vytisknout velikost písma Pozvánka: Na kosatce do muzea

Vážení čtenáři, v těchto dnech probíhá zajímavá „rozkvetlé“ akce, na kterou jste zváni Trojskou botanickou zahradou a Národním zemědělským muzeem v Praze.

Národní zemědělské muzeum v Praze: až do 25. května 2007: Výstava kosatců

Ve skleněných válcích, instalovaných ve vstupním vestibulu muzea, budou mít návštěvníci možnost zhlédnout výběr z téměř osmi stovek kosatcových kultivarů, které Botanická zahrada hl. města Prahy ve sbírce má. Své zastoupení v muzeu bude mít i kosatec, jenž je nositelem Dykesovy ceny udělované pravidelně od roku 1926 v Americe tomu nejkrásnějšímu. Jednotlivé odrůdy kosatců budou opatřeny odbornými popiskami, výstavu doplní videoprojekce. Kosatce jsou sympatické zejména pro své efektní květy a nenáročnost pěstování.

„Pěstování kosatců má v Troji pevné místo a dlouholetou tradici, která se začala psát v roce 1972,“ prozrazuje Ing. Iveta Bulánková, kurátorka sbírky kosatců: „Kosatce jsou významné trvalky, oblíbené pro svůj efektní květ a nenáročnost pěstování.“ V České republice začal se šlechtěním kosatců dr. Milan Blažek z Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích . Prvním úspěšným kultivarem se stal v roce 1965 kultivar Irenka, který v Troji rovněž najdete.

V expozicích botanické zahrady jsou kosatce vysázeny v kultivarových záhonech a najdeme zde tyto skupiny kosatců: nízké, vysoké a střední zahradní kosatce, kultivary kosatců sibiřského, žlutofialového a Kaempferova a botanické druhy. „Skupina vysokých zahradních kosatců patří u nás mezi nejpočetnější,“ upřesňuje Iveta Bulánková, „je jí věnována převážná část expozice, kde najdeme přibližně 500 kultivarů.“ Výstava kosatců se v Národním zemědělském muzeu koná již třetím rokem a zájem o ni rok od roku stoupá, proto je pravděpodobné, že bude mít i v příštím roce pokračování.

Zdalipak víte, že kosatce:

  • v mnohých kulturách našly a stále ještě nacházejí využití pro své léčivé účinky;
  • některé jsou vhodnou poživatinou, jiné slouží jako barvivo nebo jako základní surovina při výrobě kosmetiky;
  • oddenky kosatce německého poskytují drogu známou pod označením „fialkový kořen“ (svůj název získala díky silici, která při sušení oddenků způsobuje fialkový pach);
  • se léta objevují jako vzory na látkách, dekorace keramiky, zobrazují je kaligrafové a staly se inspirací světovým malířům;
  • v roce 1889 a 1890 „dostaly“ i Vincenta van Gogha (v té době se místem jeho pobytu stalo psychiatrické centrum v Klášteře Svatého Pavla v Saint Rémy de Provence. Zahrada kliniky byla v závěru malířova života hlavním objektem jeho zájmu…)
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |