vytisknout velikost písma Pozvánka: Aranžmá z dýní

Říjen ve znamení dýní

Až do jednatřicátého října 2007 máte možnost zavítat na výstavu okrasných a užitkových dýní, kterou pořádá Botanická zahrada města Prahy ve spolupráci s inženýrem Petrem Herynkem. Akce probíhá ve venkovní expozici areálu Jih (u pergoly) vždy od devíti do sedmnácti hodin. Petr Herynek do Troje „přikulil“ více než pět stovek okrasných a užitkových dýní. Až na pár výjimek všechny vyrostly na jeho polích.

Kde se vzaly

Domovinou dýní je Střední a Jižní Amerika. Jsou to jednoleté, teplomilné, liánovité rostliny patřící mezi zeleninu. Mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baňaté, malé i velké. Povrch plodu bývá hladký, žebrovitý nebo hrbolatý. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě, mohou být dokonce tmavě zeleně kropenaté či pruhované.

Dužnina tykví bývá nazelenalá, krémová, žlutá i oranžová. I chuťově jsou tykve velmi rozmanité, některé se na jazyku jen rozplývají díky své hladkosti a jemnosti, chutnají po oříšcích, po másle, ovšem najdou se i takové, které byste do pusy rozhodně strkat neměly. Mezi vystavovanými exponáty najdete v Troji po celý říjen tykve všech barev, tvarů, velikostí a chutí. Nebudou chybět ani staré dobré odrůdy: špagetová, fíkolistá, goliáš, cuketa, olejná, turbanová, patizon a divoce rostoucí (nic moc chutnající). Ve vystavované sbírce jsou však zastoupeny i novošlechtěné, dosud u nás nepěstované krasavice.

Víno přímo z dýně

Čeká na vás i řada zajímavostí: třeba dýně, ze kterých se po vysušení dužiny vyrábějí lidové nástroje či nádoby na víno a taky třeba italský hit – bradavičnaté dýně. Nebo vítězné obryně ze soutěžení v rámci výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích, odkud pocházejí i vyzdobené dýně od dětí. Ty jsou malou pozvánkou na „vloženou akci“, jež v trojské zahradě proběhne 27. října od třinácti do šestnácti hodin: Pracovní dílny pro děti – výroba zvířátek z dýní.

„Oproti loňské dýňové výstavě je v té letošní sortiment zhruba o padesát procent širší. Ovšem chtěl jsem, aby vedle dýní lidé vnímali i aranžmá a barevnou skladbu expozice. Proto je tentokrát kladen větší důraz na kompozici celé výstavy,“ prozrazuje „dýňovou“ filosofii Petr Herynek, který věří, že se letos budou návštěvníci zahrady ještě více kochat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |