vytisknout velikost písma Pravidla grilování od A do Z

Chvilky letní pohody můžete smísit s báječnou vůní a chutí grilovaných pokrmů. Aby vaše grilování bylo co nejúspěšnější a připravená jídla co nejchutnější, zopakujte si s námi všechna podstatná pravidla.

Co byste měli vědět, jestliže chcete grilovat   

  • Grilování pomocí grilů na dřevěné uhlí je nejrozšířenější, ale poměrně pracné a zdlouhavé.
  • Dřevěné uhlí nechte pořádně vyhořet, až bude mít vrchní vrstva šedobílou barvu.
  • Gril musí stát rovně!
  • Nerozdělávejte oheň benzinem ani lihem.
Klepněte pro větší obrázek
Zásady grilování byste měli dobře znát, jen tak budou vámi připravené pokrmy opravdu chutné 
  • Gril se žhavým uhlím nepřemisťujte.
  • Při grilování nepoužívejte šišky, obsahují pryskyřici.
  • Neopékejte uzeniny na dřevě s větším množstvím pryskyřice (například smrkové a borové dřevo).
  • Uzeniny nařízněte, aby při grilování nepopraskaly.
  • Maso neopékejte nad přímým plamenem, připálí se a získá nahořklou chuť.
 

Klepněte pro větší obrázek
Rybí maso je ugrilované poměrně rychle  

  • Maso před grilováním aspoň půl hodinky marinujte.
  • Aby se rošt nelepil, potřete ho před grilováním olejem či sádlem.
  • Maso během grilování potírejte marinádou. Nevysuší se a získá křupavou kůrku.
  • Maso opečte nejprve zprudka, aby zůstalo šťavnaté, poté grilujte zvolna dozlatova.
  • Negrilujte příliš tučné potraviny.
  • Umístěte rošt co nejvýše nad žhavé uhlíky.
Klepněte pro větší obrázek
Nevyhýbejte se ani exotičtějším pokrmům 
  • Drůbež předpečte v troubě. Špatně propečené kuře může obsahovat salmonely.
  • Nevystavujte potraviny přímým plamenům.
  • Důležité je dosáhnutí intenzivního sálavého tepla, které dosahuje v okolí suroviny asi 170 stupňů Celsia.
  • Obecně platí, že čím tenčí plátek masa je, tím blíže ho umístěte ke zdroji tepla.
  • Solte až ke konci grilování. Sůl vytahuje ze syrového masa šťávu a výživné látky.
  • Maso nesmí být spálené a ani nedopečené.
  • Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do ohně. Tuk se škvaří a vznikají škodliviny, které se teplým vzduchem vrací zpět do potraviny. Čím tučnější maso, tím víc škodlivin.
Klepněte pro větší obrázek 
Různé bylinky můžete k jinak stejným pokrmům střídat, abyste zjistili, jaká kombinace vám chutná nejvíce
  • Ke tvorbě škodlivin dochází i ve chvíli, kdy se plameny dotýkají samotného masa a teplota přesahuje 400 stupňů Celsia.
  • Tuk si při přípravě z masa odřízněte.
  • Odkapávání tuku zabraňte pomocí speciální alobalové misky na jedno použití.
  • Ideálně by mělo mít maso uvnitř teplotu 70 stupňů Celsia po dobu minimálně deseti minut.
  • Teplotu lze zjistit speciálním vpichovacím teploměrem.
  • Důkladně si ještě před grilováním umyjte po práci se syrovým masem ruce.
  • Nikdy nejezte zčernalé kůrky masa z grilu.
  • Gril nikdy nestavte pod stromy.
Klepněte pro větší obrázek
Do špízů přidejte zeleninu, kterou zrovna máte k dispozici  
  • Gril nejdříve očistěte ocelovým kartáčem.
  • Grilované potraviny stále otáčejte, maso nepropichujte.
  • Pokud na rozžhavené uhlíky vhodíte syrové kousky jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva, maso bude mít chuť po uzeném.
  • Dejte na okraj roštu trochu suchých bylin k provonění okolního prostoru.
  • Maso a uzeniny nepřevážejte v plastových pytlích.
  • K převážení použijte chladící tašky anebo zabalte maso a uzeniny do několika vrstev novin.
  • Gril postavte na místo, kde nevane vítr.
  • Gril nepodpalujte papírem.
  • Oheň nejlépe rozdmýcháte máváním kusem lepenkové krabice.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |