vytisknout velikost písma Pozvánka: Aranžmá z dýní

Říjen ve znamení dýní

Až do jednatřicátého října 2007 máte možnost zavítat na výstavu okrasných a užitkových dýní, kterou pořádá Botanická zahrada města Prahy ve spolupráci s inženýrem Petrem Herynkem. Akce probíhá ve venkovní expozici areálu Jih (u pergoly) vždy od devíti do sedmnácti hodin. Petr Herynek do Troje „přikulil“ více než pět stovek okrasných a užitkových dýní. Až na pár výjimek všechny vyrostly na jeho polích.

Kde se vzaly

Domovinou dýní je Střední a Jižní Amerika. Jsou to jednoleté, teplomilné, liánovité rostliny patřící mezi zeleninu. Mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baňaté, malé i velké. Povrch plodu bývá hladký, žebrovitý nebo hrbolatý. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě, mohou být dokonce tmavě zeleně kropenaté či pruhované.

Dužnina tykví bývá nazelenalá, krémová, žlutá i oranžová. I chuťově jsou tykve velmi rozmanité, některé se na jazyku jen rozplývají díky své hladkosti a jemnosti, chutnají po oříšcích, po másle, ovšem najdou se i takové, které byste do pusy rozhodně strkat neměly. Mezi vystavovanými exponáty najdete v Troji po celý říjen tykve všech barev, tvarů, velikostí a chutí. Nebudou chybět ani staré dobré odrůdy: špagetová, fíkolistá, goliáš, cuketa, olejná, turbanová, patizon a divoce rostoucí (nic moc chutnající). Ve vystavované sbírce jsou však zastoupeny i novošlechtěné, dosud u nás nepěstované krasavice.

Víno přímo z dýně

Čeká na vás i řada zajímavostí: třeba dýně, ze kterých se po vysušení dužiny vyrábějí lidové nástroje či nádoby na víno a taky třeba italský hit – bradavičnaté dýně. Nebo vítězné obryně ze soutěžení v rámci výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích, odkud pocházejí i vyzdobené dýně od dětí. Ty jsou malou pozvánkou na „vloženou akci“, jež v trojské zahradě proběhne 27. října od třinácti do šestnácti hodin: Pracovní dílny pro děti – výroba zvířátek z dýní.

„Oproti loňské dýňové výstavě je v té letošní sortiment zhruba o padesát procent širší. Ovšem chtěl jsem, aby vedle dýní lidé vnímali i aranžmá a barevnou skladbu expozice. Proto je tentokrát kladen větší důraz na kompozici celé výstavy,“ prozrazuje „dýňovou“ filosofii Petr Herynek, který věří, že se letos budou návštěvníci zahrady ještě více kochat.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

22.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Užitková zahradaZeleninaZahrádkářův diářÚroda
Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám líbí nejvíc

Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám l…

Přivítejte léto i své návštěvy stylovým věncem na dveře. Nechte se inspirovat, jak by mohl vypadat. Můžete ho vytvořit z rostoucích i řezaných rostlin a stejně tak i umělých. V některých případech dokonce květiny vůbec nebudou potřeba!

18.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. Které to jsou?

5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. …

Bylinky obsahují látky, které nám mohou pomoci v cestě za vysněnou postavou. Urychlí metabolismus, pomohou s nedostatečnou činností žlučníku, zbaví organismus nadbytečné vody. Které bylinky se hodí?

16.  6.  2022 |
Lucie Kořistová
hubnutí
Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, nepřijdete o léčivé látky. Jak na to?

Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, ne…

Sezóna bezinkových květů je v plném proudu, stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. Keře obsypané voňavými „koláči“ z drobných kvítků najdete ve městě i ve volné přírodě. Tak proč je nevyužít třeba k přípravě sirupu, na který nedaly dopustit už naše babičky. Kromě toho, že skvěle chutná, má totiž i prokazatelné léčivé účinky.

2.  6.  2022 |
Lenka Chvostová
Jak na toSirupČerný bez
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

23.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty