vytisknout velikost písma Pravidla grilování od A do Z

Chvilky letní pohody můžete smísit s báječnou vůní a chutí grilovaných pokrmů. Aby vaše grilování bylo co nejúspěšnější a připravená jídla co nejchutnější, zopakujte si s námi všechna podstatná pravidla.

Co byste měli vědět, jestliže chcete grilovat   

  • Grilování pomocí grilů na dřevěné uhlí je nejrozšířenější, ale poměrně pracné a zdlouhavé.
  • Dřevěné uhlí nechte pořádně vyhořet, až bude mít vrchní vrstva šedobílou barvu.
  • Gril musí stát rovně!
  • Nerozdělávejte oheň benzinem ani lihem.
Klepněte pro větší obrázek
Zásady grilování byste měli dobře znát, jen tak budou vámi připravené pokrmy opravdu chutné 
  • Gril se žhavým uhlím nepřemisťujte.
  • Nepoužívejte šišky, obsahují pryskyřici.
  • Neopékejte uzeniny na dřevě s větším množstvím pryskyřice (například smrkové a borové dřevo).
  • Uzeniny nařízněte, aby při grilování nepopraskaly.
  • Maso neopékejte nad přímým plamenem, připálí se a získá nahořklou chuť.
  • Maso před grilováním aspoň půl hodinky marinujte.
  • Aby se rošt nelepil, potřete ho před grilováním olejem či sádlem.
  • Maso během grilování potírejte marinádou. Nevysuší se a získá křupavou kůrku.
  • Maso opečte nejprve zprudka, aby zůstalo šťavnaté, poté grilujte zvolna dozlatova.
  • Negrilujte příliš tučné potraviny.
  • Umístěte rošt co nejvýše nad žhavé uhlíky.
Klepněte pro větší obrázek
Nevyhýbejte se ani exotičtějším pokrmům 
  • Drůbež předpečte v troubě. Špatně propečené kuře může obsahovat salmonely.
  • Nevystavujte potraviny přímým plamenům.
  • Důležité je dosáhnutí intenzivního sálavého tepla, které dosahuje v okolí suroviny asi 170 stupňů Celsia.
  • Obecně platí, že čím tenčí plátek masa je, tím blíže ho umístěte ke zdroji tepla.
  • Marinované potraviny před začátkem grilování pečlivě vysušte.
  • Solte až ke konci grilování. Sůl vytahuje ze syrového masa šťávu a výživné látky.
  • Maso nesmí být spálené a ani nedopečené.
  • Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do ohně. Tuk se škvaří a vznikají škodliviny, které se teplým vzduchem vrací zpět do potraviny. Čím tučnější maso, tím víc škodlivin.
Klepněte pro větší obrázek 
Různé bylinky můžete k jinak stejným pokrmům střídat, abyste zjistili, jaká kombinace vám chutná nejvíce
  • Ke tvorbě škodlivin dochází i ve chvíli, kdy se plameny dotýkají samotného masa a teplota přesahuje 400 stupňů Celsia.
  • Tuk si při přípravě z masa odřízněte.
  • Odkapávání tuku zabraňte pomocí speciální alobalové misky na jedno použití.
  • Ideálně by mělo mít maso uvnitř teplotu 70 stupňů Celsia po dobu minimálně deseti minut.
  • Teplotu lze zjistit speciálním vpichovacím teploměrem.
  • Důkladně si ještě před grilováním umyjte po práci se syrovým masem ruce.
  • Nikdy nejezte zčernalé kůrky masa z grilu.
  • Gril nikdy nestavte pod stromy.
Klepněte pro větší obrázek
Do špízů přidejte zeleninu, kterou zrovna máte k dispozici  
  • Gril nejdříve očistěte ocelovým kartáčem.
  • Grilované potraviny stále otáčejte, maso nepropichujte.
  • Pokud na rozžhavené uhlíky vhodíte syrové kousky jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva, maso bude mít chuť po uzeném.
  • Dejte na okraj roštu trochu suchých bylin k provonění okolního prostoru.
  • Maso a uzeniny nepřevážejte v plastových pytlích.
  • K převážení použijte chladící tašky anebo zabalte maso a uzeniny do několika vrstev novin.
  • Gril postavte na místo, kde nevane vítr.
  • Gril nepodpalujte papírem.
  • Oheň nejlépe rozdmýcháte máváním kusem lepenkové krabice.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Nejen, že krásně voní, ale i uzdravuje. Má doslova blahodárné účinky. Koupit ho můžete v lékárnách, drogeriích, prodejnách zdravého životního stylu. Pokud si ho ale sami vyrobíte doma, vyjde vás na pár korun. S naším návodem to zvládne každý.

8.  7.  2017 |
Nejkrásnější ložnice z celého světa. Inspirujte se!

Nejkrásnější ložnice z celého světa. Inspiruj…

Stavíte, rekonstruujete nebo jen toužíte po změně? Pro inspiraci jsme pro vás tentokrát vybrali více než šedesát obrázků ložnic z celého světa. Ve které byste chtěli usínat vy?

28.  6.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ještě zasadit

Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ješt…

S příchodem léta jsme se v zahrádkách přehoupli do druhé poloviny vegetace. Správný zahrádkář však nenechá ležet ladem ani kousek půdy a věnuje se založení druhé úrody na těch plochách, kde dozrála první.

11.  7.  2017 |
Jak pěstovat hortenzie na zahradě i jako pokojovky

Jak pěstovat hortenzie na zahradě i jako poko…

Hortenzie se svými kulovitými květy vykvétají celou škálou barev. Některé připomínají středověký rudý samet, jiné jsou tyrkysové, zelené nebo kovově modré.

25.  6.  2017 |