vytisknout velikost písma Pozvánka: Na kosatce do muzea

Vážení čtenáři, v těchto dnech probíhá zajímavá „rozkvetlé“ akce, na kterou jste zváni Trojskou botanickou zahradou a Národním zemědělským muzeem v Praze.

Národní zemědělské muzeum v Praze: až do 25. května 2007: Výstava kosatců

Ve skleněných válcích, instalovaných ve vstupním vestibulu muzea, budou mít návštěvníci možnost zhlédnout výběr z téměř osmi stovek kosatcových kultivarů, které Botanická zahrada hl. města Prahy ve sbírce má. Své zastoupení v muzeu bude mít i kosatec, jenž je nositelem Dykesovy ceny udělované pravidelně od roku 1926 v Americe tomu nejkrásnějšímu. Jednotlivé odrůdy kosatců budou opatřeny odbornými popiskami, výstavu doplní videoprojekce. Kosatce jsou sympatické zejména pro své efektní květy a nenáročnost pěstování.

„Pěstování kosatců má v Troji pevné místo a dlouholetou tradici, která se začala psát v roce 1972,“ prozrazuje Ing. Iveta Bulánková, kurátorka sbírky kosatců: „Kosatce jsou významné trvalky, oblíbené pro svůj efektní květ a nenáročnost pěstování.“ V České republice začal se šlechtěním kosatců dr. Milan Blažek z Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích . Prvním úspěšným kultivarem se stal v roce 1965 kultivar Irenka, který v Troji rovněž najdete.

V expozicích botanické zahrady jsou kosatce vysázeny v kultivarových záhonech a najdeme zde tyto skupiny kosatců: nízké, vysoké a střední zahradní kosatce, kultivary kosatců sibiřského, žlutofialového a Kaempferova a botanické druhy. „Skupina vysokých zahradních kosatců patří u nás mezi nejpočetnější,“ upřesňuje Iveta Bulánková, „je jí věnována převážná část expozice, kde najdeme přibližně 500 kultivarů.“ Výstava kosatců se v Národním zemědělském muzeu koná již třetím rokem a zájem o ni rok od roku stoupá, proto je pravděpodobné, že bude mít i v příštím roce pokračování.

Zdalipak víte, že kosatce:

  • v mnohých kulturách našly a stále ještě nacházejí využití pro své léčivé účinky;
  • některé jsou vhodnou poživatinou, jiné slouží jako barvivo nebo jako základní surovina při výrobě kosmetiky;
  • oddenky kosatce německého poskytují drogu známou pod označením „fialkový kořen“ (svůj název získala díky silici, která při sušení oddenků způsobuje fialkový pach);
  • se léta objevují jako vzory na látkách, dekorace keramiky, zobrazují je kaligrafové a staly se inspirací světovým malířům;
  • v roce 1889 a 1890 „dostaly“ i Vincenta van Gogha (v té době se místem jeho pobytu stalo psychiatrické centrum v Klášteře Svatého Pavla v Saint Rémy de Provence. Zahrada kliniky byla v závěru malířova života hlavním objektem jeho zájmu…)
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |