vytisknout velikost písma Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Únor a březen jsou optimální období pro zimní řez ovocných stromů, zvaný též jarní nebo předjarní. Odstraňte nemocné nebo zastíněné větve, u mladých stromů zformujte korunu, starší zmlaďte. Nezapomeňte ani na drobné ovoce.

Výchovný řez se v předjaří týká všech druhů ovocných stromů, udržovací pouze jabloní a hrušní. Teplota během dne, kdy se pustíte do práce, by neměla klesnout pod bod mrazu. Připravte si dobře nabroušené zahradnické nůžky a pilku, pro ošetření větších ran stromový balzám.  

Klepněte pro větší obrázek
Pilka se stavitelným úhlem listu se dostane i do těžko přístupných míst  

Mladé stromy se musí vychovávat  

V prvních letech je u všech ovocných dřevin nezbytný výchovný řez. Podpoříte jím zakořenění a intenzivnější růst nadzemních částí. Výchovný řez aplikujte u bobulovin po dobu dvou až tří let, u peckovin po dobu tří až čtyř let a u jádrovin po dobu pěti až šesti let. Cílem vaší činnosti bude vytvořit vzdušnou a pevnou korunu, jež každým rokem poskytne dobrou úrodu.    

Stromky vysazené na podzim řežte poprvé až v předjaří a stromky, které sázíte na jaře, řežte při výsadbě. Každý druh a odrůda má specifické nároky na optimální řez. Nejobvyklejší  je koruna patrová, v níž jsou kosterní větve umístěny asi půl metru nad sebou. Terminální, tedy hlavní výhon převyšuje výhony boční a určuje celkový růst koruny.    

Pro zapěstování patrové koruny zakraťte prvním rokem terminální výhon tak, aby o pět až osm pupenů převyšoval boční výhony – ty by měly být čtyři. Při řezu po podzimní výsadbě řežte na pět až osm pupenů, poslední pupen musí být na vnější straně.  

U jarní výsadby je řez hlubší, na dva až tři pupeny. U výše postavených výhonů ponechte menší počet pupenů, aby konce bočních výhonů byly v jedné rovině. Slabší výhony řežte více, podpoříte tím jejich růst.  

Klepněte pro větší obrázek
Při prosvětlování řežte na bázi větve. Její zakrácení se projeví bujným obrostem z pupenů pod řezem  

V druhém roce řežte podle loňských přírůstků. Pokud rostl stromek slabě, uplatněte hluboký řez na  jeden až tři pupeny, který nastartuje růst. Po správně provedeném řezu by měly být všechny výhony alespoň půl metru dlouhé.  

Výhony směřující dovnitř koruny odstraňte, konkurenční odřízněte, delší obrost zkraťte. Boční kosterní výhony, základ koruny, zakraťte asi o jednu třetinu (opět nad vnějším pupenem) a terminál tak, aby převyšoval korunu asi o dvacet centimetrů.  

Ve třetím nebo čtvrtém roce se zakládá druhé patro koruny: použijte k tomu vhodné výhony na terminálu, vzdálené od prvního patra více než půl metru. Opět odstraňte nežádoucí obrost, boční kosterní výhony zakraťte asi o čtvrtinu loňského přírůstku. Terminál zakracujte pouze v roce, kdy se zakládá druhé patro.  

Klepněte pro větší obrázek
Umístění posledního pupenu pod řezem je velmi důležité. Určuje směr, kterým bude větev dále růst 

Po zapěstování druhého patra a při dostatečném přírůstku se už výchovný řez neprovádí, aby se neoddálila doba plodnosti. Pokud se vám nepodaří vypěstovat správnou korunku, strom poroste slabě. V tom případě uplatněte hluboký řez a silné výhony použijte k vytvoření nových kosterních větví.  

Co znamená udržovací řez  

Peckoviny po zformování koruny už v zimě neřežte, udržovací řež je pro ně nejlepší po sklizni. Udržovacím řezem, zvaným též prosvětlovací či kontrolní, se reguluje poměr generativních a vegetativních orgánů a udržuje se vzdušná koruna.  

Odstraňují se dovnitř rostoucí výhony, které bujně rostou zejména u mladších stromů. Starší stromy se zvyšující plodností snižují růst, řez proto omezujte. Hlavním cílem je v tomto období prořezávání  plodonosných větví. Omezováním nadměrné plodnosti dosáhnete pravidelné vyrovnané sklizně a kvalitnějších větších plodů.  

Klepněte pro větší obrázek
Při výběru ze dvou větví nechte tu silnější, aby rána po řezu byla menší  

Při řezu je důležitá správná technika. Řežte na větevní kroužek, to je asi dva milimetry nad patou výhonu. Vyšší řez vytváří pahýly zasychající až do zdravého dřeva a brzdí proces hojení. Řez příliš hluboký zasahuje i dřevo mateřské větve a narušuje tak její ochranu proti patogenům. Tento řez je pro strom nejhorší a na rozdíl od pahýlu ho nelze dodatečně opravit.   

Také angrešt, rybíz, maliník a ostružiník potřebují zimní řez  

Keřové rybízy a angrešty se řežou po výsadbě na jeden až tři pupeny, aby se podpořil jejich růst. Zimním řezem je prosvětlíte – odstraňte více než tříleté vyplozené dřevo. U kmínkových forem je třeba napěstovat vzdušnou korunku: uplatněte stejné principy jako při řezu stromů.  

Maliník při výsadbě zkraťte dle síly výhonů na dvacet centimetrů až půl metru. V zimě keře zmlaďte odstraněním již vyplozených výhonů, přehoustlé mladé dejte také pryč. Ponechané výhony doporučuji zakrátit o nevyzrálou část.  

U ostružiníku zimním řezem regulujete počet výhonů. Mladé rostliny by měly mít dva až tři, starší čtyři až pět silných jednoletých výhonů. Ponechané výhony zkraťte na délku asi tří metrů. Nezapomeňte v létě na důležitý letní řez, kterým omezíte boční obrost.  

Téma zimního řezu je široké, názorů více. Berte tento článek jako malý úvod nebo připomenutí.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

První houbařská vlna už je letos za námi. Řada z nás má nasušeno, naloženo, mrazáky plné podušených hub. Pokud jste to ale před prázdninami nestihli, nevěšte hlavu. I když červencové sucho houbám příliš nepřálo, brzy může být všechno jinak. Díky deštivému počasí v poslední době se podhoubí zase probouzí k životu. Kde tedy teď právě rostou?

23.  7.  2020 |
Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

4.  8.  2020 |
Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnc…

Zavařování okurek v zavařovacím hrnci je klasika. Jenže zavařovací hrnec zabere dost místa, a tak se čím dál častěji pouštíme do zavařování v troubě, myčce či mikrovlnce, kde hrnec není potřeba. Jak na to, aby okurky zůstaly křupavé?

1.  8.  2020 |
Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste si vybrali?

Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste s…

Chcete si užít posezení a relax na čerstvém vzduchu, ale zároveň mít střechu nad hlavou? Pak byste určitě měli uvažovat o pořízení pergoly. Inspiraci najdete v galerii, kde se můžete pokochat padesáti různými pergolami z celého světa.

21.  7.  2020 |