Zajímáte se o ekologii a je vám myšlenkově blízké hospodaření našich předků v souladu s přírodou? Zakládáte farmu a chcete se naučit zpracovávat mléko, vlnu či další produkty? Uvažujete o tom, že se stanete včelařem? Rádi byste lépe porozuměli přírodě?
V tom případě si nenechte ujít nabídku Ekologického institutu Veronica, který pořádá ve dnech od 3. do 9. září týdenní Letní školu ochrany krajiny, která bude letos věnována problematice ekologického hospodaření.
Ekologické hospodaření významně přispívá k ochraně přírody a krajiny a díky zpracování jeho produktů podle tradičních receptur se daří uchovávat naše kulturní dědictví. Cílem letní školy je zprostředkovat zájemcům teoretické informace a praktické dovednosti spojené s ekologickým hospodařením a zpracováním produktů.
Uvidíte, jaké sušírny na ovoce se dřívě stavěly, a pochopíte, proč a jak přilákat škovory na svou vlastní zahradu
Která témata se budou probírat?
- hospodaření v souladu s přírodou;
- ovocnářství – zakládání a péče o sady, zpracování ovoce;
- ekologický chov zvířat a zpracování vlny a mléka, výroba sýrů;
- včelaření – obecné zásady a péče o včelstvo, zpracování produktů;
- podíváme se do okolních sadů, farem, školky, sušírny, moštárny;
- toulky Bílými Karpaty s krajinářským expertem;
- praxe v sadu a na zahradě, vlastnoruční výroba sýrů, výrobky z vlny.
Naučíte se, jak při tvorbě záhonu využít materiál za zahrady
Doprovodný program:
- exkurze po modelových projektech udržitelného rozvoje v Hostětíně;
- exkurze k ekologickým zemědělcům a zpracovatelům ekologických produktů;
- ochutnávky výrobků z ovoce, sýrů, medu a medoviny;
- doprovodné přednášky a diskuze dle zájmu účastníků;
- otevřený prostor pro vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností;
- hry, táboráky, hudba.
Dozvíte se, jak se dopracovat ke sklizni aromatických medonosných bylinek, které běžně bývají součástí přírodních zahrad
Komfortní ubytování a strava budou zajištěny v pasivní budově Centra Veronica Hostětín. Poplatek za Letní školu ochrany krajiny představuje 4000 Kč (zahrnuje program, ubytování ve dvou- až čtyřlůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím a plnou penzi, vaří se převážně z biopotravin). Více informací vám poskytne Ing. Marie Křiváková (e-mail: marie.krivakova@veronica.cz, tel.: 572 630 670, 724 132 772).