Zajímáte se o přírodní zahradničení a ekologické hospodaření? Chtěli byste mít přírodní zahradu? Hodláte založit kompost, jíchu nebo permakulturu? Chodíte rádi po krajině a toužíte se o ní dozvědět více?
V tom případě by vás mohla zaujmout nabídka Ekologického institutu Veronica, který pořádá ve dnech 14. až 16. srpna seminář Zdravá zahrada aneb Přírodní zahrada v teorii a praxi.
Akce, na níž se jako lektoři představí Ing. Helena Vlašínová Ph.D. a RNDr. Mojmír Vlašín, se uskuteční v Centru Veronica v Hostětíně na území Bílých Karpat. Volných je ještě deset až patnáct míst.
Obyčejná zahrada může být malou přírodní rezervací, která nabízí životní prostor živočichům, produkuje pro nás čerstvé a zdravé potraviny bez chemie, je esteticky krásná a pestrá s množstvím různých stanovišť a je zároveň místem pozorování a učení se přírodním procesům.
Jakým tématům a aktivitám bude věnována pozornost?
- principy přírodních zahrad a permakultury;
- voda v přírodní zahradě;
- živočichové na zahradě;
- biodiverzitní prvky, jejich výroba a umístnění v zahradě;
- extenzivní ovocnářství;
- prevence chorob a škůdců;
- využití takzvaných plevelů v kuchyni.

Přírodní zahrady mají mnoho různých podob: mohou v nich převládat jasné architektonické linie, bující záhony či klasické užitkové zahrady. Záleží na tom, v jakém prostředí se jejich majitelé budou cítit nejlépe a jaké funkce od svých zahrad očekávají
Doprovodný program:
- exkurze po modelových projektech udržitelného rozvoje v Hostětíně;
- exkurze do ovocného sadu, ovocnářské školky, přírodní zahrady;
- praktické ukázky mulčování a kompostování;
- doprovodné přednášky a diskuse dle zájmu účastníků;
- otevřený prostor pro vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností;
- hry, táboráky, hudba;
- zájemci se mohou 17. srpna účastnit exkurze Za plazy do Bílých Karpat.
Komfortní ubytování a strava budou zajištěny v pasivní budově Centra Veronica Hostětín. Poplatek za seminář představuje 2100 Kč (zahrnuje program a ubytování ve dvou- až čtyřlůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím a plnou penzí, vaří se převážně z biopotravin). Více informací vám poskytne Ing. Marie Křiváková (e-mail: marie.krivakova@veronica.cz, tel.: 572 630 670, 724 132 772).