vytisknout velikost písma Pokojové rostliny: tři nenároční spolubydlící

Vybrali jsem pro vás tři zaručeně nenáročné, přesto velmi dekorativní rostliny, jejichž pěstování zvládne i nejzarytější začátečník.
Pokojové rostliny: tři nenároční spolubydlící

Léto je sice příhodný čas pro práci na zahradě, ale každý se jistě rád občas schová před sluncem pod střechu svého domu. I tam je dobré věnovat čas kytkám a dopřát jim náležitou péči.

Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia)

Překrásná a nesmírně atraktivní rostlina se šťavnatě zelenými složenými listy kupodivu nepotřebuje žádnou zvláštní péči.

Nejraději bydlí v teple, na hodně světlém místě, ale ne na přímém slunci. Zálivku má raději méně vydatnou, a i když přemokření snese, je lepší se ho vyvarovat, aby se neobjevila hniloba.

Zamioculcas zamiifolia: jak jej pěstovat bez obtíží

Zamioculcas zamiifolia: jak jej pěstovat bez obtíží

Během vegetační sezóny se vyplatí zamiokulkas jednou za čtrnáct dní pohnojit, odmění se překotným růstem a délkou listů až jeden metr. Tuhé listy si svůj lesk zachovají i bez speciálních vosků a olejů, postačí jim občasné setření prachu vlhkým hadříkem. Při přiměřené péči se můžeme dočkat i nenápadných zelených květů, které ale moc parády neudělají, takže budou jenom potěšujícím důkazem pěstitelových schopností.

Dobrý tip!

Také rozmnožovat lze zamiokulkas velmi snadno, i když to tak nevypadá. Úplně nejlepší je získat část z přesazované velké rostliny. Trpělivějším bude stačit uříznutý list, který nechají běžným způsobem zakořenit.

Klepněte pro větší obrázek

Zelenec (Chlorophytum comosum)

Stará známá pruhovaná kytka s dlouhými úzkými listy ještě před nedávnem zdobila každou školní třídu, v poslední době už tak často vidět není. Zelenec je ale velmi užitečný společník – umí dokonale vyčistit vzduch od nejrůznějších škodlivých látek a mikroorganismů a je určitě pohlednější než elektrické přístroje.

Postavit jej můžeme kamkoliv – do stínu i na slunce, v létě ocení pobyt venku. Zaléváme spíš víc, ale dáme pozor na přemokření. Zelenec jakožto tropická rostlina má rád i rosení listů. Minimálně jednou za dva roky dopřejeme zelenci větší květináč, lépe poroste a nasadí hodně kvítků.

Množení je velmi snadné, protože mladé rostlinky na konci šlahounů velmi rychle zakoření, případně při přesazování oddělíme část trsu.

Dobrý tip!

Zelenec občas trpí zahnědlými konci listů. První a nejúčinnější pomocí bývá zvýšení vzdušné vlhkosti. Rostlinu proto častěji rosíme nebo postavíme do misky s kamínky.

Klepněte pro větší obrázek

Jasmín lékařský (Jasminum polyanthum)

Nepříliš známý popínavý keřík je vlastně liána, která se k nám dostala z východní Asie. Má drobné tmavě zelené složené listy a malé bílé květy. Roste poměrně rychle, na jaře po odkvětu se vyplatí trochu odvahy a seříznutí o velký kus, alespoň k prvnímu většímu očku. Jasmín to hravě zvládne a bude mít spoustu krásně vonících něžných kvítků.

Jako opora se často používá drátěný oblouk podobně jako pro mučenku nebo voskovku. Hezky poroste na světlém stanovišti, zároveň ovšem vyžaduje pravidelnou zálivku a občasné rosení.

Rozmnožuje se nejsnáze řízky z rok starých výhonků. Zakořenění může trvat déle, proto se vyplatí použít urychlovač.

Dobrý tip!

Jasmín miluje měkkou vodu. Budete-li o něj chtít pečovat skutečně nadstandardně, občas pro něj nasbírejte čistou dešťovou vodu.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A