vytisknout velikost písma Pokojové rostliny: Které dokáží léčit?

Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi pokojovými rostlinami je jich však mnohem více a my vám představíme několik z nich.

Bacopa je rostlina pro zapomnětlivé

Bakopa drobnolistá (Bacopa monnieri) je pokojová rostlina s převislými stonky a velmi drobnými listy, proto je vhodná do závěsných nádob. Kromě vyšších nároků na zálivku v období jara a léta nevyžaduje žádnou zvláštní péči. V zimě potřebuje trochu vyšší vzdušnou vlhkost a teplota by neměla klesnout pod 18 °C. Vhodným místem je světlá koupelna, která dokáže zajistit dostatečnou vlhkost vzduchu. Přes léto ji bez obav využijte jako balkónovou rostlinu na slunce i do stínu, ale pamatujte na bohatou zálivku.

Bakopu si můžete rozmnožit bylinnými řízky či semeny. Řízky snadno zakoření jen lehce položené na substrátu nebo nastojato ve sklenici vody. Jakmile se vytvoří dostatek kořínků, můžete je zasadit do substrátu. Drobná semínka se vysévají 0,5 až 1 cm hluboko, květináč se postaví na světlé místo a za dva či tři týdny vyklíčí. Optimální teplota pro klíčení je 22 až 25 °C a samozřejmě důležitý je stále vlhký substrát.

Bylinka tradiční čínské medicíny

Z bakopy se využívají listy čerstvé či sušené, z nichž se připravuje chutný čaj, jenž posiluje paměť, pomáhá při poruchách koncentrace a snižuje stupeň strachu vyvolaného stresem. Pomáhá při léčbě rýmy, astmatu, zmírňuje příznaky epilepsie. Snižuje také oxidaci tuků v krevním oběhu.

Schizandra čínská: léčivá liána roste také u nás

Schizandra čínská: léčivá liána roste také u nás

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |