5
Fotogalerie

Pokojové rostliny: Novinky letošní zimy

Na pěstitelské pokusy v zahradě je ještě brzo, zato pokojové rostliny se rozrostly o novinky, na nichž vyzkoušíte svůj um. Zaujme vás převislá orchidej Cymbidium, srdíčková voskovka či africký hyacint?

Voskové srdíčko

V diskuzích zahradnických serverů se v poslední době objevily dotazy týkající se zeleného srdíčka v květináči, které nabízela květinářství a také IKEA u příležitosti svatého Valentýna.

hoya kerri1.jpg
K jednomu valentýnskému srdíčku z Hoyi kerri jich brzy přibude celá řada

Roztomilý, leč trochu předražený květinový dáreček se jmenuje Hoya kerrii. To, co se prodává řádově mezi šedesáti až sto korunami, je zakořeněný list nebo pár listů, mající tvar dokonale vykrouženého baculatého nebo podlouhlého srdce.

Kromě celozeleného zbarvení existuje i neméně zajímavá forma mající na listech světlejší zelenou kresbu nebo panašovaná varieta s bílou kresbou a bíle olemovanými okraji listů.

Hoya_kerrii_2.jpg
Hoya kerrii bude lépe růst, pokud jí dopřejete vyšší vlhkost vzduchu

Velké plus: snadná péče

Jako všechny Hoyi je i H. kerrii plazivá liána. Na dlouhých stoncích jí vyrůstají tuhé kožovité listy, v tomto případě srdcovitého tvaru. Květy uspořádané v okolíku jsou naoranžověle zbarvené s tmavě oranžovými nebo až karmínovými středy.

Pěstování se nijak neliší od běžných druhů voskovek, všechny patří k poměrně nenáročným rostlinám, s nimiž si poradí i začátečník. Vyhovuje jí umístění na slunci, ale nesnáší úpal, dobře se jí bude dařit i v polostínu.

Hoya vyžaduje vyšší vlhkost vzduchu. Uvítá jemné rosení, které nevadí ani květům. Zálivku volte střední, v horkých dnech či při vyšší pokojové teplotě její četnost úměrně zintenzivněte. Substrát by neměl nikdy přeschnout, neboť při nedostatku vláhy shazuje rostlina poupata a někdy i listy.

Pro kvalitní růst a kvetení potřebuje voskovka jako většina rostlin hnojení. Vyhovující je jednou za dva týdny zálivka s přídavkem tekutého hnojiva bohatého na draslík.

Ledová kaskáda

Na květinové show Holandské květinové kanceláře, seznamující s floristickými trendy letošní zimy, byla představena také novinka: orchidej Cymbidium odrůdy 'Ice Cascade', vyznačující se bílými převislými květy.

Nejlépe vynikne v zavěšených nádobách, ze kterých mohou hrozny květů kaskádovitě padat dolů jako malá květinová lavina. Příjemně vonící květy se objevují v lednu nebo únoru. Mají v průměru mezi pěti až osmi centimetry a na jednom stonku jich rozkvete dvacet až čtyřicet.

Cymbidium_Sarah Jean Ice Cascade2.jpg
Příznačně v zimě ozdobí Cymbidium Sarah Jean 'Ice Cascade' lavina ledově bílých květů

Jak vzniká ledová krása

Pěstování orchidejí je v Abecedě zahrady věnován celý seriál, proto se omezíme jen na základní rady k tomuto druhu, uváděné jeho pěstiteli.

Pro kvetení potřebuje Cymbidium vyšší teplotu. V zimě by se měla pohybovat přes den mezi dvaceti až dvaceti pěti a v noci mezi čtrnácti až sedmnácti stupni Celsia. Letní teploty snáší vyšší. Vhodné stanoviště je od jara do podzimu na východním okně a v zimě na okně směřujícím na jih. Dá se úspěšně pěstovat i pod umělým zářivkovým osvětlením.

Doporučená vzdušná vlhkost je padesát a více procent. Pro udržení optimální vlhkosti je jednou z možností postavení květináče na misku s vlhkým štěrkem nebo na speciální odpařovací misky s roštem či kapilární rohož z geotextilie. Dobrým pomocníkem je i elektrický zvlhčovač vzduchu.

Pro zálivku je ideální dešťová voda nebo voda z vodovodního řádu s hodnotou pH sedm a půl nebo nižší. Přemokření může způsobit kořenovou hnilobou a různé bakteriální infekce. Speciální hnojivo pro orchideje se přidává do každé druhé letní a každé třetí zimní zálivky.

Africký hyacint

Třetí v pořadí novinek je jihoafrická cibulovina Lachenalia, pro kterou se ujalo označení africký hyacint. Zatím je známo něco přes stovku druhů. V zasilatelských obchodech či u přímých pěstitelů se dá sehnat už nějaký čas, v květinářstvích se však objevuje jako novinka. Květy jsou trubkovité až zvonkovité, v mnoha různých barvách nebo dvoubarevné variantě s výrazněji zbarvenými okraji květů.

Lachenalia2.jpg
Hyacint po africku

Původ Lachenalie se odráží také ve zcela jiném vegetačním rytmu: listy začínají rašit v listopadu, na květ rostlina nasazuje okolo Vánoc a do plné krásy se rozvine v únoru až březnu. Po odkvětu se cibule zatáhne a probudí se znovu na podzim.

Pěstování vzhůru nohama

Nejlepším časem na sázení cibulí je září a únor. Lachenalie potřebuje stanoviště s rozptýleným světlem, s teplotou mezi osmnácti až dvaceti stupni. Vhodná je běžná zahradní zemina nebo substrát pro balkonovky s příměsí písku a dobrá drenáž na dno květináče.

Na rozdíl od klasického hyacintu se cibule Lachenalie při výsadbě překrývá zhruba dvoucentimetrovou vrstvou zeminy. To umožňuje uložit zataženou cibuli i přímo v květináči na suché, chladné a třeba jen polostinné místo, aniž by to narušilo její vegetační klid.

Se zaléváním se začíná až když vyraší listy. Do odkvětu se jí musíte postarat o pravidelnou, ale mírnou zálivku, kterou jednou týdně, v období tvorby poupat a kvetení, obohatíte hnojivem pro kvetoucí rostliny v poloviční dávce, než je běžně doporučovaná. Prospěje jí pravidelné rosení a otírání listů.

Lachenalia.jpg
Každý rok dopřejte této rostlině nový substrát

Pokud byste se rozhodli pěstovat Lachenalii jako venkovní rostlinu, nezapomeňte, že její cibule nejsou mrazuvzdorné, a tudíž ji musíte na podzim uložit do místnosti s teplotou nad šest stupňů Celsia.

Lachenalie je dobré každoročně přesadit do nové výživné zeminy, do květináče, který bude odpovídat velikosti cibule. K přesazování je optimální čas před začátkem vegetačního období, tedy na začátku podzimu.

Nové rostlinky si lze namnožit semeny, dále s pomocí dceřiných cibulek, které získáte při přesazování rostliny, nebo z listových řízků zapíchaných do vlhkého písku, kde se na řezné ploše po čase vytvoří řádka nových cibulek.

Doporučujeme

Články odjinud