vytisknout velikost písma Poschoďová cibule: nebojte se experimentovat

Chutná vám cibulová nať a chtěli byste ji mít téměř celoročně? Řešením je poschoďová cibule, kterou můžete znát i pod názvem prorůstaná cibule. Čas zasadit ji nastává právě teď.

Cibule je významným zdrojem vitaminů i vítanou kuchařskou ingrediencí. Lehce štiplavá chuť její natě dodá mnoha pokrmům na pikantnosti, a proto by neměla chybět v žádné domácnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Poschoďová cibule: vitaminy stále po ruce

Za vyzkoušení stojí málo známá prorůstaná cibule. Při pěstování tohoto otužilce získáte jako bonus pacibulky, považované za vybranou lahůdkovou zeleninu.

Cibule, která roste v patrech 

Neobvyklý způsob růstu i rozmnožování stojí za českým názvem této v zahrádkách nepříliš časté zeleniny. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která vytvoří v zemi shluk drobnějších cibulek, z nichž vyroste nať vysoká třicet až čtyřicet centimetrů. 

Na květním stvolu, dosahujícím jednou takové výšky, se vytvoří pacibulky o velikosti jeden až tři centimetry. Když jsou dostatečně vyvinuté, stvol se ohne k zemi a pacibulky na ni buď vypadnou, nebo v ní zakoření.  

Klepněte pro větší obrázek
Pacibulky můžete zpracovat stejně jako klasickou cibuli

Stvol může prorůst prvním patrem dál a vytvořit ještě jedno patro, obvykle se dvěma pacibulkami. V takovém případě dosáhne až dvoumetrové výšky. Odtud pochází nejen nejrozšířenější pojmenování prorůstavá, poschoďová či patrová, ale také méně užívané živorodá cibule.  

Čím je poschoďová cibule výjimečná 

Kromě zmíněného neobvyklého růstu je její hlavní předností vysoká mrazuodolnost, díky níž ji nezničí žádný mráz, který u nás uhodí. To ji předurčuje i k pěstování v horských oblastech, kde se jinému druhu nedaří, i když v náročných podmínkách bude mít přeci jen menší výnosy.

Druhým plusem je neustálý přísun natě. Ta se objevuje už brzy zjara, mnohdy v době, kdy na zahradě leží ještě poslední zbytky sněhu, neboť raší už při teplotě od pěti stupňů. Má-li optimální pěstební podmínky, lze ji sklízet až čtyřikrát do roka.  

Upřednostňujete-li nať, je lepší odstranit květní stvol a vzdát se pacibulek, jejichž vývin rostlinu oslabuje. Pěstitelé uvádí, že při osázení jednoho metru čtverečního můžete dosáhnout sklizně až čtyř kilogramů natě za sezonu. Nemáte-li takovou spotřebu, nechte na rostlině vyvinout i chutné pacibulky, jež se na stvolu objeví v počtu třech až pěti v jednom patře.  

Klepněte pro větší obrázek
Foto: www.semo.cz

Nenechte se zaskočit názvy

Kromě několika výše uvedených názvů má tento druh ještě další lidová pojmenování. Nejednotnost ale panuje i v odborné terminologii. Ke složitosti přispívá i to, že některá označení jsou společná jak pro více druhů cibule, tak i zeleniny patřící k jednomu rodu.

Odborně se nazývá Allium × proliferum a čeští botanici ji ponejvíce řadí k druhu A. fistulosum, naopak v zahraničí, a tedy i u dovozových rostlin, ji musíte hledat pod označením A. cepa.

Lidové názvy jsou ještě zamotanější. Bývá označována jako egyptská, sibiřská, česnekocibule, sečka, zimní nebo ošlejch, přičemž poslední tři názvy mohou označovat zcela jiný typ zeleniny. Ošlejch se v některých krajích říká i pažitce, a dokonce také póru.

Chcete-li si tedy pořídit pravou poschoďovou cibuli, řiďte se latinským označením kultivaru: profilerum, někdy také v. bulbiferum, oficiálním českým názvem cibule prorůstavá. Vodítkem je také fotka na obalu.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: www.semena-veleliby.cz

Aby poschoďová cibule utěšeně rostla 

Poschoďová cibule je sice mrazuodolná, avšak na pěstební podmínky o něco málo náročnější. Na stanoviště není vybíravá, ale v teplejším místě s dostatečným přísunem vláhy dává samozřejmě větší výnosy.

Vyhovuje jí lehčí, dobře propustná, výživná půda, ale snese i půdu kyselejší. Chudší půda bude mít za následek nedostatečný vývin pacibulek. Jako většina cibulovin nemá ráda chlévský hnůj, takže půdu obohaťte před výsadbou kompostovou zeminou.

Výsadbu můžete provést dvakrát ročně. Buď právě nyní, tedy od července do půli srpna pro podzimní a zimní sklizeň, nebo v březnu a dubnu, kdy budete moci sklízet už počátkem léta.

Když ji vysadíte ještě letos 

Z nynější výsadby se dočkáte ještě letos natě i pacibulek. Počítejte však s tím, že vlivem počasí stěží dorostou do standardní velikosti. Poschoďová cibule to však coby trvalka vynahradí už na jaře.

Výsadbu provádějte po dvou dobře vyvinutých, zdravých pacibulkách do hloubky osm až deset centimetrů na spon patnáct krát dvacet až třicet centimetrů. Rostliny se nechávají na jednom stanovišti maximálně pět let.  

Klepněte pro větší obrázek
Máte-li nějaký nevyužitý prostor, vyzkoušejte ho zaplnit patrovou cibulí

Poté je můžete buď celé spotřebovat a zasadit jen jejich dobře vyvinuté nové pacibulky, nebo rozdělit trsy a přesadit je na nové stanoviště s výživnou půdou. Po vysazení nezapomeňte na zálivku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |