vytisknout velikost písma Pozoruhodná ačokča – okurka bolivijských indiánů. Jak ji pěstovat?

Ačokča je zajímavá zelenina, která se ve světě pěstuje již po tisíciletí, jen u nás je stále opomíjena.
Pozoruhodná ačokča – okurka bolivijských indiánů. Jak ji pěstovat?

Ačokča – zelenina, či léčivka?

V dějinách světové přírodní medicíny zanechali nesmazatelné stopy bolivijští domorodci – Inkové, kteří ačokču (Cyclanthera pedata ) pěstovali jako zdroj potravy, ale i k léčbě nejrůznějších onemocnění.

Ačokča je jednoletá popínavá rostlina s tenkými, hustě rozrostlými stonky a laločnatými až dlaňovitě dělenými listy. Květy má drobné, žlutavé nebo nazelenalé. Plody podobné okurce, s bílou nahořklou dužinou tvarem připomínají malé papriky se zelenou lesklou slupkou. Uvnitř se nachází bílá vatovitá dužina s dutinou uprostřed, ve které je několik černých semínek.

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Ačokču pěstujeme ze semen

Ačokču můžeme pěstovat ze semen. V našich podmínkách ačokču nejlépe předpěstujeme ve fóliovníku, skleníku nebo na okenním parapetu podobně jako okurky nebo papriky. Ven ji vysazujeme až v květnu, kdy pomine nebezpečí jarních mrazíků. Pokud ji nechcete předpěstovat doma, vysejte ji ven na záhon až v květnu po již zmíněných jarních mrazících. 

Vypěstované malé rostlinky se vysazují k opoře a na jižní stranu zahrady, kde je poměrně teplo během celého dne. Rostlina vyžaduje humózní, propustný substrát. Ačokču pravidelně přihnojujeme a zaléváme, protože je náročná na živiny a zálivku.

Zavařování od A do Z: Jak na ty nejlepší sterilované okurky

Z jarních výsevů rostliny začnou vytvářet plody koncem srpna nebo až v září. Pokud rostlinu nevysadíte venku na záhon, ale budete ji pěstovat ve skleníku, ačokča začne vytvářet plody dříve a budete déle sklízet.

Ačokča je i vděčná jako okrasná rostlina, je možné vysadit ji k plotům, altánkům či suchým stromům, které brzy obroste. Květy jsou pak pastvou pro včely.

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Domácí lékárna: Na co pomáhá cibule? Čtěte ZDE

Recepty z ačokči

Plody se sklízí po dosažení délky 3 až 4 cm. Před konzumací je však třeba z nich vybrat tvrdá semena, kterých bývá v jednom plodu šest až dvanáct. Chuť plodů připomíná okurku a papriku. Používají se do polévky či rizota, při přípravě smaženice, leča, plody můžeme plnit masem nebo je zapékat či dusit s další zeleninou. Čerstvé plody ačokči lze použít i do různých salátů, chutnají i nakládané jako okurky či kapie v oleji. Z ačokči můžete vyrobit i čalamádu. Osm receptů na pikantní i jemné čalamády najdete ZDE
 

Ačokča je přírodní antioxidant

V Peru je ačokča dodnes používána jako základní potravina a k léčbě řady onemocnění. Ačokča je totiž plodina, která zabraňuje stárnutí buněk. Ačokča se používá k léčbě onemocnění dýchacích cest, hypertenze, aterosklerózy, diabetes nebo gastrointestinálních poruch.

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |