Pozvánka: Flora Olomouc, Letní zahradnické trhy


Hlavní pavilon A

Pro ústřední expozici výstavy v pavilonu A, v níž se svými výpěstky představí jednotlivé organizace Českého zahrádkářského svazu, zvolili pořadatelé motto „Okno do zahrady květin“. Prostory hlavního pavilonu zaplní gladioly, růže, jiřinky, balkonové a další letní květiny v zajímavém spojení s vodními prvky a dřevěnými skulpturami z mezinárodního sympozia řezbářů „Zlatá hoblina“, které se nedávno uskutečnilo ve Zlatých Horách na Jesenicku. Hlavní expozici doplní přehlídka trvalek připravovaná ve spolupráci s Českým spolkem perenářů a pestrobarevné exponáty soutěže v aranžování květin – letos na téma „Letní zahradní slavnost“.

Nejlepší čeští floristé se budou prezentovat květinovými dekoracemi zahradního posezení a letními kyticemi pro hostitele. V pavilonu A se setkáte i s úplnou novinkou českého květinového trhu – venkovními ibišky s květy, které dosahují v průměru téměř čtvrt metru, a budete moci nahlédnout i „pod kůži“ střešních zahrad. Společně s ukázkami stále populárnějšího trendu ozeleňování střech vám výstava totiž nabídne šanci seznámit se i s technologií zakládání nadzemních zahrad.

Pavilon E

Zelený rámec pestré letní květinové palety vytvoří v pavilonu E „Procházka okrasnou školkou“ – expozice okrasných výpěstků Svazu školkařů České republiky se vzácnými druhy dřevin listnatých i jehličnatých.

Pavilon G

K návštěvnicky nejpřitažlivějším součástem letní Flory Olomouc bude bezesporu patřit velká přehlídka léčivých, aromatických a kořeninových rostlin v pavilonu G. Expozici doplní ochutnávky a prodej čajů s nejrůznějšími životabudiči, jako je třeba Vilcacora, kočičí dráp, pocházející z amazonských pralesů, či Xylopia – elixír mládí z Afriky, detoxikační čaje a další zajímavosti – mezi nimi třeba expozice Genové banky Olomouc. Její pracovníci připravují mimo jiné i osiva pro centrální „supergenobanku“ na Špicberkách, kde se budou uchovávat osiva z celé zeměkoule.

Nabídku pavilonu doplní denní odborné přednášky (vždy v jedenáct hodin) a bezplatná léčitelská poradna s radami pro pěstování léčivek i jejich užití. Návštěvníci pavilonu se mohou těšit i na setkání se známými osobnostmi. Po oba víkendové dny bude hostem bylinkářů spisovatelka a ilustrátorka půvabných dětských knížek Vítězslava Klimtová. Nejpopulárnější česká čarodějnice a osobní malířka všech domácích, lučních, lesních i vodních skřítků a strašidel připraví zájemcům zážitek živým malováním a dražbou obrazu, který ponese název „Královna květin“. Dražba se uskuteční v neděli v patnáct hodin a její výtěžek hodlá výtvarnice věnovat nově založenému občanskému sdružení pěstitelů bylinek Pelero.

Bezplatná bylinkářská poradna bude po celou neděli devatenáctého srpna (od devíti do osmnácti hodin) patřit známému bylinkáři Pavlu Váňovi a jeho zasvěceným radám.

Pavilon H a volné plochy

Neméně zajímavé budou i Letní zahradnické trhy v pavilonu H a na venkovních plochách se zeleným (s novinkami v nabídce pokojových rostlin) i užitkovým zbožím a službami pro zahradníky, zahrádkáře a kutily.

Doprovodný program

V rámci doprovodného programu se budou na Letní scéně a scéně Samba v areálu výstaviště ve Smetanových sadech střídat skupiny a zpěváci, budete pozváni na festival s módními přehlídkami, ukázkami líčení a vlasového stylingu, aerobiku, bodybuildingu, japonských bojových umění a hrami a soutěžemi pro děti i dospělé.

Sbírkové skleníky a botanické zahrady

Návštěvníkům výstavy budou otevřeny i sbírkové skleníky (palmový, kaktusový, tropický a subtropický) společně s botanickou zahradou olomoucké univerzity ve Smetanových sadech a botanická zahrada výstaviště s rozáriem v sousedních Bezručových sadech.

Vstupné

Vstupné je osmdesát korun, pro důchodce a studenty šedesát, pro děti od šesti do patnácti let dvacet korun a pro rodiny (dva dospělí + maximálně čtyři děti do patnácti let) sto padesát korun. Děti do deseti let (samozřejmě v doprovodu rodičů) mají vstup zdarma, stejně jako držitelé průkazů ZTP a ZTP-P.

Kontakt

Flora Olomouc: Ing. Ivo Krejzlík, (Ing. Jana Kozlová) tel.: (+420 ) 585 411 275, 585 726 257 (111), fax: 585 413 370 e-mail: krejzlik@flora-ol.cz , expo@flora-ol.cz , info@flora-ol.cz

Letní zahradnické trhy: Ing. Dagmar Maixnerová (Libuše Hutařová) tel.: (+420) 585 726 207, 585 726 267 (111), fax: 585 413 370 e-mail: horti@flora-ol.cz, hutarova@flora-ol.cz.

Doporučujeme

Články odjinud