vytisknout velikost písma Pomůcky k předpěstování rostlin: z čeho můžete vybírat

Jiffy, plastové kelímky a květináče, sadbové desky, pařníčky, skleníčky: v čem hodláte předpěstovat sadbu? K ujasnění kladů i záporů jednotlivých pomůcek vám pomůže přehled, v němž jsou seřazeny od nejlevnějších až po nejdražší.

Každý pěstitel má vícero možností. Pro ty, kdo vlastní malé zahrádky nebo jen balkony či terasy, bohatě dostačuje několik plastových kelímků přikrytých průtažnou potravinářskou fólií.

Naopak zahrádkáři, kteří pěstují zeleninu, případně byliny na větší rozloze, sáhnou hlouběji do kapsy a pořídí si třeba několik pařníčků.

Plastové kelímky

Různé tvary a velikosti plastových kelímků od potravin (jogurt, hořčice) používají zahrádkáři snad nejčastěji. Mají minimální pořizovací náklady a  snadno se o ně pečuje – po použití je můžete umýt a uložit, příští rok vám znovu poslouží. Jsou vhodné pro všechny druhy zelenin, jež v nich poměrně rychle rostou.

Klepněte pro větší obrázek
Květináčky a kelímky jsou nejpoužívanějšími nádobami

Květináčky

Pro růst mladých exemplářů se výborně hodí především ty plastové. V květináčcích do průměru deset centimetrů předpěstovávejte například méně vzrůstné odrůdy rajčat; papriky vyžadují rozměr již o něco větší. Podobně jako kelímky zabírají málo místa a rostliny z nich snadno vyjmete i s kořeny. Jejich pořizovací cena je vyšší, pohybuje se od patnácti korun za kus podle provedení.

Sadbové desky

Sadbové desky se vyrábějí ve dvou provedeních. První je odolné plastové, dostupné v bílé nebo černé barvě, druhé rašelinové. Největším plusem těchto desek je jejich dostupnost v mnoha nejrůznějších velikostech. Rašelinové zakořeňovače mají pouze omezenou životnost. Ceny startují na třiceti korunách za jedno plato.

Klepněte pro větší obrázek
Sadbová deska s mladými exempláři astry čínské

Pařníčky a skleníčky

Základem každého pařníčku či skleníčku je bílé dno a průhledný vrchní kryt opatřený ventilací. Tyto pomůcky jsou k sehnání ve více než deseti modifikacích a různých velikostech. Jako pěstební základ můžete využít substráty určené pro výsevy, jiffy nebo sadbovou desku vyplněnou zeminou. Díky jejich příznivé pořizovací ceně, která se pohybuje okolo sta korun za kus, a také široké využitelnosti se pařníčky staly v posledních letech hitem nejednoho zahrádkáře.

Klepněte pro větší obrázek
Plastový pařníček s větráním. Skleníček vznikne dokoupením vyššího průhledného víka

Pokud toužíte po něčem výjimečném a nehledíte na finance, vyzkoušejte pařníčky s vyhříváním. Systém vytápění funguje na elektrickém principu, přičemž dražší provedení disponuje dokonce možností regulace vyhřívání pomocí otočného potenciometru. Semena vysetá do substrátu nebo jiffů v těchto podmínkách velice rychle klíčí. Hlavní zápornou vlastnost vidím v ceně – ta začíná na necelých dvou tisícovkách a může se vyšplhat až na dvojnásobek u verze s regulací teploty.

Vysévejte...

K přípravě výsevů používejte speciální typ substrátu, jenž je dostupný v každém obchodě se zahrádkářskými potřebami, případně i v květinářstvích. Před použitím jej však dezinfikujte: buď propařením v troubě, nebo propláchnutím roztokem přípravku Supresivit. Návod pro předpěstování rostlin najdete v našem článku Předpěstování rostlin: jak postupovat.

Klepněte pro větší obrázek
Jiffy jsou nejlepší náhradou výsevního substrátu

Papriky, rajčata a jiné náročnější zeleniny dobře klíčí v jiffech, případně kostkách rockwool. Prodávají se v mnoha velikostech za vcelku rozumnou cenu. Více informací se dozvíte z článku Jiffy: a předpěstování sadby je hračkou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A