vytisknout velikost písma Pokojové rostliny: věčně hladoví spolubydlící

Kořenový systém pokojových rostlin je několikanásobně menší než u volně rostoucích jedinců. Proto u nich musíme dbát na správnou výživu. Jsou to věčně hladoví společníci našich domovů.
Pokojové rostliny: věčně hladoví spolubydlící

Pokud chceme, aby rostly, kvetly a byly silné, nestačí pokojovky pouze přesazovat. Během vegetačního období je potřeba dodávat rostlinám dostatek živin. Dnes už jsou naštěstí na trhu zeminy určené přímo pro rostliny v interiérech splňující i ty nejvyšší nároky. Jsou bohaté na živiny, mají správný poměr pevných částic a humusu a jsou obohaceny o minerály potřebné k růstu.

Není hnojivo jako hnojivo

Pokud se zastavíme v sekci s hnojivy obchodního domu, nestačíme se divit, jak je nabídka široká. Pro pokojové rostliny existují v podstatě tři typy hnojiv.

První jsou tuhé tablety či tyčinky s postupným uvolňováním. Zamáčknou či zahrabou se do zeminy v květináči, minerály se z nich uvolňují postupně během zálivky. První hnojivá dávka se však k rostlině dostane až po čase. Je to však praktické pro všechny pěstitele, kteří na hnojení nechtějí myslet.

Další variantou je hnojení zálivkou. Trocha roztoku s minerály se přidá přímo do zálivky. Hnojivo se tak dostává ke kořenům okamžitě. Je to nejúčelnější a nejpoužívanější způsob. Rizikem může být "předávkování" rostliny hnojivem. Pokud se neřídíme příbalovým letákem a nemáme zkušenosti s pěstováním, můžeme rostlinu přehnojit.

Poslední varianta se uplatňuje u rostlin s velkými listy nebo s bohatstvím drobných listů, které tvoří velkou listovou plochu. Je to totiž hnojení na list postřikem. Látka se aplikuje na povrch listu rozprašovačem a ihned se vstřebává.

 Klepněte pro větší obrázek

Nastal letní čas - hnojte!

Tak jako se posouvají ručičky hodinek na jaře a na podzim, střídá se vegetační období u pokojových rostlin. Když se délka světelného dne přehoupne přes dvanáct hodin, začnou rostliny intenzivně růst. V té době je zapotřebí zvýšit nejen zálivku, ale jednou za čtrnáct dní do ní přidat hnojivo. U některých druhů, zvláště hladových rostlin, se může hnojit každý týden. Platí to například u ibišků (čínské růže) či bromélií. Trh se zahradnickými potřebami nabízí široké spektrum hnojiv, existují dokonce přípravky zvlášť pro skupiny rostlin, pro palmy, sukulenty, bromélie, orchideje a další.

Zimní půst

Postit se pokojovky nemusejí ve své domovině. Pocházejí z tropických oblastí, kde je celý rok příznivé klima a stále stejná délka dne. Pokud však klesne v našich zeměpisných šířkách světelný den pod dvanáct hodin, rostliny přestanou vegetovat. Od října do března je proto nehnojíme a necháváme je odpočinout. Rostliny by totiž nabízené minerály nezvládali zpracovat, asimilace je v zimě téměř na nule.

S hnojením bychom měli alespoň měsíc počkat také po přesazování. Nová půda je jednak na živiny bohatá, ale hrozí nebezpečí, že hnojivo způsobí zahnívání kořenů, jež byly při přesazování poškozené.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |