vytisknout velikost písma Posezonní údržba zahradního krbu

Babí léto a teplé večery jsou asi pro letošek již nenávratně pryč a i přes rekordně teplý podzim jen opravdu skalní příznivci grilování udržují svůj zahradní krb v provozu. I když i zimní grilování má svůj půvab leckdy s nádechem dobrodružství, přece jen většina z majitelů zahradního krbu svůj krb zazimovala a další použití se přerušila až do jarního období či alespoň do předjaří.
Posezonní údržba zahradního krbu

Zahradní krb lze pochopitelně nechat ve stavu, v jakém jsme ho po posledním grilování opustili a opravdu kvalitnímu venkovnímu krbu taková snížená péče zase tolik neublíží, stejně jako mu většinou nevadí ani nepříznivé povětrnostní vlivy. Ale pečlivý majitel jistě nechce při prvním jarním oteplení nalézt svůj krb plný rozmočeného popela, zakapaný mastnotou, plný nafoukaného listí a jiných nečistot a navrch  grilovací rošt ještě s připeklými zbytky poslední grilované krkovice. Abychom předešli takovému nepříjemnému překvapení a nalezli naše grilovací zařízení na jaře v plné kondici a prakticky rovnou připravené na sezonu, je nutno věnovat trochu času posezonní údržbě.

Pospěšte si, než přijdou mrazy

Posezonní údržbu zahradního krbu je vhodné provést v období /pokud to lze/, kdy ještě nehrozí nějaké silnější mrazy, spadané listí je odklizené a vůbec celkový podzimní úklid zahrady je hotov. Nebude nám tak hrozit mrznutí vody při čištění a již vyčištěný krb nám nebude již zimní vítr zanášet listím apod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Začněte základním čištěním

Nejprve krb vyčistíme nahrubo od zbytků popela, který je ve spojení s vodou poměrně chemicky agresivním materiálem. Vysypeme popelník a pokud je krb vybaven volnými šamoty, můžeme tyto vyjmout a vyčistit krb bez šamotového obkladu. Pak je možno celý krb omýt vodou, je možné použít i tlakový přístroj. Kvalitní krb tlak vody v pohodě přečká a tlakovou vodou přitom odstraníme většinu nečistot. Je možné si pomoci i saponátem či jiným vhodným čističem. Typ čističe zvolíme dle druhu povrchu.

Na povrch z betonu či kamene je možno zvolit různé chemické čističe kamene. Po použití čistidel krb opět důkladně opláchneme a volné díly vložíme zpět i s popelníkem. Po omytí  zkontrolujeme díly krbu zda provozem neutrpěli nějakou zásadní vadu, ohrožující statiku celku. Vlasové trhliny jsou však často běžným projevem užívání dané rozpínáním materiálu a střídáním teplot. Opravdu vadné díly je možno u spolehlivého dodavatele kvalitních zahradních krbů objednat a vyměnit.

Rošt si žádá extra péči

Zvláštní péči je nutno věnovat grilovacímu roštu, který je silně tepelně namáhán a hlavně může být znečištěn připečenými zbytky tuku a potravin. Rošt opět nejdříve zbavíme hrubých nečistot špachtlí a drátěným kartáčem. Poté je možno na rošt použít opět sílu chemických přípravků. Na trhu jsou nabízeny speciální čističe grilovacích roštů či grilů, případně lze použít jiný rozpouštěč pro podobný účel – např. čistič trouby apod.

Očištěný a vysušený rošt je vhodné uložit někde, kde nebude zbytečně vystaven povětrnostním vlivům, do garáže či sklepa. Je dobré také zkontrolovat, zda kovové díly někde nekorodují a případná korozí napadená místa ošetříme vhodnou barvou doporučenou výrobcem. Všechny další díly příslušenství /jehly, špízy, nářadí atd./ po důkladném očištění také uložíme na suché místo.

Chceme-li krb chránit v zimním období opravdu důsledně, můžeme tak učinit s pomocí zakrývací plachty nebo zakoupením speciálního vaku, který má přibližně proporce krbu a je tak jednodušší poctivé zakrytí krbu. Zakrytí by mělo zabránit pronikání vody a nečistot dovnitř, ale umožnit odcházení vnitřní vlhkosti.

Údržba  krbu naznačeným způsobem nás sice na podzim trochu zaměstná, ale o to více na jaře oceníme čisté a připravené zařízení. Na jaře pak bude stačit opravdu jen rychlé opláchnutí a po vyschnutí bude zahradní krb připraven Vám zase celou sezonu věrně sloužit.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |