vytisknout velikost písma Pozvánka na týdenní kurz ekologického hospodaření

Zajímáte se o ekologii a je vám myšlenkově blízké hospodaření našich předků v souladu s přírodou? Zakládáte farmu a chcete se naučit zpracovávat mléko, vlnu či další produkty? Uvažujete o tom, že se stanete včelařem? Rádi byste lépe porozuměli přírodě?

V tom případě si nenechte ujít nabídku Ekologického institutu Veronica, který pořádá ve dnech od 3. do 9. září týdenní Letní školu ochrany krajiny, která bude letos věnována problematice ekologického hospodaření.

 

Ekologické hospodaření významně přispívá k ochraně přírody a krajiny a díky zpracování jeho produktů podle tradičních receptur se daří uchovávat naše kulturní dědictví. Cílem letní školy je zprostředkovat zájemcům teoretické informace a praktické dovednosti spojené s ekologickým hospodařením a zpracováním produktů.

 

Která témata se budou probírat?

  • hospodaření v souladu s přírodou;
  • ovocnářství – zakládání a péče o sady, zpracování ovoce;
  • ekologický chov zvířat a zpracování vlny a mléka, výroba sýrů;
  • včelaření – obecné zásady a péče o včelstvo, zpracování produktů;
  • podíváme se do okolních sadů, farem, školky, sušírny, moštárny;
  • toulky Bílými Karpaty s krajinářským expertem;
  • praxe v sadu a na zahradě, vlastnoruční výroba sýrů, výrobky z vlny.
Klepněte pro větší obrázek
Naučíte se, jak při tvorbě záhonu využít materiál za zahrady 

Doprovodný program:

  • exkurze po modelových projektech udržitelného rozvoje v Hostětíně;
  • exkurze k ekologickým zemědělcům a zpracovatelům ekologických produktů;
  • ochutnávky výrobků z ovoce, sýrů, medu a medoviny;
  • doprovodné přednášky a diskuze dle zájmu účastníků;
  • otevřený prostor pro vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností;
  • hry, táboráky, hudba.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

25.  7.  2017 |