Poznejte svět begonií zblízka, zbývají dva dny

Zítřejším dnem skončí výstava begonií, kterou v srpnu uspořádala Botanická zahrada hlavního města Prahy. Pokud si tuto akci nechcete nechat ujít, navštivte skleník fata Morgana, otevřen bude dnes i zítra od 9.00 do 19.00 hodin.

Begonie patří k velmi oblíbeným pokojovým rostlinám – skoro každý už někdy begonii doma měl a pěstoval, ale málokdo asi tuší, o jak bohatou a pestrou skupinu se jedná. Tropický a subtropický rod Begonia totiž obsahuje více než 1 500 druhů a každým rokem se objevují nové.

Z tohoto bohatství se pěstuje jen malá část, odhadem asi 200 až 250 druhů a několik stovek kříženců. Výstava ve skleníku Fata Morgana nabízí k prohlédnutí alespoň část z těchto krásných rostlin, ukrývaných v šeru tropických deštných lesů a v mechovém podrostu mlžných horských pralesů.

Co o begoniích možná nevíte:

  • Jejich domovem je téměř celý svět – rostou ve Střední a Jižní Americe od severního Mexika po Bolívii a Paraguay, ve vlhčích oblastech střední a jižní Afriky, na Madagaskaru, Sokotře i Srí Lance, v jihovýchodní Asii od Indie přes Himálaj, Čínu, Malajsii, Sundské ostrovy až po Novou Guineu a tichomořské ostrovy. Jen v Austrálii žádný původní druh není.
  • V přírodě obývají velmi rozmanitá stanoviště – od temného zastíněného podrostu deštného lesa horkých tropických nížin až po suché polopouštní oblasti. Nemálo druhů se vyskytuje i v tropických a subtropických horách, kde teploty klesají až k bodu mrazu.
  • Některé druhy potřebují nedotčený primární prales, jiné obsazují narušená místa na svazích podél cest, kde mají dostatek světla a chybí konkurenční rostliny. Zvlášť jemné a citlivé druhy rostou na okrajích řek nebo v okolí vodopádů, dost begonií roste petrofyticky – na severně orientovaných kamenech a skalách ve vrstvě mechu, několik druhů i epifyticky – na stromech.
  • Begonie jsou mezi širokou veřejností známé především jako okrasné rostliny, ale několik druhů má i praktické použití. Mrazuvzdorný druh Begonia grandis se dříve využíval v čínské medicíně, z dalšího čínského druhu Begonia fimbristipula se vyrábí čaj. Řapíky středoamerického druhu Begonia nelumbifolia sbírají místní obyvatelé jako zeleninu a podobně se využívá několik dalších druhů.
  • Žvýkání čerstvých listů pomáhá obyvatelům Sokotry zahánět žízeň, nakládané je pojídají zvláště ženy a děti, které oceňují jejich citronově nakyslou chuť, zvláště v době, kdy neplodí oblíbené tamarindy. Drť z listů se přidává do mléka, aby začalo rychleji kysat. Před příchodem moderní medicíny se listy begonie užívaly i proti malárii.

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud