vytisknout velikost písma Potočnice lékařská: ozdobná v jezírku i na talíři

S potočnicí si můžete dopřát doslova panské chutě, byla totiž oblíbenou pochoutkou samotného Napoleona. Její zvláštností je, že roste stejně dobře v okrasném jezírku jako v truhlíku za oknem.

Do vody i do sucha

Přestože se potočnice lékařská (jak ostatně napovídá její jméno) řadí mezi vodní rostliny, můžete jí s úspěchem osázet nejen okrasné jezírko, ale i květináč nebo truhlík na okně či na terase. Dává přednost čisté tekoucí vápenaté vodě a písčitému dnu, bude se jí proto dařit v jezírku s protékají vodou, bez silných bahnitých nánosů na dně.

Klepněte pro větší obrázek
Je jasné, kde vzala potočnice své jméno

Snad ještě lépe jí bude svědčit umístění v potůčku, který občas některým šťastlivcům protéká zahradou. Při výsadbě musíte půdu kolem rostlinek dobře stlačit nebo kořínky zatížit menšími kameny, aby rostlinky do doby, než zakoření, voda neodnesla.

Pěstování ve volné půdě

Ve větším množství ji můžete pěstovat na zahradě na dobře stíněném místě s vlhčí půdou. Nejvíce se osvědčuje asi půl metru hluboký příkop, který zajišťuje, že ke kořenům bude stékat voda z povrchu. Na dno příkopu dejte fólii jako při přípravě jezírka a zasypte ji humózní zásaditou zeminou, do níž vysadíte sazenice.

Při deštivém období budou mít rostliny v příkopu vláhy dostatek, v obdobích sucha je budete muset zalévat. Platí, že půda musí být stále vlhká. Potočnice je otužilec, je mrazuvzdorná, nepotřebuje zazimovat.

Pěstování v nádobách

Při pěstování v bytových podmínkách bude potočnice potřebovat stinné umístění na okně nebo balkonu či terase, nejlépe na chladné severní straně. Udržování vlhké půdy je pro jinak vodní rostlinu základním bodem pro přežití.

Klepněte pro větší obrázek
Nemáte potok? Nevadí, potočnici zvládnete vypěstovat i v květináči

Výhodné bude, postavíte-li květináč do hluboké misky s vodou, odkud si mohou kořeny průběžně brát vláhu. Dalším důležitým faktorem úspěchu je zásaditá půda. V zimě bude potočnice potřebovat umístění v chladné světlé místnosti a omezenou zálivku, ovšem takovou, aby zem nevyschla.

Potočnice číslo dvě

Zkuste pěstovat také příbuznou potočnice lékařské – potočnici drobnolistou, která snese i mráz až pod minus patnáct stupňů Celsia. Na složení půdy i vody je méně vybíravá, jinak jsou nároky na pěstování obou potočnic stejné.

Klepněte pro větší obrázek
Potočnice drobnolistá se pěstuje ještě snadněji než potočnice lékařská

Jak na sběr a množení

I když už se jistě hned po výsadbě nebudete moci dočkat prvního vlastního potočnicového salátu, buďte k rostlinkám v prvním roce ohleduplní a příliš je sběrem listů neoslabujte. V dalším roce si to vynahradíte – pravidelné odstříhávání vrcholů napomůže rozvětvení potočnic a současně k pikantnějším listům.

Potočnici si můžete namnožit ze semen či řízků, které dobře zakořeňují v množárenském substrátu. Vzrostlejší sazenice přepíchejte do květináčů a na jaře vysazujte přímo do přírody. Řízky lze také nechat zakořenit jen ve sklenici s vodou.

Odkud se vzala

Potočnice lékařská (Nasturtium officinale) patří mezi téměř celosvětově rostoucí vodní rostliny, nelíbí se jí jen v Austrálii a věčně zamrzlých pláních polárních oblastí. U nás se vyskytuje už poměrně málo, bohužel je zapsána ve stále se rozšiřujícím seznamu silně ohrožených druhů.

I když ji proto můžete objevit ve volné přírodě na okrajích potoků se studenou, čistou vodou či ve vlhkých příkopech, nemůžete si ji odtud ani kousek vzít. Sehnat se dá v zahradnických centrech a obchodech specializujících se na vodní rostliny.

Potočnice je vytrvalá bylina z čeledi brukvovitých, dorůstá do výšky od třiceti centimetrů do jednoho metru. Má dužnatou hranatou lodyhu se spodními trojčetnými listy a horními lichospeřenými listy vejčitého tvaru.

Klepněte pro větší obrázek
Bílé květy jsou sice malé, ale ve větším množství nepřehlédnutelné

Kvete od dubna do září drobnými bílými čtyřčetnými květy se žlutým středem, jež jsou seskupeny ve vrcholičnatém květenství. Plodem je šešule, ve které jsou uložena semena.

Největší boom zažila tato rostlinka za císaře Napoleona, jemuž v salátu zachutnala natolik, že dal po celé Francii zakládat obrovské potočnicové plantáže. Zřejmě proto, aby ji měl po ruce, kdykoliv vyrazí na nějaké to válečné tažení.

Co všechno potočnice nabízí

Potočnice je bohatá na vitaminy A, C, D, E, dále na jód, železo a síru. V nati jsou obsažené látky jako hořčičné oleje a fenylethylhořčičnová silice. Díky nim je rostlina účinným lékem proti mnoha neduhům: posiluje imunitní systém, léčí horečnatá a zánětlivá onemocnění a chudokrevnost.

Podporuje i vykašlávání hlenů, čistí krev, působí močopudně, stimuluje vylučování žluči, pročišťuje játra, zlepšuje zažívání, upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je osvědčeným životabudičem při jarní únavě. V přísadách šamponů působí blahodárně i na vlasový porost.

Z jejích semen se připravovala hořčice a z přezimujících částí salát, který je stále oblíbeným pokrmem například v severských zemích a v Irsku, kde se potočnici říká zelí svatého Patrika. Listy mají nahořklou, kořenitou a štiplavou chuť podobně jako ředkvičky nebo řeřicha, nejchutnější jsou z vrcholu lodyhy.

Klepněte pro větší obrázek
Potočnici využijete do mnoha pokrmů

Pro ostřejší, pikantní chuť se potočnice dobře hodí jako přísada do pomazánek, salátů, rybích pokrmů nebo polévek. Vyzkoušejte i vy následující recept, třeba vám tato Napoleonova oblíbenkyně zachutná.

Potočnicový dip

Připravte si pět set gramů potočnicových listů, šest lžic bílého jogurtu nebo kysané smetany, tři lžíce dvanáctiprocentní sladké smetany, šalotku i s natí, šťávu z citronu, sůla a pepř.

Listy dobře omyjte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Poté je jemně nasekejte (podobně jako petrželku) spolu s celou šalotkou. Jogurt nebo kysanou smetanu smíchejte se sladkou smetanou a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

Přidejte potočnicové listy, šalotku a dobře promíchejte. V dipu můžete namáčet na větší proužky nakrájenou syrovou zeleninu, přelít jím grilované ryby, vařenou či grilovanou zeleninu nebo ho použít jako studenou omáčku k vařeným novým bramborám.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |