vytisknout velikost písma Polibte se pod rozkvetlým stromem a pomozte sázet další

Políbení na prvního máje pod rozkvetlým stromem považují zamilovaní za tradiční vyjádření lásky.

Ať už se jedná o třešeň, jabloň nebo jiný kvetoucí strom, pusa má ženě nebo dívce zaručit, že v daném roce neuschne a bude krásná a přitažlivá.

Klepněte pro větší obrázek
Pohled na kvetoucí jabloň vám zaručeně zlepší náladu; foto: archiv Nadace Partnerství

Stromy si naši pozornost zaslouží V letošním roce můžete díky charitativní kampani Nadace Partnerství myslet při prvomájovém polibku také na stromy samotné, pod jejichž korunami se budete líbat.  

Zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS STROM na číslo 87 777 přispějete na výsadbu a ochranu stromů po celé republice. Cena DMS je 30 Kč, stromy obdrží 27 Kč. Více informací se dozvíte na stránkách stromzivota.cz nebo darcovskasms.cz.

Původ prvomájového polibku je zahalen tajemstvím

Tradice prvomájového líbání pod rozkvetlým stromem se natolik vžila do obecného povědomí, že je velmi obtížné zjistit něco o jejím původu.

Klepněte pro větší obrázek
Nejdříve s velkou parádou rozkvétají třešně a až po nich méně nápadně kvetou již olistěné jabloně; foto: Profimedia  

S velkou pravděpodobností se jedná o novodobý svátek, protože ještě v devatenáctém století byl polibek vnímán jako intimní záležitost a líbání na veřejnosti jako nemravné.

Zda se líbat pod třešní nebo jabloní, se obvykle liší kraj od kraje, člověk od člověka. Vícero možností můžete brát jako jakousi pojistku, že prvního května alespoň jeden ze zmíněných druhů pokvete.

„Líbání v první květnový den si lidé spojují hlavně s jarem, láskou, plodností, Máchou… Chtěli jsme, aby v tento den nezapomněli ani na stromy, pod nimiž se samotný akt odehrává a které jsou jeho nedílnou součástí,“ vysvětluje Adéla Badáňová z Nadace Partnerství.

Klepněte pro větší obrázek
Dříve rozšířených ovocných alejí kolem cest postupně ubývá   

Dejte život novým stromům

Odesláním dárcovské SMS přispějete na jejich výsadbu a ochranu. Peníze z veřejné sbírky pak nadace dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim, rozděluje mezi obce, školy, spolky nebo sdružení, které chtějí stromy sázet na místa, kde chybí.

Letos na jaře Nadace Partnerství podpořila čtrnáct výsadeb, z toho v jedenácti případech se jednalo právě o ovocné stromy (domácí druhy třešní, jabloní, hrušní nebo slivoní).

A pod čím se letos budou moci zamilovaní líbat? „V chladnějších a výše položených místech republiky ještě pokvetou klasické třešně.

Klepněte pro větší obrázek
Kvetoucí sakury jsou k vidění zvláště ve městech; foto: Lenka Vodičková

V níže umístěných regionech a ve velkých městech, v nichž je teplejší klima a třešně už odkvetly, si budou moci dvojice polibkem stvrdit svou lásku například pod jabloněmi nebo japonskými třešněmi – sakurami,“ dodává zahradní architektka Lenka Vodičková z Nadace Partnerství.

Pokud chcete zjistit, kde ve vašem městě kvetou jabloně, třešně či jiné druhy stromů, zkuste kontaktovat některého ze zaměstnanců příslušného Odboru životního prostředí.

Japonsko oslavuje sakury

V Japonsku mají také zajímavou tradici spojenou s rozkvetlými sakurami (třešněmi) nebo méně často ume (slivoněmi). Jedná se o svátek Hanami, kdy se lidé scházejí na společném pikniku se svými blízkými.

Klepněte pro větší obrázek
Piknik pod kvetoucími sakurami je okamžikem, kdy se lidé zastaví a užijí si příjemné chvíle; foto: Profimedia

V parku jedí tradiční japonská jídla, popíjejí rýžové víno, zpívají, tančí a kochají se pohledem na tyto kvetoucí stromy. Možná bychom se od nich mohli učit a prvomájovou tradici rozšířit. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |