vytisknout velikost písma Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

První mrazíky mohou přijít už v září a pro rajčata jsou posledním zvoněním. Ještě před jejich hlášeným příchodem byste měli sklidit všechno, co na záhonech máte. Jak při sklizni postupovat a jak to udělat, aby rajčata, která nestihla zčervenat, dozrála?

Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak sklízet zelená rajčata?

Rostliny vytrhněte i s kořeny a zavěste v teplejší místnosti, kde budou plody postupně dozrávat. Plody, které se už vybarvují, sklízejte se stopkou, déle vydrží!

Italští zelináři sklízejí celé hrozny rajčat a zavěšené je nechávají dozrát. Na rozdíl od sklizně jednotlivých plodů se tak prodlouží i jejich trvanlivost.

Chcete-li zrání zelených rajčat uspíšit, dopřejte jim společnost jablek, jež proces urychlí (jablka obsahují v nepatrném množství etylen, který podporuje vyzrávání), stejný efekt má pro rajčata i společnost banánu. 

Zásady úspěšného pěstování rajčat na balkoně

Zásady úspěšného pěstování rajčat na balkoně

Nedozrálá rajčata často kontrolujte

Nedozrálá rajčata skladujte v nízkých přepravkách či lískách, dvě vrstvy postačí, abyste je mohli kontrolovat bez velkého přehrabování. Bedýnku vyložte fólií nebo novinami a postavte v blízkosti okna nebo přímo na okenní parapet.  

Častá prohlídka uložených rajčat se vyplatí, jinak byste jednoho dne mohli stát nad bedničkou hnědých nevzhledných plodů, které zdecimovala nějaká skládková či houbová choroba.

Rajčata dobře dozrávají i bez přímého světla, nezaberou vám tedy místo přímo v kuchyni, dobře „dojdou“ i na chodbě pod schody či ve spíži, kde nebude příliš chladno. Když se všechno dobře podaří, můžete mít rajčata ještě na Vánoce. Jen ta chuť a vůně není jak vyhřátá od slunka.

Ani zralá rajčata neskladujte při teplotě nižší než deset stupňů – rajčata jsou prostě teplomilná i po sklizni. V mikrotenovém sáčku vám ve spodní části chladničky vydrží asi týden, chuť si ovšem nejlépe zachovají při teplotách kolem patnácti stupňů.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Rajčata do kompostu? Ano, ale na menší kusy

Nakonec ještě zbývá uklidit to, co nám po sklizni zbylo. Očesané keříky rajčat lze zkompostovat jako jiný zelený materiál ze zahrady. Protože jsou ale lodyhy rajčat dost silné a jakoby dřevnaté, je dobré rozsekat (rozstříhat) je nejdříve na menší kusy. Teprve pak je uložte do kompostu. Vrstvu můžete posypat dusíkatým vápnem, preventivní desinfekce není na škodu.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A