vytisknout velikost písma Poznejte svět begonií zblízka, zbývají dva dny

Zítřejším dnem skončí výstava begonií, kterou v srpnu uspořádala Botanická zahrada hlavního města Prahy. Pokud si tuto akci nechcete nechat ujít, navštivte skleník fata Morgana, otevřen bude dnes i zítra od 9.00 do 19.00 hodin.

Begonie patří k velmi oblíbeným pokojovým rostlinám – skoro každý už někdy begonii doma měl a pěstoval, ale málokdo asi tuší, o jak bohatou a pestrou skupinu se jedná. Tropický a subtropický rod Begonia totiž obsahuje více než 1 500 druhů a každým rokem se objevují nové.

Z tohoto bohatství se pěstuje jen malá část, odhadem asi 200 až 250 druhů a několik stovek kříženců. Výstava ve skleníku Fata Morgana nabízí k prohlédnutí alespoň část z těchto krásných rostlin, ukrývaných v šeru tropických deštných lesů a v mechovém podrostu mlžných horských pralesů.

Co o begoniích možná nevíte:

  • Jejich domovem je téměř celý svět – rostou ve Střední a Jižní Americe od severního Mexika po Bolívii a Paraguay, ve vlhčích oblastech střední a jižní Afriky, na Madagaskaru, Sokotře i Srí Lance, v jihovýchodní Asii od Indie přes Himálaj, Čínu, Malajsii, Sundské ostrovy až po Novou Guineu a tichomořské ostrovy. Jen v Austrálii žádný původní druh není.
  • V přírodě obývají velmi rozmanitá stanoviště – od temného zastíněného podrostu deštného lesa horkých tropických nížin až po suché polopouštní oblasti. Nemálo druhů se vyskytuje i v tropických a subtropických horách, kde teploty klesají až k bodu mrazu.
  • Některé druhy potřebují nedotčený primární prales, jiné obsazují narušená místa na svazích podél cest, kde mají dostatek světla a chybí konkurenční rostliny. Zvlášť jemné a citlivé druhy rostou na okrajích řek nebo v okolí vodopádů, dost begonií roste petrofyticky – na severně orientovaných kamenech a skalách ve vrstvě mechu, několik druhů i epifyticky – na stromech.
  • Begonie jsou mezi širokou veřejností známé především jako okrasné rostliny, ale několik druhů má i praktické použití. Mrazuvzdorný druh Begonia grandis se dříve využíval v čínské medicíně, z dalšího čínského druhu Begonia fimbristipula se vyrábí čaj. Řapíky středoamerického druhu Begonia nelumbifolia sbírají místní obyvatelé jako zeleninu a podobně se využívá několik dalších druhů.
  • Žvýkání čerstvých listů pomáhá obyvatelům Sokotry zahánět žízeň, nakládané je pojídají zvláště ženy a děti, které oceňují jejich citronově nakyslou chuť, zvláště v době, kdy neplodí oblíbené tamarindy. Drť z listů se přidává do mléka, aby začalo rychleji kysat. Před příchodem moderní medicíny se listy begonie užívaly i proti malárii.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |