vytisknout velikost písma Pohltí naše pole nebezpečná ambrozie?

Na polích v Německu hrozí invaze nového nebezpečného plevele – ambrozie. Jednoletá rostlina se šíří semeny z okrajů polí na zemědělsky obhospodařované plochy. Čím je tato bylina tak nebezpečná? Pyl vyvolává až 70krát častěji alergické reakce než pyl trav. Způsobuje také astma, kopřivku nebo křížové alergie.

Ve Švýcarsku, kde se ambrozie již několik let šíří, byla zahájena informační kampaň. Obecní úřady rozšiřují letáky, podle nichž každý občan tuto rostlinu rozpozná a může se proti ní chránit. Podle informací Spolkového úřadu pro ochranu přírody se ambrozie stále častěji vyskytuje také na jihu a východě Německa. Ptačím zobem se tato rostlina dostává také do zahrad, odkud se dále šíří.

Rostlina klíčí od dubna. Podle světla, vlhkosti a stavu půdy dorůstá do výšky 30 až 150 cm. Vytváří růžici zpeřených listů, ze které vyrůstá načervenalý, mohutný a silně větvený stonek porostlý chlupy. Rostlina produkuje 3 000 až 60 000 semen, která si v půdě zachovávají klíčivost až 40 let.

V porostech obilovin nebo řepky zůstávají rostliny zprvu malé. Po sklizni se však velmi rychle vyvíjejí. Ochrana spočívá především v pečlivém zpracování strniště. Také herbicidy jsou na jaře dobře účinné. Pokud se rostlina dostane na pole, je potřeba při vytahování z půdy velké opatrnosti. Vyvarujte se jakéhokoli kontaktu kůže s tímto plevelem. Vhodné jsou rukavice a dlouhé rukávy.

Zdroj: Dana Koubová, ÚZPI

Klepněte pro větší obrázek
Mladá rostlina ambrozie

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |