vytisknout velikost písma Pravidla grilování od A do Z

Chvilky letní pohody můžete smísit s báječnou vůní a chutí grilovaných pokrmů. Aby vaše grilování bylo co nejúspěšnější a připravená jídla co nejchutnější, zopakujte si s námi všechna podstatná pravidla.

Co byste měli vědět, jestliže chcete grilovat   

  • Grilování pomocí grilů na dřevěné uhlí je nejrozšířenější, ale poměrně pracné a zdlouhavé.
  • Dřevěné uhlí nechte pořádně vyhořet, až bude mít vrchní vrstva šedobílou barvu.
  • Gril musí stát rovně!
  • Nerozdělávejte oheň benzinem ani lihem.
Klepněte pro větší obrázek
Zásady grilování byste měli dobře znát, jen tak budou vámi připravené pokrmy opravdu chutné 
  • Gril se žhavým uhlím nepřemisťujte.
  • Při grilování nepoužívejte šišky, obsahují pryskyřici.
  • Neopékejte uzeniny na dřevě s větším množstvím pryskyřice (například smrkové a borové dřevo).
  • Uzeniny nařízněte, aby při grilování nepopraskaly.
  • Maso neopékejte nad přímým plamenem, připálí se a získá nahořklou chuť.
 

Klepněte pro větší obrázek
Rybí maso je ugrilované poměrně rychle  

  • Maso před grilováním aspoň půl hodinky marinujte.
  • Aby se rošt nelepil, potřete ho před grilováním olejem či sádlem.
  • Maso během grilování potírejte marinádou. Nevysuší se a získá křupavou kůrku.
  • Maso opečte nejprve zprudka, aby zůstalo šťavnaté, poté grilujte zvolna dozlatova.
  • Negrilujte příliš tučné potraviny.
  • Umístěte rošt co nejvýše nad žhavé uhlíky.
Klepněte pro větší obrázek
Nevyhýbejte se ani exotičtějším pokrmům 
  • Drůbež předpečte v troubě. Špatně propečené kuře může obsahovat salmonely.
  • Nevystavujte potraviny přímým plamenům.
  • Důležité je dosáhnutí intenzivního sálavého tepla, které dosahuje v okolí suroviny asi 170 stupňů Celsia.
  • Obecně platí, že čím tenčí plátek masa je, tím blíže ho umístěte ke zdroji tepla.
  • Solte až ke konci grilování. Sůl vytahuje ze syrového masa šťávu a výživné látky.
  • Maso nesmí být spálené a ani nedopečené.
  • Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do ohně. Tuk se škvaří a vznikají škodliviny, které se teplým vzduchem vrací zpět do potraviny. Čím tučnější maso, tím víc škodlivin.
Klepněte pro větší obrázek 
Různé bylinky můžete k jinak stejným pokrmům střídat, abyste zjistili, jaká kombinace vám chutná nejvíce
  • Ke tvorbě škodlivin dochází i ve chvíli, kdy se plameny dotýkají samotného masa a teplota přesahuje 400 stupňů Celsia.
  • Tuk si při přípravě z masa odřízněte.
  • Odkapávání tuku zabraňte pomocí speciální alobalové misky na jedno použití.
  • Ideálně by mělo mít maso uvnitř teplotu 70 stupňů Celsia po dobu minimálně deseti minut.
  • Teplotu lze zjistit speciálním vpichovacím teploměrem.
  • Důkladně si ještě před grilováním umyjte po práci se syrovým masem ruce.
  • Nikdy nejezte zčernalé kůrky masa z grilu.
  • Gril nikdy nestavte pod stromy.
Klepněte pro větší obrázek
Do špízů přidejte zeleninu, kterou zrovna máte k dispozici  
  • Gril nejdříve očistěte ocelovým kartáčem.
  • Grilované potraviny stále otáčejte, maso nepropichujte.
  • Pokud na rozžhavené uhlíky vhodíte syrové kousky jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva, maso bude mít chuť po uzeném.
  • Dejte na okraj roštu trochu suchých bylin k provonění okolního prostoru.
  • Maso a uzeniny nepřevážejte v plastových pytlích.
  • K převážení použijte chladící tašky anebo zabalte maso a uzeniny do několika vrstev novin.
  • Gril postavte na místo, kde nevane vítr.
  • Gril nepodpalujte papírem.
  • Oheň nejlépe rozdmýcháte máváním kusem lepenkové krabice.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak obložit prostor za kuchyňskou linkou? Inspirujte se v galerii

Jak obložit prostor za kuchyňskou linkou? Ins…

Klasické obkladačky, mozaika, skleněné či laminované desky... Možností, jak ochránit stěnu v kuchyni, je celá řada. Pokud nevíte, kterou si vybrat, podívejte se do naší galerie a načerpejte inspiraci.

8.  1.  2020 |
Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásně rozrostly

Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásn…

Pelargonie si můžete vypěstovat i ze semínek. Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů mohou zdobit vaše okna a balkony, když si je sami vypěstujete. Právě teď v půlce ledna je ten pravý čas.

15.  1.  2020 |
Trendy bydlení v roce 2020: In jsou dvoubarevné kuchyně, zemité barvy, samet i kov

Trendy bydlení v roce 2020: In jsou dvoubarev…

I váš byt může do nového roku vykročit v novém kabátě. Máme pro vás několik interiérových trendů, s nimiž rozhodně nešlápnete vedle nejen v roce 2020, ale ani v celém následujícím desetiletí.

10.  1.  2020 |
Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další…

Zima je tu. Venku sněží, teploty padají pod nulu. Je proto ten pravý čas začít přikrmovat venkovní ptactvo. Radost opeřencům uděláte lojovou koulí plnou semínek, kterou podle našeho návodu snadno můžete vyrobit doma.

7.  1.  2020 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

7.  12.  2019 |