vytisknout velikost písma Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajčat

Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajčat

Pokud pěstujete rajčata pravidelně, jistě dobře víte, jak se o rostliny postarat, aby měly kvalitní úrodu. Možná ale patříte do skupinky pěstitelů nezkušených, kteří se do podobné akce tento rok pustili poprvé a aktuálně řeší otázku, zda je nutné zaštipování rajčat, a pokud ano, jak je správně provést.

Boční výhony vylamujte, dokud jsou mladé a křehké!

Ujasněme si, že se jedná o zaštipování bočních výhonů rajčat a cílem této činnosti je získat větší a kvalitnější úrodu. Postup je zcela jednoduchý: rukou, případně s pomocí nehtů, vylomte každý boční výhon, který se objeví za listem. Jde to snadno. Vyvarujte se použití nože či jiného nářadí, kdy hrozí riziko přenosu viróz z jednoho rajčete na druhé.

Zaštipování bočních výhonů na rajčatech je v podstatě ta samá činnost, jako když se na révě vylamují fazochy. Díky takovémuto odstranění zelené hmoty se k plodům dostane více slunečního světla, což vede k jejich snadnějšímu dozrávání. Současně je rostlina více chráněna před napadením plísněmi či houbami, které mají rády vlhké prostředí, a zbytečně se nevysiluje.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |