vytisknout velikost písma Pozvánka na týdenní kurz ekologického hospodaření

Zajímáte se o ekologii a je vám myšlenkově blízké hospodaření našich předků v souladu s přírodou? Zakládáte farmu a chcete se naučit zpracovávat mléko, vlnu či další produkty? Uvažujete o tom, že se stanete včelařem? Rádi byste lépe porozuměli přírodě?

V tom případě si nenechte ujít nabídku Ekologického institutu Veronica, který pořádá ve dnech od 3. do 9. září týdenní Letní školu ochrany krajiny, která bude letos věnována problematice ekologického hospodaření.

 

Ekologické hospodaření významně přispívá k ochraně přírody a krajiny a díky zpracování jeho produktů podle tradičních receptur se daří uchovávat naše kulturní dědictví. Cílem letní školy je zprostředkovat zájemcům teoretické informace a praktické dovednosti spojené s ekologickým hospodařením a zpracováním produktů.

 

Která témata se budou probírat?

  • hospodaření v souladu s přírodou;
  • ovocnářství – zakládání a péče o sady, zpracování ovoce;
  • ekologický chov zvířat a zpracování vlny a mléka, výroba sýrů;
  • včelaření – obecné zásady a péče o včelstvo, zpracování produktů;
  • podíváme se do okolních sadů, farem, školky, sušírny, moštárny;
  • toulky Bílými Karpaty s krajinářským expertem;
  • praxe v sadu a na zahradě, vlastnoruční výroba sýrů, výrobky z vlny.
Klepněte pro větší obrázek
Naučíte se, jak při tvorbě záhonu využít materiál za zahrady 

Doprovodný program:

  • exkurze po modelových projektech udržitelného rozvoje v Hostětíně;
  • exkurze k ekologickým zemědělcům a zpracovatelům ekologických produktů;
  • ochutnávky výrobků z ovoce, sýrů, medu a medoviny;
  • doprovodné přednášky a diskuze dle zájmu účastníků;
  • otevřený prostor pro vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností;
  • hry, táboráky, hudba.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |