vytisknout velikost písma Pozvánka: Aranžmá z dýní

Říjen ve znamení dýní

Až do jednatřicátého října 2007 máte možnost zavítat na výstavu okrasných a užitkových dýní, kterou pořádá Botanická zahrada města Prahy ve spolupráci s inženýrem Petrem Herynkem. Akce probíhá ve venkovní expozici areálu Jih (u pergoly) vždy od devíti do sedmnácti hodin. Petr Herynek do Troje „přikulil“ více než pět stovek okrasných a užitkových dýní. Až na pár výjimek všechny vyrostly na jeho polích.

Kde se vzaly

Domovinou dýní je Střední a Jižní Amerika. Jsou to jednoleté, teplomilné, liánovité rostliny patřící mezi zeleninu. Mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baňaté, malé i velké. Povrch plodu bývá hladký, žebrovitý nebo hrbolatý. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě, mohou být dokonce tmavě zeleně kropenaté či pruhované.

Dužnina tykví bývá nazelenalá, krémová, žlutá i oranžová. I chuťově jsou tykve velmi rozmanité, některé se na jazyku jen rozplývají díky své hladkosti a jemnosti, chutnají po oříšcích, po másle, ovšem najdou se i takové, které byste do pusy rozhodně strkat neměly. Mezi vystavovanými exponáty najdete v Troji po celý říjen tykve všech barev, tvarů, velikostí a chutí. Nebudou chybět ani staré dobré odrůdy: špagetová, fíkolistá, goliáš, cuketa, olejná, turbanová, patizon a divoce rostoucí (nic moc chutnající). Ve vystavované sbírce jsou však zastoupeny i novošlechtěné, dosud u nás nepěstované krasavice.

Víno přímo z dýně

Čeká na vás i řada zajímavostí: třeba dýně, ze kterých se po vysušení dužiny vyrábějí lidové nástroje či nádoby na víno a taky třeba italský hit – bradavičnaté dýně. Nebo vítězné obryně ze soutěžení v rámci výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích, odkud pocházejí i vyzdobené dýně od dětí. Ty jsou malou pozvánkou na „vloženou akci“, jež v trojské zahradě proběhne 27. října od třinácti do šestnácti hodin: Pracovní dílny pro děti – výroba zvířátek z dýní.

„Oproti loňské dýňové výstavě je v té letošní sortiment zhruba o padesát procent širší. Ovšem chtěl jsem, aby vedle dýní lidé vnímali i aranžmá a barevnou skladbu expozice. Proto je tentokrát kladen větší důraz na kompozici celé výstavy,“ prozrazuje „dýňovou“ filosofii Petr Herynek, který věří, že se letos budou návštěvníci zahrady ještě více kochat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |