vytisknout velikost písma Pořiďte si fóliovník na rajčata. Zvládnete ho vyrobit i svépomocí

Máte sazenice rajčat a chcete je ochránit proti nepříznivému počasí? Není nic snazšího než je pěstovat pod fólií, kde jim neublíží déšť ani přízemní mrazíky. Postavte si fóliovník, rychle a levně.
Pořiďte si fóliovník na rajčata. Zvládnete ho vyrobit i svépomocí

Rajčata mají fóliáky rády

Při rozhodování, zda skleník, či fóliák lze vycházet z toho, že většina u nás pěstovaných zelenin snáší teplotu okolo 20 až 25 oC. Vyšší teploty zpravidla zhoršují poměr mezi teplotou a vzdušnou vlhkostí, což má za následek špatné opylení a snížení květní násady. Proto při výběru odrůdy k pěstování ve fóliovníku přihlédneme k jejich vlastnostem. Především volíme tyčková rajčata, která vysazujeme do dvouřádků k tyčce nebo k drátěnému vedení.

Dalším důležitým faktorem je regulace teploty ve fóliáku. Pro optimální vývin rajčat jsou vhodné teploty v rozmezí 20 až 25 °C. Proto je třeba stále hlídat, aby nedocházelo k přehřátí fóliáku za slunečných dní, a dostatečně větrat. S tím souvisí i problém se vzdušnou vlhkostí, kterou částečně ovlivníme výsadbou na černou fólii. Ta totiž zabrání, aby se vzdušná vlhkost ve fóliáku zvýšila nad 60 %. Vyšší hodnoty podporují vznik a šíření houbových chorob, především plísně bramborové, proto se fóliovník hodí na pěstování rajčat lépe než skleník. A ještě jednu výhodu má fóliák, díky mobilnosti jej můžete po sezóně rozebrat, uskladnit a každoročně přemístit, kam se vám zlíbí. Bohatá úroda rajčat je tak zajištěna. 

Rajčata: odrůdy pro letošní sezonu

Rajčata: odrůdy pro letošní sezonu

Fóliovník za pár korun

Stavbu fóliáku zvládne i méně zručný kutil. Potřebujeme jen čtyři obruče na cvičení "Hula Hop"(nebo i více podle délky fóliovníku), dále několik kousků ze staré hadice, 4 prkna,  fólii, 2 kolíčky, 8 kovových tyček, pilku, vrtačku, několik hřebíků a kladivo.

Nejdříve si vyrobíme základ pro náš fóliovník: dřevěnou ohrádku, kterou uvnitř v rozích zpevníme špalíky seříznutými do trojúhelníku. Ohrádku umístíme na záhon a ukotvíme ji zevnitř kovovými tyčkami. Čtyři tyčky budou v rozích a dvě a dvě po každé delší straně. Potom obruče rozřízneme na poloviny a zapíchneme na tyče. Jakmile je kostra hotová, vyplníme vnitřek ohrádky zeminou a zasadíme rostlinky.

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

Rajčata na záhony a balkony: pěstování

Nyní kostru potáhneme fólií, kterou si nastříháme na potřebný rozměr a na bocích ji upevníme pomocí svazovačů na kabely. Nakonec přikryjeme i vrchní část kostry. Na půloblouky obručí fólii připevníme kousky staré hadice, kterou nařežeme na kousky a uprostřed rozřízneme.

Pořiďte si fóliovník na zahradu nebo na balkón. Zvládnete ho i svépomocí

Pořiďte si fóliovník na zahradu nebo na balkón. Zvládnete ho i svépomocí

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |