vytisknout velikost písma Pravidla grilování od A do Z

Chvilky letní pohody můžete smísit s báječnou vůní a chutí grilovaných pokrmů. Aby vaše grilování bylo co nejúspěšnější a připravená jídla co nejchutnější, zopakujte si s námi všechna podstatná pravidla.

Co byste měli vědět, jestliže chcete grilovat   

  • Grilování pomocí grilů na dřevěné uhlí je nejrozšířenější, ale poměrně pracné a zdlouhavé.
  • Dřevěné uhlí nechte pořádně vyhořet, až bude mít vrchní vrstva šedobílou barvu.
  • Gril musí stát rovně!
  • Nerozdělávejte oheň benzinem ani lihem.
Klepněte pro větší obrázek
Zásady grilování byste měli dobře znát, jen tak budou vámi připravené pokrmy opravdu chutné 
  • Gril se žhavým uhlím nepřemisťujte.
  • Nepoužívejte šišky, obsahují pryskyřici.
  • Neopékejte uzeniny na dřevě s větším množstvím pryskyřice (například smrkové a borové dřevo).
  • Uzeniny nařízněte, aby při grilování nepopraskaly.
  • Maso neopékejte nad přímým plamenem, připálí se a získá nahořklou chuť.
  • Maso před grilováním aspoň půl hodinky marinujte.
  • Aby se rošt nelepil, potřete ho před grilováním olejem či sádlem.
  • Maso během grilování potírejte marinádou. Nevysuší se a získá křupavou kůrku.
  • Maso opečte nejprve zprudka, aby zůstalo šťavnaté, poté grilujte zvolna dozlatova.
  • Negrilujte příliš tučné potraviny.
  • Umístěte rošt co nejvýše nad žhavé uhlíky.
Klepněte pro větší obrázek
Nevyhýbejte se ani exotičtějším pokrmům 
  • Drůbež předpečte v troubě. Špatně propečené kuře může obsahovat salmonely.
  • Nevystavujte potraviny přímým plamenům.
  • Důležité je dosáhnutí intenzivního sálavého tepla, které dosahuje v okolí suroviny asi 170 stupňů Celsia.
  • Obecně platí, že čím tenčí plátek masa je, tím blíže ho umístěte ke zdroji tepla.
  • Marinované potraviny před začátkem grilování pečlivě vysušte.
  • Solte až ke konci grilování. Sůl vytahuje ze syrového masa šťávu a výživné látky.
  • Maso nesmí být spálené a ani nedopečené.
  • Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do ohně. Tuk se škvaří a vznikají škodliviny, které se teplým vzduchem vrací zpět do potraviny. Čím tučnější maso, tím víc škodlivin.
Klepněte pro větší obrázek 
Různé bylinky můžete k jinak stejným pokrmům střídat, abyste zjistili, jaká kombinace vám chutná nejvíce
  • Ke tvorbě škodlivin dochází i ve chvíli, kdy se plameny dotýkají samotného masa a teplota přesahuje 400 stupňů Celsia.
  • Tuk si při přípravě z masa odřízněte.
  • Odkapávání tuku zabraňte pomocí speciální alobalové misky na jedno použití.
  • Ideálně by mělo mít maso uvnitř teplotu 70 stupňů Celsia po dobu minimálně deseti minut.
  • Teplotu lze zjistit speciálním vpichovacím teploměrem.
  • Důkladně si ještě před grilováním umyjte po práci se syrovým masem ruce.
  • Nikdy nejezte zčernalé kůrky masa z grilu.
  • Gril nikdy nestavte pod stromy.
Klepněte pro větší obrázek
Do špízů přidejte zeleninu, kterou zrovna máte k dispozici  
  • Gril nejdříve očistěte ocelovým kartáčem.
  • Grilované potraviny stále otáčejte, maso nepropichujte.
  • Pokud na rozžhavené uhlíky vhodíte syrové kousky jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva, maso bude mít chuť po uzeném.
  • Dejte na okraj roštu trochu suchých bylin k provonění okolního prostoru.
  • Maso a uzeniny nepřevážejte v plastových pytlích.
  • K převážení použijte chladící tašky anebo zabalte maso a uzeniny do několika vrstev novin.
  • Gril postavte na místo, kde nevane vítr.
  • Gril nepodpalujte papírem.
  • Oheň nejlépe rozdmýcháte máváním kusem lepenkové krabice.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak se zbavit rybenek rychle a účinně

Jak se zbavit rybenek rychle a účinně

Malé stříbřité potvůrky připomínající sardinky milují vlhkost. I proto je v našich bytech nejčastěji najdeme v koupelně. Nepatří však, jako žádný hmyz, mezi vítané hosty. Proto pro vás máme pár tipů, jak se jich zbavit.

12.  5.  2017 |
Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se…

Minimalistická, venkovská, industriální, romantická… Existuje spousta stylů, v jakých si můžete kuchyň zařídit. Každý má něco do sebe. Jak by měla vypadat ta vaše vysněná kuchyň?

10.  5.  2017 |
Vyrobte si s dětmi oceán v láhvi

Vyrobte si s dětmi oceán v láhvi

Děti jsou od přírody zvídavé. I proto milují různé pokusy a experimenty. Pokud chcete vykouzlit na jejich tváři údiv, zvědavost, nadšení a radost, zapojte je do výroby úžasného oceánu v láhvi.

13.  5.  2017 |
Jak vybrat správnou matraci, aby vás už záda nebolela

Jak vybrat správnou matraci, aby vás už záda …

Trápí vás nespavost či časté probouzení? Na vině může být špatná matrace. Právě ta má totiž na kvalitu spánku obrovský vliv. Poradíme vám proto, jak vybrat matraci, která bude právě pro vás ta nejvhodnější.

5.  5.  2017 |
Z objevů Kryštofa Kolumba - Povíjnice batátová

Z objevů Kryštofa Kolumba - Povíjnice batátov…

Jedna z nejstarších užitkových rostlin – povíjnice jedlá neboli batátová – Ipomoea batatas je letnička vhodná do větších truhlíků a jiných nádob, do stínu i na slunce, ale pěstuje se i jako pokojová rostlina.

7.  5.  2017 |