Pozvánka: Aranžmá z dýní

Říjen ve znamení dýní

Kde se vzaly

Domovinou dýní je Střední a Jižní Amerika. Jsou to jednoleté, teplomilné, liánovité rostliny patřící mezi zeleninu. Mohou být kulaté, zploštělé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baňaté, malé i velké. Povrch plodu bývá hladký, žebrovitý nebo hrbolatý. Některé jsou zbarvené zeleně, jiné krémově, oranžově, žlutě, mohou být dokonce tmavě zeleně kropenaté či pruhované.

Dužnina tykví bývá nazelenalá, krémová, žlutá i oranžová. I chuťově jsou tykve velmi rozmanité, některé se na jazyku jen rozplývají díky své hladkosti a jemnosti, chutnají po oříšcích, po másle, ovšem najdou se i takové, které byste do pusy rozhodně strkat neměly. Mezi vystavovanými exponáty najdete v Troji po celý říjen tykve všech barev, tvarů, velikostí a chutí. Nebudou chybět ani staré dobré odrůdy: špagetová, fíkolistá, goliáš, cuketa, olejná, turbanová, patizon a divoce rostoucí (nic moc chutnající). Ve vystavované sbírce jsou však zastoupeny i novošlechtěné, dosud u nás nepěstované krasavice.

Víno přímo z dýně

Čeká na vás i řada zajímavostí: třeba dýně, ze kterých se po vysušení dužiny vyrábějí lidové nástroje či nádoby na víno a taky třeba italský hit – bradavičnaté dýně. Nebo vítězné obryně ze soutěžení v rámci výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích, odkud pocházejí i vyzdobené dýně od dětí. Ty jsou malou pozvánkou na „vloženou akci“, jež v trojské zahradě proběhne 27. října od třinácti do šestnácti hodin: Pracovní dílny pro děti – výroba zvířátek z dýní.

„Oproti loňské dýňové výstavě je v té letošní sortiment zhruba o padesát procent širší. Ovšem chtěl jsem, aby vedle dýní lidé vnímali i aranžmá a barevnou skladbu expozice. Proto je tentokrát kladen větší důraz na kompozici celé výstavy,“ prozrazuje „dýňovou“ filosofii Petr Herynek, který věří, že se letos budou návštěvníci zahrady ještě více kochat.

Doporučujeme

Články odjinud