství středně velkých květů. K dispozici jsou odrůdy jednoduché i plnokvěté. Barevná škála zahrnuje pouze tři barvy – žlutou, oranžovou a červenou.

Odrůd, lišících se tvarem květu, odstíny základních barev, jejich kombinací nebo žíháním jsou ale stovky. V sortimentu aksamitníků se objevují stále nové a nové přírustky. Nově byly vyšlechtěny čtyři kultivary s rychlým růstem, velkými květy a neúnavným kvetením až do pozdního podzimu.

První z nich, 'Bonanza Deep Orange', má plnou, čistou, nejjasněji oranžovou barvu. Získal ocenění Fleuroselect Gold Medal, které se každoročně uděluje pouze několika skutečně nejlepším novinkám mezi letničkami, trvalkami a balkonovými květinami, jež ve svém druhu přináší něco výrazně nového a výjimečného. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
'Bonanza Deep Orange' • 'Harmony Boy'; foto: Semo  

'Harmony Boy' se vyznačuje uniformním habitem a dlouhou dobou kvetení. Má zajímavý květ se žlutým středem a několikavrstevným límcem mahagonových korunních plátků.

'Durango mix' patří mezi „anemonkokvěté“ aksamitníky. Rostliny jsou nízké a silně větvené, květy velké a vyrovnané v excelentní směsi barev. Kvetou bohatě a dlouho. 'Honeycomb' je dalším držitelem ocenění Fleuroselect Gold Medal pro české zahrádky. Jeho velké plné květy mají každý mahagonový plátek zlatě olemovaný, rostliny jsou silné a vyrovnané.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
'Durango mix'  • 'Honeycomb'; foto: SemoKlepněte pro větší obrázek 

Iberka jako letnička

Rod Iberis zahrnuje kolem padesáti druhů původem ze středomořské oblasti Evropy. V zahradách se občas setkáme s vytrvalou bíle kvetoucí iberkou vždyzelenou (Iberis sempervirens), ale na rozdíl od ní je iberka okoličnatá (Iberis umbellata) letničkou vyznačující se širší škálou barev.

Ojediněle se v zahradách pěstuje i iberka hořká (Iberis amara) s vyššími soukvětími a nasládlou vůní. Rostliny iberky okoličnaté mají rozvětvenou plazivou lodyhu a vzpřímené květní stvoly. Listy jsou čárkovité, centimetr až půldruhého centimetru dlouhé. Vrcholové květenství tvoří zploštělý krátký hrozen hustých květů, deštníkovitě rozložený.

Klepněte pro větší obrázek

Od jeho tvaru je odvozené druhové jméno rostliny umbellata, neboť umbel znamená deštník. Jednotlivé kvítky mají čtyřlaločnou korunu, svým tvarem odkazující na čeleď Brassicaceae, kam rostlina patří. Okrajové korunní lístky jsou asymetrické a paprskují.

Iberka je letničkou nenáročnou na prostředí i na pěstování. Semena můžete vyset přímo na osluněný záhon do kypré půdy v dubnu nebo květnu. Rostliny kvetou již deset týdnů po výsevu. Na záhoně dochází často k vysemeňování a iberka se objeví na stejném místě i v následujícím roce.

  • Květy iberky můžete řezat do vázy. Pravidelný řez a odstraňování odkvetlých soukvětí prodlužuje dobu kvetení.

Iberka je vhodná do skalek, na okraje záhonů i do nádob na balkóny a terasy. 'Fiary mix' je výběrová směs v různých odstínech bílé, růžovém a červenofialové barvy. Rostliny jsou rychle rostoucí, dosahující výšky pětadvaceti centimetrů. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |