vytisknout velikost písma Poznáte rozdíl mezi petrželí a pastinákem? Ochutnejte ho, stojí za to!

Vypadá jako petržel, ale petržel to není. Chutná jako mrkev, ale mrkev to není. Co je to? Správně, je to pastinák. Receptů je na něj mraky, můžete ho upéct v troubě, udělat z něj pyré či krém nebo jsou z něj výborné chipsy. V polévce vám nahradí petržel.

Pastinák najdete i pod názvem pastiňák

Možná už se vám někdy stalo, že jste si přinesli z obchodu petržel a nakonec byli překvapeni její chutí, která se vůbec nepodobala tomu, co znáte. To proto, že jste si přinesli pastinák. Upozornit vás mohla nať, která na rozdíl od petržele u pastináku neroste po celém vršku kořene, ale vyrůstá z lehce prohloubeného středu. (Rozdíl najdete na obrázku v galerii.)

Chuť pastináku je jiná – sladší. Obsahuje totiž až třikrát více cukru než mrkev a dříve se používal i k slazení. Kromě toho má vysoký obsah vitaminu C, draslíku a látek s močopudným účinkem.

Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel kořenová: jak ji pěstovat?


Pěstování je jednoduché

Sami si jej letos už nevypěstujete, protože semena klíčí i 21 dní, a proto se sází začátkem jara, když nastane příznivé počasí. Ale připravte se na něj na příští rok, protože jeho výhoda je, že vydrží dlouho čerstvý a oproti petrželi má více než dvojnásobné výnosy.

Jinak je ale jeho pěstování jednoduché a nepotřebuje příliš péče, takže jde o zeleninu vhodnou i pro zahradníky-začátečníky. Nejlepší je vysít jeho semena do takzvaných hrůbků, tedy dlouhých kupiček hlíny, které jsou od sebe vzdálené asi 40 centimetrů. Semena se vysazují ve dvou až třech řadách, protože pak má pastinák rovnější kořen a snáz se trhá. Až budou mít rostlinky tři až čtyři listy, je třeba je jednotit. Ve finále by jednotlivé rostliny měly být od sebe vzdáleny minimálně 15 centimetrů, aby měly dostatek prostoru.

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Roste v téměř jakékoliv půdě, ale nejraději má hlubokou a úrodnou půdu na slunném místě. Pak je kořen krásně velký. Na stejném záhonu můžete pěstovat různé druhy salátů a ředkvičky. Salát vyroste dřív a ředkvičky před vyklíčením pastináku přesně vymezí řádek a sklidíme je současně.

Kořeny se dají sklízet už v červenci, ale lepší je počkat na dobu, kdy zaschne nať. První mrazík jim ještě zlepší chuť. Nejlepší je nechat je v záhonu a sklízet podle potřeby. Pokud to není možné, uskladníme kořeny na chladném místě a přihrneme zeminou.

I na malé zahradě, terase či v předzahrádce můžete pěstovat ovoce a zeleninu. Jak na to?

I na malé zahradě, terase či v předzahrádce můžete pěstovat ovoce a zeleninu. Jak na to?

Recepty na pastinák

Chcete-li jej vyzkoušet, máme pro vás tip na glazovaný pastinák.

Budete potřebovat:
kilo pastináku
150 gramů másla
lžičku kmínu
lžíci cukru moučka
60 mililitrů koňaku

Postup: Pastinák nakrájejte na širší plátky. V kastrůlku rozpusťte máslo, vmíchejte kmín, cukr a přidejte nakrájený pastinák. Lehce osolte. Duste asi 5 minut. Poté směs přesuňte do pekáčku, přelijte koňakem a pečte asi 15 minut při 160 stupních. Takto upravený se skvěle hodí jako příloha k masu.

Celer: pěstování od výsevu po sklizeň

Celer: pěstování od výsevu po sklizeň

Chipsy a pečený v troubě

Z pastináku můžete udělat i chutné chipsy, nakrájejte jej na zhruba půl centimetru silná kolečka a hoďte do friťáku nebo do hrnce s olejem. Abyste je pak nemuseli lovit po jednom, dejte do hrnce síto a pastinák do něj. Po osmahnutí kolečka vyklopte na talíř s ubrouskem, aby se přebytečná mastnota vsákla. 

Pastinák můžete nakrájet i na větší kousky a spolu s mrkví, dýní, batáty či další zeleninou upéct v troubě s trochou oleje, soli a bylinkami podle chuti. 

Další recepty z pastináku najdete ZDE

Bazalka: skvěle chutná, zázračně léčí

Bazalka: skvěle chutná, zázračně léčí

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |