vytisknout velikost písma Pořiďte si semena ředkve bílé, zdravě si na ní pochutnáte

Velké bílé ředkve určitě znáte z pultů obchodů. Víte ale, že si je můžete bez problémů vypěstovat sami?

Semena bílé ředkve pořídíte v každém zahradnictví: při koupi dejte pozor, abyste si nevybrali letní ředkvičky s bílým válcovitým kořenem. Ty jsou sice chutné, ale nevyrostou vám do očekávané velikosti.

Klepněte pro větší obrázek
Velká ředkev (Raphanus sativus var. longipinnatus) roste zčásti nad zemí. Její mírné zabarvení dozelena není na závadu

Podlouhlé bílé ředkve (takzvané čínské, japonské, případně odrůdy typu Daikon) dosahují úctyhodných rozměrů: kořen může měřit třicet pět centimetrů a mít průměr až deset centimetrů.

Rovnou na záhon

V nabídce obchodů bývají jejich české hybridy, nejčastěji odrůda 'Japana F1', 'Jarola F1' či 'Astor'. Všechny mají hladký válcovitý kořen, dobře se vyvíjející v kypré, humózní a dostatečně hluboké půdě. Kamenité a těžké půdy způsobují deformace kořenů a jejich rozdvojování.

Značná část kořene se vyvíjí nad zemí, kde může mít maličko nazelenalý nádech. Ředkev se vysévá kolem poloviny července, protože při dlouhém dnu má tendenci vybíhat do květu. Roste poměrně rychle, sklízet byste ji měli po dvou měsících od výsevu (sedmdesát dnů).

Klepněte pro větší obrázek
Špatná půda a celkově nevhodné podmínky ředkvím neprospívají – výsledek nic moc, že?

Semena nevysévejte do země hnojené čerstvým hnojem, kde je zvýšené riziko napadení kořenů půdními chorobami. Ředkev se právě proto pěstuje jako následná plodina. Nevyhovují jí ani písčité půdy, v nichž kořeny získávají palčivou chuť a jsou tuhé.

Trošku jiná na pohled

Listy bílé ředkve jsou hladší, ale i na nich si rádi pochutnají dřepčíci. Pokud není jejich výskyt kalamitní, utrpí listy pouze na kráse, na kvalitu kořenů to nemá vliv. Bílé hladké bulvy japonské ředkve jsou křehké a šťavnaté, nikdy nemají ostrou pachuť.

Ředkve vysévejte řídce, abyste nemuseli porost zbytečně jednotit. Protože jsou kořeny velké, potřebují rostliny rozestup alespoň dvacet centimetrů v řádku, mezi řádky pak ještě o deset centimetrů více. 

Klepněte pro větší obrázek
Ani taková ředkev není špatná, ale velká bílá (japonská) ředkev je nejméně dvakrát větší

Rostliny nemusíte přihnojovat. Jediné, co potřebují, je dostatek světla (nehodí se na záhony pod stromy) a rovnoměrně vlhká půda. Výkyvy v zálivce či dlouhodobější sucho snižuje kvalitu kořenů.

Nadměrná zálivka po delším suchu může být příčinou praskání kořenů. V západních zemích se ředkev leckde pěstuje pro šešule odkvetlých rostlin, které se sbírají a jedí syrové nebo vařené.

Ředkev se sklízí postupně podle toho, jak je vyvinutá viditelná nadzemní část kořene. V chladu se dá bulva skladovat bez problémů dva týdny, i když jste část kořene už snědli. Vhodná je i pro dlouhodobé skladování.

Klepněte pro větší obrázek
Ředkve typu Daikon nejsou hybridy F1, jsou štíhlejší a o něco menší, jinak se vlastnostmi neliší

Víte, co jíte?

Ředkve jsou jednou z mála zelenin vedených v oficiálním Seznamu léčiv rostlinného původu. Mají vysoký obsah látek podporujících tvorbu žluči, pomáhají při ledvinových a močových problémech, stejně tak se uplatní při léčbě chrapotu, nachlazení a zahlenění.

Bulvy mají vysoký obsah vápníku, fosforu a železa, množství vitaminu B a C. Silice obsažené v ředkvi dezinfikují ústní dutinu, ničí patologické bakterie a plísně ve střevech a pomáhají při průjmech a nadýmání. Jako dietní kousek při léčbě obezity je ředkev jedinečná pro nízký obsah cukrů i sušiny.

Klepněte pro větší obrázek
Připravit v létě něco pro vegetariány? Výběr je opravdu pestrý a kompozicí by nepohrdl ani malíř

Saláty a dobroty z ředkve

Tenká kolečka ředkve na chlebu s máslem jsou výborná svačina, ale přece jen se dá udělat i lepší dobrota. Oblíbené jsou saláty – dají se jíst jako samostatný chod, příloha ke grilovaným masům nebo lehká večeře s pečivem.

Salát z ředkve a paprik 

Ředkev oloupejte a nakrájejte na kolečka, papriky na proužky, jemně nasekejte jarní cibulku. Z majonézy, zakysané smetany a cibulky umíchejte zálivku, osolte a opepřete. Vše promíchejte s nakrájenou zeleninou a salát nechte čtvrt hodiny vychladit.

Klepněte pro větší obrázek
Čerstvá zelenina chutná o poznání lépe než skladovaná na pultech obchodů

Salát zase jinak

Půl kila bílé ředkve nastrouhejte s jednou větší mrkví na nudličky. Najemno nasekejte trochu čerstvé celerové natě a promíchejte. Přidejte olivový olej, trochu citronové šťávy a soli. Pracujte rychle, aby bílý kořen nežloutl.

Klepněte pro větší obrázek
Při tvorbě salátu se fantazii meze nekladou: klidně použijte sýry, česnek i jiné druhy zeleniny

Lehká letní večeře 

Půlku grilovaného kuřete, tři až čtyři rajčata a papriky nakrájejte na menší kousky, k tomu nastrouhejte jednu bílou ředkev. Jeden větší bílý jogurt se lžící majonézy vmíchejte do směsi, podle chuti osolte a opepřete. Vychlaďte a večeře je hotová.

Foto: Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |