vytisknout velikost písma Potosovec: pěstujte různobarevné kultivary

Potosovec (Scindapsus) prospívá v každém bytě. Protože nepotřebuje přímé slunce, daří se mu i v tmavém koutě. Oblíbené jsou různě zbarvené kultivary této rostliny: každý vypadá jinak, ale péče o všechny je stejně nenáročná.

Potosovec zlatý (Epipremnum pinnatum 'Aureum'; syn. Scindapsus aureus) pochází z tropických lesů Austálie a Australasie.

Jedná se o liánu z čeledi áronovitých (Araceae) se srdčitými, zelenými listy, jež vyrůstají na sytě zelených stoncích. Rostlina velmi rychle přirůstá a vyžaduje oporu. Všechny její části jsou pro člověka jedovaté, proto je dobré  při manipulaci s ní používat rukavice.

Základem je teplo a voda

Potosovec vyžaduje celoročně dostatek vody a teplotu okolo dvaadvaceti stupňů Celsia. Substrát musí být stále mírně vlhký, ale pozor na přelití, které může rostlině vážně uškodit! Lepší je zalévat s rozvahou nebo pravidelně sprchovat proudem vlažné vody.

Klepněte pro větší obrázek
Scindapsus se nejčastěji pěstuje v tomto kultivaru; foto: Zbyněk Zezula, Agro Brno-Tuřany

Mně se osvědčilo pravidelné  týdenní koupání rostlin v kbelíku s vodou, kam jednou za čtrnáct dní přidávám tekuté hnojivo. Potosovec na to reaguje rychlým vzrůstem a zdravou barvou listů. V závislosti na světelných podmínkách jsou listy méně nebo více bíle kropenaté.

Rostlina miluje pravidelné rosení, případně umístění misky s vodou poblíž. Při déletrvajícím pobytu na přímém slunci dochází k popálení listů, což je indikováno vznikem hnědých skvrn na listech. Kapky vody v tomto případě působí jako lupa.

Rozmnožování je snadné

Rostliny se rozmnožují v jarním období  řízkováním nebo hřížením. První metoda je nejjednodušší, odebírá se vrcholová část rostliny, dlouhá minimálně dvacet centimetrů. Odebrané řízky se před ponořením do vody zbaví spodních listů. Není třeba růstového stimulátoru, kořeny se začínají spontánně tvořit již za dva až tři týdny.

Klepněte pro větší obrázek
Kultivar 'Neon'; foto: Zbyněk Zezula, Agro Brno-Tuřany

Hřížení je u této rostliny méně známý způsob rozmnožení, ale také jednoduchý. Spočívá v tom, že dolní část stonku se zbaví listů a pak se zahrabe do substrátu, kde se musí pomocí háčku zafixovat. Při dobrém stavu rostliny a pravidelné zálivce se kořeny utvářejí zhruba po měsíci. Teprve po dostatečném nárůstu kořenů lze zakořeněnou část rostliny oddělit od té mateřské.  

Dostupné kultivary

V současné době se na trhu vyskytují čtyři barevné kultivary. Nejznámější je klasická zelenobíle kropenatá odrůda 'Murbel Queen', kterou zná každý pěstitel pokojovek. Další, méně známou, je 'Neon' s velmi světlými listy bez jakýchkoliv skvrn.

Nová a velmi málo známá odrůda má jméno 'Njoy'. Barevně je na tom stejně jako 'Murbel Queen', ale s tím rozdílem, že u nové jsou barvy rozmístěny na listech do zajímavě uspořádaných map. Posledním kultivarem je překrásný bíle tečkovaný 'Pictus' s tmavě zelenými listy.

Klepněte pro větší obrázek
Rostlině se daří v polostinném místě (zde v kultivaru 'Njoy'); foto: Zbyněk Zezula, Agro Brno-Tuřany

Co dělat, když onemocní?

Scindapsus je velmi nenáročnou a při správné péči vděčnou pokojovou rostlinou. Jenže ne každý pěstitel s ní zachází tak, jak by měl. Vznik hnědých skvrn na listech signalizuje napadení savými škůdci nebo popálení sluníčkem.

Při napadení škůdci použijte žluté lepové pásy, jež zakoupíte v každém obchodě se zahrádkářskými potřebami. Při popálení listů přesuňte rostlinu co nejrychleji na polostinné místo.

Klepněte pro větší obrázek

Nádherná barevná varianta 'Pictus'; foto: Zbyněk Zezula, Agro Brno-Tuřany

Největší škody dokáže napáchat kombinace přelévání a nízké teploty. Přebytek vody způsobuje uhnívání kořenů a postupné chřadnutí rostliny. Nízká teplota má na svědomí jen velmi pozvolný růst, případně zakrnění rostliny.

Při přebytku vody v misce při nízké teplotě okolního vzduchu začne potosovec ztrácet barvu, listy žloutnou a opadávají. Pozdní záchrana je většinou neúčinná, protože kořeny bývají již uhnilé, a rostlinu se většinou nepodaří zachránit.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla