vytisknout velikost písma Pozvánka: Zajímavé dřeviny kolem nás

Fotografie promlouvají i beze slov

Milí čtenáři, v těchto dnech probíhá až do čtvrtého listopadu ve výstavním sále Botanické zahrady v Praze Troji fotografická výstava Petra Horáčka. Navštívit ji můžete denně od devíti do sedmnácti hodin. Autor se narodil v roce 1972 v Praze a fotografii se věnuje deset let. V současné době pracuje právě v Botanické zahradě v Troji.

Inspirace k výletům

Autor výstavy pořídil fotografie dřevin na různých místech České republiky, ale řada z nich je přímo z Prahy. Zajímavé stromy si tak můžete prohlédnout v jejich přirozených lokalitách. Cílem této akce je seznámení laické veřejnosti s krásami přírody. Stačí na výstavu přijít a pak si naplánovat mnoho výletů do přírody, parků, zahrad i veřejných prostranství a jen se dívat a dívat anebo fotografovat...

Počtěte si v encyklopedii

S tématem výstavy je spjata také kniha nazvaná Encyklopedie listnatých stromů a keřů, která vyšla v letošním roce, po téměř třech letech příprav, a to právě v našem nakladatelství Computer Press. Publikace nabízí popis více než 4700 dřevin s 3000 obrázky. Všechny jsou opatřeny datem a lokalitou, ze kterých je patrné, odkud exemplář pochází. Několik stránek z knihy bude na výstavě k prohlédnutí. Rovněž si ji zde můžete zakoupit.

Petr Horáček také velmi pečlivě vede webové stránky. Web obsahuje popisy více než 63 000 jehličnatých a listnatých dřevin z celého světa, včetně mnoha tisíc obrázků. Vážnější zájemce proto odkazuje právě na tyto stránky www.dendrologie.cz.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |