5
Fotogalerie

Pozdní květák: čas výsadby je tu, nezmeškejte příležitost!

Ještě do poloviny července lze stihnout výsadbu pozdního květáku, abyste si na něm s přicházejícím podzimem mohli pochutnat. Poradíme vám, jaké pěstební podmínky potřebuje i jak a kdy jej sklízet.

V současnosti se pěstují desítky různých druhů, lišících se od sebe velikostí, tvarem, barvou a v neposlední řadě vegetačním obdobím. A polovina července je poslední čas, kdy můžete vysadit sazenice odrůd pozdního, takzvaného letního květáku, aby z nich stačily vyrůst pěkné velké bílé, žluté, zelené či fialové růžice.

květák - Směs barev.jpg
Foto: www.semo.cz

Jak tedy všechno správně zařídit, aby, až se podzim zeptá, byla na záhoně uspokojivá úroda? Není to na první pohled nic složitého, přesto je květák na pěstební podmínky značně vybíravý.

Odrůdy květáku pro letní výsadbu
Název Odrůda Barva, tvar, specifikace
'Amfora F1 Romanesco' pozdní světle zelená, věžičkové růžice
'Brilant' polopozdní bílá, velká růžice, odolává fialovění
'Delta' pozdní bílá, s výraznou hrbolovitostí
'Di Sicilla Violetto' pozdní fialová
'Octavian' pozdní bílá, vysoko klenutá růžice
'Planita F1' polopozdní bílá, odolává výkyvům počasí
'Snow Ball' pozdní odolává chorobám
Směs barev pozdní fialová, zelená a oranžová

Ve správný čas na správném místě

  • Odrůdy letního – pozdního květáku se vysévají do konce června a vzešlé sazenice se na záhon, případně do skleníku vysazují do poloviny července.
  • Podle druhu se vegetační doba, tedy čas, za který květák naroste do požadované velikosti, pohybuje mezi sedmdesáti až sto čtyřiceti dny. Průměrná doba vývinu růžice je okolo sta dní.
  • Květák vyžaduje světlé stanoviště.
květák - nohelgarden_pozdní květák.jpg
Foto: www.nohelgarden.cz
  • Prosperovat bude nejlépe ve výživné, hlinitopísčité a dobře propustné půdě s vyšším obsahem vápníku. Kvalita úrody je v přímé úměře s dostatečným přísunem vláhy a živin. Obojí hraje obzvlášť důležitou roli především od počátku tvorby růžice až do její slizně.
  • Sazenice se sází obvykle na spon padesát krát šedesát centimetrů. Přesnější údaje najdete na sáčcích se semeny.
  • Kořenový bal má být mírně pod úrovní země. Jsou-li sazenice příliš vytáhlé, sází se o něco hlouběji.
  • Ihned po výsadbě je nutné sazenice důkladně zalít.

Tři 'V' pro úspěch: voda, vzduch, výživa

  • Květák je velmi náročný na vláhu. Zemina musí být stále vlhká, proto je třeba dodržovat pravidelnou zálivku.
  • Aby se nevytvořila na povrchu zeminy nepropustná krusta, po částečném proschnutí ji vždy nakypřete. Tím zajistíte kořenům rostlin optimální přísun vlhkosti i vzduchu.
květák - Amfora F1.jpg
Foto: www.semo.cz
  • Nově vyšlechtěné odrůdy pomáhají chránit růžici květáku uskupením listů tím, že ji překrývají. Pokud odrůda tuto schopnost nemá, můžete přírodě napomoci zalomením listů tak, aby nad růžicí vytvořily ochranný štít, který zabrání žloutnutí vlivem prudkého slunce a částečně růžici ochrání před deštěm i chladem. Pomoci si můžete také netkanou biotextilií, kterou zakryjete celý záhon a na krajích ji zatížíte. Ochrání květák zároveň před chladem, kroupami i škůdci.
  • Na chlad není květák příliš náchylný, vydrží teploty až do minus dvou, maximálně však do minus pěti stupňů. Nemá ale rád přílišné výkyvy počasí. Když začnou mrazíky, pomůžete mu zmíněnou biotextilií nebo rostliny opatrně vyryjte i s kořenovým balem a přesaďte je do skleníku, kde dorostou na požadovanou velikost.
  • O růst i kvalitu růžice se spolu se zálivkou stará rovnoměrná výživa, nejlépe organické hnojivo nebo vhodné plné průmyslové hnojivo. Aplikuje se nejméně dvakrát během vegetace a je odvislé od kvality půdy, v níž je květák vysazen. Pro tvorbu kvalitních růžic je důležitý obsah stopových prvků: bóru, hořčíku, manganu a molybdenu. Zásaditosti půdy napomůžete například ledkem vápenatým.
květák - Ledek.jpg

Kdy se čas květáku naplní

  • Čím delší má květák vegetační období, tím více budou růžice obsahovat vitaminu C a naopak méně dusičnanů.
  • Sklízet můžete až do příchodu prvních podzimních mrazíků, ale teplota by neměla klesnut pod minus dva stupně. Je-li růžice kryta, tak do minus pěti stupňů, aby se nesnížila kvalita zeleniny.

Skladováním ku zdraví

  • Květák při dobrém skladování nejen dlouho vydrží, ale získá i na kvalitě. Při skladování totiž dochází k přesunu dusičnanů z růžice do listů, což je ze zdravotního hlediska při konzumaci pro lidský organismus velmi prospěšné. Dále se v růžici zvyšuje hodnota obsažených prospěšných látek a prvků, jako je sacharóza, aminokyseliny, draslík, hořčík, sodík a vápník.
  • Čím mladší růžice uskladníte, tím déle vám vydrží.
květák - Octavian.jpg
Foto: www.semo.cz
  • Květák skladujte vždy růžicemi dolů.
  • Květák zchlaďte, aby nedošlo k následné kondenzaci vlhkosti, vložte do lehce děrovaného mikrotenového sáčku a uložte v chladničce v zóně 0 °C. V téměř nezměněné kvalitě v ní vydrží šest až osm týdnů. Stačí ovšem pokles pod minus jeden stupeň či naopak nárůst nad tři stupně Celsia, aby se jeho kvalita výrazně snížila.

Choroby a škůdci



Nebezpečí hrozící květáku
Škůdci, choroby
Příznaky Důvod Ošetření
Bakterióza olejovité skvrny na spodní straně listů, později hnědavého nebo modročerveného zabarvení, listy žloutnou parazit vnikající do pletiva listů prevence: střídání plodin na záhonu a používání ošetřeného osiva; desinfekce semen: namočí se do vody o teplotě 50 °C na půl hodiny
Housenky běláska zelného okousané listy, nakonec zůstanou jen řapíky žlutá vajíčka, z nichž se vylíhnou housenky účinné přípravky: Dimecron, Gardona, Decis flow 2,5 či Zolone 35 EC
Květilka zelná rostliny žloutnou a později hynou bílé, téměř 1 cm dlouhé larvy okusují podzemní část stonku a kořínky prevence: postřik mladých rostlin Metationem E 50, napadené rostliny vykopat a spálit
Nádorovitost kořenů na kořenech se vytváří nádory o průměru až deset centimetrů houba hlenka kapustová prevence: zvýšení zásaditosti půdy

Doporučujeme

Články odjinud