vytisknout velikost písma Poklad z Kapského květinového království: Sparmannia, pokojová lipka

Lipka africká (Sparmannia africana) je ideální pokojová rostlina do větších prostor. Vynikne jako solitér, a to nejen svou velikostí, ale i barevností a tvarem listů.

Sparmánie, pokojová nebo také africká lipka či obnitec

Rod Sparmánie zahrnuje asi sedm druhů původem z Afriky a Madagaskaru. Pouze dva druhy pocházejí z jižní Afriky, z nichž byly vyšlechtěny pokojové rostliny. V domácnosti se nejčastěji pěstují kultivary Sparmannia africana s plnými květy – 'Flore Pleno' a 'Variegata' s bělavě skvrnitými listy.

Sparmannia je hustý, od země větvený, stálezelený keř. Vysoký je tři až šest metrů, ovšem při pěstování doma se jeho růst usměrňuje řezem do přijatelných rozměrů. Listy jsou široce srdčité, na okrajích pilovité, oboustranně měkce bíle chlupaté. Dlouze stopkaté květy velké asi tři centimetry vyrůstají v okolících na konci větví nebo v paždí listů od listopadu do května.

Otevírají se postupně, zpočátku jsou květy bílé až zelenobílé a svěšené. Ve středu květu je velké množství nápadně dlouhých nitkovitých tyčinek. Díky tomu získala květina svoje jméno obnitec. Vnější tyčinky jsou žluto-fialové, vnitřní červeno-fialové. Tyčinky jsou citlivé na dotek, květ se otevře při doteku hmyzu nebo prstu.

Tip na výlet: jaké rostliny mívala šlechta na zámcích

Tip na výlet: jaké rostliny mívala šlechta na zámcích

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |