vytisknout velikost písma Pozvánka: Čarodějnice to rozjedou v Botanické zahradě

Milí čtenáři, pokud si budete chtít před úterním svátečním dnem trošku oddechnout, nabízí se skvělá příležitost v podobě pálení čarodějnic, které pořádá snad každá obec v naší zemi.

Zajímavé bude zajisté i pálení v Botanické zahradě hlavného města Prahy: 

„Ropucha sedící na levém rameni čarodějnice je jednou z podob, přisvojenou ďáblem…,“ píše se v čarodějnických knihách. V Botanické zahradě hl. města Prahy se konečně poslední dubnový den ukáže, kdo a komu na ramenou sedí...

Košťata vezměte rozhodně s sebou...

Každoroční čarodějnický slet se uděje 30. dubna na venkovní expozici botanické zahrady, začínáme v patnáct hodin. „Sabaty a extáze čarodějnic a vlkodlaků se sice běžně odehrávají v tajnosti nebo jen v malých skupinkách kompliců, ale my už se nehodláme skrývat,“ odhodlaně tvrdí jedna z vysoce postavených trojských čarodějnic Lusila Trusomilná. Podle druhé, Hanimíry Svatouškové jsou do Troji zváni všichni ti, kdož chtějí za šumného zvuku kapel Luna Blue a Reskata strávit příjemný večer s posezením nebo i tancem u ohně a opékáním špekáčků. Malé i velké krasavice s bradavicí (nebo bez) mohou využít neodolatelné nabídky Salonu U Bradavice. Podle obou organizátorek nejlépe uděláte, pokud přijdete v maskách (tedy v civilu). U nezletilců je požadován doprovod minimálně jednoho staršího smrtelníka. Občerstvení zajištěno!

Určitě víte, že:

  • U čarodejnic se většinou předpokládal neobvykle dlouhý život, nikdy ne nesmrtelnost.
  • Čarodejnice často sloužily temným silám (třeba ďáblům), jindy jejich chování bylo motivováno vlastním prospěchem.
  • Víra v čarodějnictví obsahuje přesvědčení, že existují způsoby, kterými lze ovládat druhé lidi.
  • Čarodějnické procesy byly v českých zemích ojedinělé. Jediným územím, které významněji postihly, bylo Jesenicko a Šumpersko. Během 17. století zde bylo upáleno asi sto lidí.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |