vytisknout velikost písma Pozoruhodná ačokča – okurka bolivijských indiánů. Jak ji pěstovat?

Ačokča je zajímavá zelenina, která se ve světě pěstuje již po tisíciletí, jen u nás je stále opomíjena.
Pozoruhodná ačokča – okurka bolivijských indiánů. Jak ji pěstovat?

Ačokča – zelenina, či léčivka?

V dějinách světové přírodní medicíny zanechali nesmazatelné stopy bolivijští domorodci – Inkové, kteří ačokču (Cyclanthera pedata ) pěstovali jako zdroj potravy, ale i k léčbě nejrůznějších onemocnění.

Ačokča je jednoletá popínavá rostlina s tenkými, hustě rozrostlými stonky a laločnatými až dlaňovitě dělenými listy. Květy má drobné, žlutavé nebo nazelenalé. Plody podobné okurce, s bílou nahořklou dužinou tvarem připomínají malé papriky se zelenou lesklou slupkou. Uvnitř se nachází bílá vatovitá dužina s dutinou uprostřed, ve které je několik černých semínek.

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Ačokču pěstujeme ze semen

Ačokču můžeme pěstovat ze semen. V našich podmínkách ačokču nejlépe předpěstujeme ve fóliovníku, skleníku nebo na okenním parapetu podobně jako okurky nebo papriky. Ven ji vysazujeme až v květnu, kdy pomine nebezpečí jarních mrazíků. Pokud ji nechcete předpěstovat doma, vysejte ji ven na záhon až v květnu po již zmíněných jarních mrazících. 

Vypěstované malé rostlinky se vysazují k opoře a na jižní stranu zahrady, kde je poměrně teplo během celého dne. Rostlina vyžaduje humózní, propustný substrát. Ačokču pravidelně přihnojujeme a zaléváme, protože je náročná na živiny a zálivku.

Zavařování od A do Z: Jak na ty nejlepší sterilované okurky

Z jarních výsevů rostliny začnou vytvářet plody koncem srpna nebo až v září. Pokud rostlinu nevysadíte venku na záhon, ale budete ji pěstovat ve skleníku, ačokča začne vytvářet plody dříve a budete déle sklízet.

Ačokča je i vděčná jako okrasná rostlina, je možné vysadit ji k plotům, altánkům či suchým stromům, které brzy obroste. Květy jsou pak pastvou pro včely.

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Domácí lékárna: Na co pomáhá cibule? Čtěte ZDE

Recepty z ačokči

Plody se sklízí po dosažení délky 3 až 4 cm. Před konzumací je však třeba z nich vybrat tvrdá semena, kterých bývá v jednom plodu šest až dvanáct. Chuť plodů připomíná okurku a papriku. Používají se do polévky či rizota, při přípravě smaženice, leča, plody můžeme plnit masem nebo je zapékat či dusit s další zeleninou. Čerstvé plody ačokči lze použít i do různých salátů, chutnají i nakládané jako okurky či kapie v oleji. Z ačokči můžete vyrobit i čalamádu. Osm receptů na pikantní i jemné čalamády najdete ZDE
 

Ačokča je přírodní antioxidant

V Peru je ačokča dodnes používána jako základní potravina a k léčbě řady onemocnění. Ačokča je totiž plodina, která zabraňuje stárnutí buněk. Ačokča se používá k léčbě onemocnění dýchacích cest, hypertenze, aterosklerózy, diabetes nebo gastrointestinálních poruch.

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |